Pšenový koláč s tvarohom

irenaw - fotkairenaw, 3. januára 2012
Pšenový koláč s tvarohom
Foto: irenaw

Toto je najlepší pšenový koláč, aký sme doteraz mali. Celkom vážne :O).

12-16
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 šálka
2 šálky
1 šálka
1 štipka
3 PL
50 g
okrem toho:
1 ks
1/2 šálky
1/2 šálky
4 ks
250 g
2 čl
1 ks
1 ks
1/2 čl
4 ks




Postup

  1. 1

    Ovorila som dnes skrinku a smutne pozerám na pohánku. V ďalšom obchode nemali Tebi-droždie, tak si tam ešte poleží. A vedľa pohánky pšeno. To by som si aj dala. Trochu mi to zdvihlo náladu :O) Teraz ešte rozhodnúť ako ho pripravím. Asi by som si ho dala po nejakej ľahkej polievke. (Sedem z desiatich polievok by potvrdilo, že najčastejšie to býva hokaidová.) Pozerám, čo k tomu pšenu prihodím. V chladničke sa krčí jedna vanička tvarohu, ktorý sme neminuli na Silvestra. Na miske zazerá posledný banán, ktorý už od zlosti začína dostávať pigmentové škvrny. Tak ideme na to:

  2. 2

    Dáme zovrieť vodu. Pšeno preberieme a 2-3 krát sparíme horúcou vodou. Sparené pšeno dáme do hrnca spolu s 2 šálkami mlieka a 1 šálkou vody, 3 PL cukru a štipkou soli. Varíme na miernom ohni bez miešania asi 25-30 minút až sa začne pšeno mierne rozvárať a nebude v ňom žiadna tekutina. Do horúceho vmiešame cca 50 g masla. Necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ roztlačíme banán na kašu, pridáme cukor, kokos, žĺtky, tvaroh, vanilkový extrakt, šťavu a kôru z 1 citróna. Vymiešame do hladka. Pridáme uvarené pšeno a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame sódu bikarbónu. Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka pridáme do pšenovej hmoty. Tortovú formu (28 cm priemer) vymastíme maslom a vysypeme kokosom. (Doplnenie podľa postrehu v komentároch: Kokos na vysypanie formy som použila preto, aby recept zostal bezlepkový. Je pravda, že nezakrytý kokos zhnedne, ten potom oprášim, kým koláč vyberiem z formy. Kokos pod cestom mi ešte neprihorel. Môžete formu vysypať čímkoľvek, ako máte vo zvyku.) Pšenové cesto vlejeme do formy. Má konzistenciu asi ako ľahké piškótové.

  3. 3

    Pečieme na 200°C 30 minút a na 180°C ďalších 30 minút. Upečený sa pekne oddeľuje od bočných stien.

    Pšenový koláč s tvarohom - obrázok 3
  4. 4

    Veľmi dobre drží pokope, takto sa mi ho podarilo preložiť ešte teplý.

    Pšenový koláč s tvarohom - obrázok 4
  5. 5

    Aj krája sa dobre. Chutí nám teplý aj studený. Neviem, ktorý je lepší :). Keď ho budem podávať ako dezert, skúsim ho preliať horúcou ovocnou omáčkou. Uvidíme. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

