Foto: irenaw
Toto je najlepší pšenový koláč, aký sme doteraz mali. Celkom vážne :O).
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
1 šálka |
|
2 šálky |
|
1 šálka |
|
1 štipka |
|
3 PL |
|
50 g |
|
okrem toho: | |
1 ks |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
4 ks |
|
250 g |
|
2 čl |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/2 čl |
|
4 ks |
|
Postup
-
1
Ovorila som dnes skrinku a smutne pozerám na pohánku. V ďalšom obchode nemali Tebi-droždie, tak si tam ešte poleží. A vedľa pohánky pšeno. To by som si aj dala. Trochu mi to zdvihlo náladu :O) Teraz ešte rozhodnúť ako ho pripravím. Asi by som si ho dala po nejakej ľahkej polievke. (Sedem z desiatich polievok by potvrdilo, že najčastejšie to býva hokaidová.) Pozerám, čo k tomu pšenu prihodím. V chladničke sa krčí jedna vanička tvarohu, ktorý sme neminuli na Silvestra. Na miske zazerá posledný banán, ktorý už od zlosti začína dostávať pigmentové škvrny. Tak ideme na to:
- 2
Dáme zovrieť vodu. Pšeno preberieme a 2-3 krát sparíme horúcou vodou. Sparené pšeno dáme do hrnca spolu s 2 šálkami mlieka a 1 šálkou vody, 3 PL cukru a štipkou soli. Varíme na miernom ohni bez miešania asi 25-30 minút až sa začne pšeno mierne rozvárať a nebude v ňom žiadna tekutina. Do horúceho vmiešame cca 50 g masla. Necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ roztlačíme banán na kašu, pridáme cukor, kokos, žĺtky, tvaroh, vanilkový extrakt, šťavu a kôru z 1 citróna. Vymiešame do hladka. Pridáme uvarené pšeno a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame sódu bikarbónu. Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka pridáme do pšenovej hmoty. Tortovú formu (28 cm priemer) vymastíme maslom a vysypeme kokosom. (Doplnenie podľa postrehu v komentároch: Kokos na vysypanie formy som použila preto, aby recept zostal bezlepkový. Je pravda, že nezakrytý kokos zhnedne, ten potom oprášim, kým koláč vyberiem z formy. Kokos pod cestom mi ešte neprihorel. Môžete formu vysypať čímkoľvek, ako máte vo zvyku.) Pšenové cesto vlejeme do formy. Má konzistenciu asi ako ľahké piškótové.
- 3
Pečieme na 200°C 30 minút a na 180°C ďalších 30 minút. Upečený sa pekne oddeľuje od bočných stien.
- 4
Veľmi dobre drží pokope, takto sa mi ho podarilo preložiť ešte teplý.
- 5
Aj krája sa dobre. Chutí nám teplý aj studený. Neviem, ktorý je lepší :). Keď ho budem podávať ako dezert, skúsim ho preliať horúcou ovocnou omáčkou. Uvidíme. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
... tiež je fajn :-))
Inak, koláč vyzerá chutne, mám ešte sladkú tekvicu na pečenie, môžem nastrúhať namiesto tvarohu.
dakujem @irenka vynikajuci