Punčové rezy (so skutočným punčom!)

Autor receptu: citrusik001

Milujem punčové rezy už od detstva, ale čím som bola staršia, tak tým boli tie punčové rezy v cukrárni nepunčovejšie. Presnejšie povedané, okolo punču ani nechodili, a tak som sa odhodlala, že sa ich musím naučiť robiť sama. A samozrejme so skutočným punčom namiesto cukrovej vody zafarbenej na ružovo. Výsledok padol za obeť za 1 deň, dlhšie nevydržal :) Musím, ale upozorniť, že kvôli pomerne veľkému obsahu alkoholu, nie je vhodný pre deti.

24-30
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si urobíme piškótové cesto. Oddelíme žĺtky od bielkov. Vyšľaháme žĺtka s cukrom do biela!, trvá to síce dlhšie, ale je dôležité, aby boli čo najbelšie. Primiešame postupne múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť na 160-170 stupňov. Prvých desať minút neotvárajte rúru! Potom skúšajte zápalkou či sa nelepí.
  3. Kým sa cesto pečie, urobíme punč. Všety prísady nalejeme a nasypeme do hrnca a dáme variť. Podstatné je, aby sa to varilo asi tak minutu-dve. Priebežne podľa chuti pridávame cukor prípadne viac klinčeka, škorice. Pozor! musí byť sladší ako normálne varené víno alebo punč, pretože je to jediná ochucovacia zložka rezov. Keď je hotový, nevypite ho všetok a dajte ho vychladiť :)
  4. Cesto si rozkrojíme na tri široké pásy. Jeden pás potrieme džemom a položíme naň druhý. Ten druhý oblievame punčom až kým z neho nebude taká načvachtaná ružová špongia, punčom nemusíte šetriť, aspo 0,8 litra vylejte. Trošku obtiažne tento mokrý plát natrieme džemom a položíme naň tretí plát. Prikryjeme papierom na pečenie, aby niečím nenapáchlo. Celé to zaťažíme napríklad veľkou drevenou doskou na cesto alebo nejakým ťažkým plechom a dáme do chladničky tak na hodinku-dve.
  5. Dokonale vymiešame práškový cukor s trochou punču a rozotrieme na rezy. Dáme znovu asi na polhodinu do chladničky a potom už len nakrájame a može sa papať :) Tento recept je tak originálny práve kvôli aromatickej chuti punču, že sa ťažko zvyká na to, že už zase sa zjedol.