Pšenový nákyp s tvarohom a jablkami (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Zopár som ich tu našla, každý je trochu iný, pre spestrenie pridám aj ja, snáď niekomu
príde vhod taká sladšia večera...
40 minút príprava |
60 minút na 165 °C |
Postup
- Pšeno prelejeme vriacou vodou 2-3 krát cez sitko, aby stratilo horkosť.
- Zalejeme prepláchnuté pšeno 1/4 l vody pridáme štipku soli a varíme približne 25 minút, Za tú dobu vsiakne všetká voda do pšena, necháme vychladnúť.
- Vajcia rozdelíme, žĺtky vymiešame s polovicou cukru do peny. Bielka vyšľaháme a pridáme zvyšný cukor a ešte asi 2 minúty šľaháme. Pridáme do vychladenej pšenovej kaši, najskôr vyšľahané žĺtka, potom orechy a nakoniec jemne vmiešame vareškou vyšľahaný sneh.
- Tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a namočenými hrozienkami. Jablká nastrúhame na hrubšie, pokvapkáme citrónom, aby nezhnedli.
- Plech z rozmermi 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie. Nalejeme pšenovú hmotu, roztrieme po celom plechu, na ňu opatrne navrstvíme tvarohovú plnku a roztrieme a po vrchu pokladieme nastrúhané jablká a posypeme škoricou a cukrom.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 165 stupňov približne 60 minút, každý si svoju rúru pozná. Keď budú jablká na vrchu do zlata a vôňa sa nebude dať vydržať vytiahnite z rúry.
- Chutil nám aj horúci, aj studený, nebol veľmi sladký, ak by Vám bol málo sladký polejte ho javorovým, alebo datlovým sirupom.