Pšenično-ražno grahamový chlieb

jokin - fotkajokin, 8. júna 2012
Pšenično-ražno grahamový chlieb
Foto: jokin

Blíži sa sobota tak aby sme upiekli chleba. Zverejňujem svoj recept na chleba ktorý som vymyslel pre moju manželku, nakoľko môže jesť iba Zobraziť celý popisBlíži sa sobota tak aby sme upiekli chleba. Zverejňujem svoj recept na chleba ktorý som vymyslel pre moju manželku, nakoľko môže jesť iba chleba z celozrnnej múky.

145 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
250 g
250 g
50 g lúpané
2 KL
1 KL
1 KL
450-500 ml vlažná
30 g
 na posypanie
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Najskôr si urobím kvások. Ten si dám kvasiť večer pred pečením. Zarobím si klasicky kvasnice s cukrom a 50 ml vlažnej vody.Vrch poprášim hladkou múkou, dám ich iba do väčšieho pohára aby neušli. Takto pripravené kvasnice nieje cítiť a plnohodnotne nahradia chlebový kvások. Aspoň ja som nespoznal rozdiel a používal som aj pravý chlebový kvások.

  2. 2

    Ráno si dám všetky suroviny do misky a vypracujem vláčne cesto. Chvíľku trvá kým sa prestane lepiť.

    Pšenično-ražno grahamový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Keď mám cesto dobre vymiesené nechám ho hodinu kysnúť. Po hodine by malo mať aspoň raz taký objem.

    Pšenično-ražno grahamový chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozdelím na dve rovnaké polovičky

    Pšenično-ražno grahamový chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Z každej polky si vymiesim jeden chleba a nechám zakryté znova kysnúť jednu hodinu.Po vykysnutí chleby nakrojím porosím vodou a posypem rascou a môžme dať piecť do vyhriatej trúby.

    Pšenično-ražno grahamový chlieb - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení opäť zvlhčím chleba vodou. Na vlhčenie používam postrekovač. Dobrú a zdravú chuť.

    Pšenično-ražno grahamový chlieb - obrázok 6

Diskusia k receptu

marijanka712
krásny chlebík sa ti vydaril a tá vôňa v byte na nezaplatenie viem o čom hovorím aj ja pečiem chlebík DOBRU CHUŤ.
vampil
Vyskúšal som už kadečo,ale najlepšie sa mi osvedčilo pridať namiesto oleja obyčajnú masť(od oleja sa vie nepríjemne grgať:) a ako náhradu kvásku pridávam cca 100 gr. hotovej zmesy na pečenie- v rakúskych zmesiach býva kvások sušený...
spagetka1812
a tie kvasnice su cez noc v ladnicke?..ja robim kvasok tak, ze do vlazneho mlieka dam cukor a rozmrvene kvasnice, pockam par minut kym vyjdu hore a hned zapracujem muku a zvysok....tak by to nemohlo byt?chcela by som vyskusat upiect chlebik a Tvoj vyzera uzasne...
jokin
Spagetka tie kvasnice mám normálne na kuchynskej linke nič sa im nestane a ako máš možnosť vidieť na fotke pracujú spoľahlivo.
stacy77777
JOKIN - klobúk dole, nádherné chlebíky, určite by si zahanbil aj nejednu pekáreň.....manželka musela veeeeľmi poslúchať.....
neposed
krasny chlebik a urcite mnamkovy. Dakujem za recept, isto vyskusam.
duschko
Chlebiky su velmi pekne a urcite aj take dobre a chrumkave. Ukladam do MKK.
jokin
mariaklara musím si zarobiť kvások , nakoľko už používam rýchlený lebo sním nemám starosti. Verím že sa podarí a za päť dní budem môcť zverejniť recept . Tak ešte chvíľku vydrž a drž palce.
mariaklara
Neboj, vydržím a nie len palce, ale aj päste ti držím. Ja mám kvások od 1. mája, robila som 4x chlebík, no zatiaľ sa učím, nie je to ešte ono, nevyhodila som ani jeden, zjedla som ich do poslednej omrvinky, vlastne ten chlebík sa vôbec nemrví, tak do posledného krajčeka. Počkám si na tvoj recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia