Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami fotorecept
Foto: zuzanka1367
Zopár som ich tu našla, každý je trochu iný, pre spestrenie pridám aj ja, snáď niekomu príde vhod taká sladšia večera...
príprava
na 165 °C
Suroviny
200 g (lúpané proso) |
|
120 g |
|
3 ks |
|
80 g |
|
štipka |
|
1/4 l |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
2 ks |
|
2 lyžice |
|
z 1 ks |
|
1 ks |
|
1 hrsť |
|
Na povrch: | |
3-4 ks |
|
1 lyžička |
|
2 ks |
|
z 1/2 citróna |
|
Postup
-
1
Pšeno prelejeme vriacou vodou 2-3 krát cez sitko, aby stratilo horkosť.
-
2
Zalejeme prepláchnuté pšeno 1/4 l vody pridáme štipku soli a varíme približne 25 minút, Za tú dobu vsiakne všetká voda do pšena, necháme vychladnúť.
-
3
Vajcia rozdelíme, žĺtky vymiešame s polovicou cukru do peny. Bielka vyšľaháme a pridáme zvyšný cukor a ešte asi 2 minúty šľaháme. Pridáme do vychladenej pšenovej kaši, najskôr vyšľahané žĺtka, potom orechy a nakoniec jemne vmiešame vareškou vyšľahaný sneh.
-
4
Tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a namočenými hrozienkami. Jablká nastrúhame na hrubšie, pokvapkáme citrónom, aby nezhnedli.
-
5
Plech z rozmermi 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie. Nalejeme pšenovú hmotu, roztrieme po celom plechu, na ňu opatrne navrstvíme tvarohovú plnku a roztrieme a po vrchu pokladieme nastrúhané jablká a posypeme škoricou a cukrom.
-
6
Pečieme v rúre vyhriatej na 165 stupňov približne 60 minút, každý si svoju rúru pozná. Keď budú jablká na vrchu do zlata a vôňa sa nebude dať vydržať vytiahnite z rúry.
-
7
Chutil nám aj horúci, aj studený, nebol veľmi sladký, ak by Vám bol málo sladký polejte ho javorovým, alebo datlovým sirupom.
Diskusia k receptu