maartina
mňam ...dnes som minula pšeno do polievky, tak doplním zásoby a upečiem :)
marianne69
no mne sa tento kolacik velmi paci,nikdy som zo psena nic nerobila a hadam to je aj cas napravit,mam spaldove zrna,ktovie ake by to bolo z nich....
julica
Mňam, koláč vyzerá super a ty pekne píšeš :) Zo pšena som zatiaľ robila len slané "teriny", napríklad s hubami či s cviklou a cesnakom, mám to tu kdesi. Tento návod si ukladám.
jatanika
pšenový koláč s tvarohom robievam aj ja ... ja bez banánu a kokosu, ale s nasekanými orechmi či inými semienkami - ľan, slnečnica ... je super a tento tvoj určite tiež ... odkukám :-))
alena45
@maartina , ako dávaš pšeno do polievky ? Ako zavárku ? Prosím ?
Inak, koláč vyzerá chutne, mám ešte sladkú tekvicu na pečenie, môžem nastrúhať namiesto tvarohu.
dorisa
Vraj 19.tisíci recept je toto, práve tento tvoj, tak blahoželám.
izabella929
pšeno nepoznám, ani ho v mojej kuchyni nepožívam...má možno takú chuť ako jačmenné krúpy? tie máme radi...)
franka1
no kolacik je super, uz je aj vyskusaný a chladne, mne tam ale trosku ten kokos prihorel :(...uz by som asi kokosom nevysýpala
maartina
@alena45 ...áno, presne tak :) ...zalejem ho vriacou vodou, nechám trochu spariť, premyjem a šup s ním do polievky, už len dovarím, pokým nezmäkne
alena45
ďakujem, to sa mi páči, ešte som tak pšeno nepoužila a zápražky veľmi nemusím.
irenaw
@alena45 tiež často používam do koláčov tekvicové pyré, sú také šťavnaté. určite aj taký upečiem, ale míňala som zvyšky, neznášam vyhodiť nejakú potravinu :) ak to stihneš skôr, budem rada ak dáš vedieť výsledok.
irenaw
hmmm, neviem uložiť odpoveď, asi preto, že je dlhá? je to obmedzené? odpíšem večer postupne komu som chcela niečo konkrétne...
irenaw
ďakujem všetkým za komentáre. @maartina dúfam, že si pochutnáte :). @marianne69 teraz mi to bude vŕtať v hlave, lebo špaldová múka aj vločky sú fajn, zo zŕn som ešte nič nerobila, zaujímavé. @julica ďakujem pekne, na slano je tiež fajn, pozriem tvoje recepty.
irenaw
@dorisa ďakujem ti za informáciu, ja ani neviem kde to vidno, že mám okrúhly recept. @izabella929 pšeno je neutrálne, ako si ho ochutíš, také bude :). @jatanika uložila som si, skúsim aj tvoj. @franka1 ty si teda rýchla, hop šup a koláč je na stole :). ďakujem za pripomienku s kokosom, doplnila som do receptu.
irenaw
@fujchujcinan sto ľudí, sto chutí. mne sa na pšene páči, že si ho ochutím ako chcem. a na ryži tiež.
silvia68
koláčik dobrý práve som dopapala, ja chcem taký horúci rovno z trúby, chlapi budú mať na raňajky, pšeno zahreje, kto máva studené nohy, odporúčam konzumovať častejšie
janger
Mam este trosku psena, tak ho asi takto vyuzijem. Zda sa to vyborny kolacik.
irenaw
@janger zdal sa mi najlepší z mojich pokusov, dúfam, že ti tiež zachutí :)
janger
@irenaw , tak uz som ho piekla. Vyborny! Mozem kazdemu doporucit. Ale co sa nam stalo....Este som mala kolacik teply vo forme, prisiel manzel domov, a ze on mi ho obrati, ...kolacik sa mu nejako vysmykol, vypadol kus aj na zem, polamal sa na kopu kuskov, no smola...Nuz ale na chuti mu to neubralo. Budem ho robit castejsie. Dakujem za dobry recept :-). Druhykrat si dam k nemu mozno nejaku ovocnu zmes, alebo ovocnu omacku, ako ty spominas... Ale aj len tak je vyborny.
irenaw
@janger som veľmi rada, že vám chutí. nehoda sa občas stane, šťastie, že koláč neskončil celý na zemi :) ja som nedávno zavadila o misku s olúpanými sparenými mandľami a rozleteli sa mi všade. 500g! mali to byť chuťovky k vínu a viac som doma nemala. nuž, umývala som ich po jednej ako Popoluška a na zemi mal chuťovky náš psík :-D. ďakujem za milý komentár
janger
:-))), tak aj psik si pochutil...Veru, stava sa...
angiek
tento recept mam tiez a je to vyborny kolacik :) chutil nam
zlaticka
Dnes som si koláčik piekla a bol fantasticky keďže som doma nemala biely kokos iba zelený tak môj koláčik bol zelený :) zaujímavý pre deti a namiesto banána som si dala jedno jablko tiež výborné. Ďakujem za skvelý recept. :)
irenaw
@zlaticka ďakujem za vyskúšanie, teším sa, že chutí. toto je jeden z receptov, ktorý sa dá obmeniť pri každom pečení a jabĺčka žiadny koláč nepokazia :-)))
holubicaaa
... dakujem za receptik, kolac nam prave rozvoniava v kuchyni a je vynikajuuuci :) urcite ho este zopakujem...
marianne
@irenka trosku som si ho zjednodusila,dala som len tvaroh,brusnice a skoricu. Banany som nemala,ubrala som vajicka na dve, aj cukru, dosiel mi trstinovy. Poliala medom,posypala mandlovymi lupienkami a hotovo. Je super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia