Pudingový vrkoč -fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 7. marca 2012

Dnes to bude bez foto postupu nakoľko môj manžel išiel do záhrady a zobral so sebou fotoaparát , pretože vždy sa niečo neobvyklé Zobraziť celý popisDnes to bude bez foto postupu nakoľko môj manžel išiel do záhrady a zobral so sebou fotoaparát , pretože vždy sa niečo neobvyklé vyskytne na našej záhrade ,ktoré je vhodné do objektívu , ale budem sa snažiť tento recept rozpísať tak, aby ste ho pochopili . Keď ho budem robiť druhý krát tak doplním fotkami. Preto som ho sem dala, lebo je to úsporný recept do ktorého nejdú vajíčka , iba bielky, ktoré sa vždy nájdú v chladničke. Doložila som recept fotkami .

120 minút
príprava
20-30 minút
na 180-160 °C

Suroviny

Cesto:
200g
300g
3PL
1 bal.
4PL
200-250ml teplá
1PL
1 PL
2ks
1čl
PLNKA:
300 ml
1 bal
4PL
2 PL
150g
2PL

Postup

  1. 1

    Poznámka do cesta , namiesto sušeného mlieka a vody sa môže použiť 200ml mlieka. Najskôr si preosejeme múku a rozpustíme masť a maslo , tak aby bolo tekuté ale iba vlažné , z bielkov si vytrepem sneh a pristupime k príprave cesta do múky dám soľ. cukor, droždie, mlieko, a spolu dobre zamiešame pridáme roztopenú masť-maslo a pomaličky pridávam vodu toľko , aby sa mi cesto spojilo pridám sneh a vytvarujem mäkku hmotu , ktorú nechám chviločku postáť cca 15 min . nech to trocha podkysne potom cesto dôkladne vypracujem tak ako iné kysnuté cesto poriadne ho nadvihujem , aby čo najviac vzduchu pojalo do vtedy pracujem , kým nie je cesto vláčne a nelepivé . posypem múkou prikryjem utierkou a nechám 1 hod kysnúť na teplom mieste- Poznámka : vodu postupne lejeme niekedy mi to zoberie menej niekedy viacej vody , ale cca 200 ml. Do cesta nejde vajíčko iba bielky.

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne pripravíme si puding do mlieka zamiešame puding , cukor a kakao a dáme variť na šporák do zhustnutia. Keď sa vám zdá ten puding málo sladký pridajte si ešte cukor.- Do odstaveného ešte horúceho pudingu pridáme palmarím a dobre vmiešame kým sa celý neroztopí a ešte pridám 2PL nugetu a nechám masu vychladnúť

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    Ked cesto svoj objem zdvojnásobnilo dám na podložku, rozdelím na 4 rovnaké bochníky .jeden bochík rozvaľkám na obdlžník 20x35 cm plnku si rozdelím tiež na 4 časti z jednou natriem plát stáčam tak, že pravý a ľavý okraj prehnem smerom k plnke asi 1 cm a stočim ako na roládu roládu uložim na plech šikmo to isté spravím s druhým bochníkom a položím ho cez tú prvú roládu aby ste dostali písmeno x a potom spletiem najprv z jednej strany potom z druhej a tak isto urobím aj s tými ostatnými 2 bochníkmi potom natriem žltkom a nechám kysnúť cca 30 -40 min do vtedy zapnem rúru na 190 stup a do vyhriatej vložím na 15 min potom stíšim na 160 st. ďalších 10-15 min.

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    rozvaľkať natrieť 1/4 pudingu a stočiť do rolády

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    A tu je manželov úlovok zo záhrady nasťahovala sa nám veverička do naších jedličiek

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 5
  6. 6

    preložiť do X a stočiť do vrkoča

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 6
  7. 7

    a takto pokračujeme aj s druhými dvom bochníkami , uložíme na plech potrieme žltkom necháme 15-20 min. podkysnúť a piecť

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 7
  8. 8

    a takto vrkoče narástli a upiekli

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 8
  9. 9

    tu je reze , je velmi jemný dlho vydrží mäkky a preto si ho velmi chválim.

    Pudingový vrkoč  -fotorecept - obrázok 9

Diskusia k receptu

domci4
najsamlepší :) minule som ho robila, presne tento :) nie je vôbec suchý, úžas
mojack
Tento recept robievam veľmi často ale z 1 kg muky, je vynikajúci, robim ho aj s obmenou. S lekvarom alebo makom .Potom stočím jednu pudingovú a jednu lekvárovú roládku spolu. Pri krájaní máme potom obidve plnky. Je to tiež výborné. Aj ked je to z 1 kg- vždy je malo.
Na vareche su aj fotopostupy na tento super kysnutý vrkoč.
bejgi
@Marijanka712 , to je výborný koláčik aj ja ho doma robievam už som si aj BB puding kúpila :) Oprav si prosím hlavné foto, asi ho máš veľké, nevidno koláčik a to je škoda ;-)
marijanka712
ja som si ich pozerala nechcela so ho pôvodne dať , lebo som ho tiež objavila , ale nakoľko sa líšia ingrediencie na cesto som ho predsa dala, lebo cesto je fakt fantastické jemné a velmi sa s ním dobre pracuje a úsporné na vajíčka , čo sa týka plnky fakt to zavísi na chutiach mne by pasovala aj tvarohová ...dík za komentáriky.
3sandra3
ten vyzerá byť chutný... ukladám a isto upečiem.... hráš na nejaký hudobný nástroj?
marijanka712
nehrám , ale vyšívam drobný gobelín a takto to ide najlepšie , lebo výslovne len podla predlohy . Iste sa ti podarí a budeš spokojná.
afataga
krasny mnam, teda az na ten Palmarin, dala by som maslo
chapona
po tých Tvojich buchtách (aj predvčerom som ich piekla) musím vyskúšať aj tento recept, ozvem sa ako som dopadla:))
tinca
s tým BB-pudingom to je super, len si musím kúpiť:)
marijanka712
@chapona som rada že tie moje buchty vám chutia včera som robila spolu aj s týmto vrkočom do buchiet idú 2 žltká a tu zase 2 bielka a namaže sa s jedným vajíčko , ked tam dáš trocha smotany , alebo mliečka obidva aj buchty aj vrkoč - úsporné pečenie a nakrmíš svoje ratolesti ja som piekla pre dcéru tu som nabalila , aby si pochutnali ja som si nechala iba pre manžela .......ja držím čiastočnú dietu.... hi,hi,....
medovnicek
poznám podobný a určite vyskúšam aj tvoju verziu, lebo ja milujem robiť s kysnutým cestom na akýkoľvek spôsob a tá veverička je prekrásna, zvieratká mám veľmi rada
bejgi
@marijanka712 , tento čokoládovo-pudingový kynutý koláčik je u nás jeden z najobľúbenejších na vianoce a Veľkú noc, pripravila a upiekla si ho veľmi pekne a chutne :)...Pokojné Veľkonočné svatky Ti želám...
mazis
aj ja robievam tento vrkoč a je výborný
dorisa
tak by som si niečo podobné dala.....no, len si musím upiecť. 1 si zaslužiš.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha