Pšenično-ražno grahamový chlieb
Autor receptu: jokin
Blíži sa sobota tak aby sme upiekli chleba. Zverejňujem svoj recept na chleba ktorý som
vymyslel pre moju manželku, nakoľko môže jesť iba chleba z celozrnnej múky.
145 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Najskôr si urobím kvások. Ten si dám kvasiť večer pred pečením. Zarobím si klasicky kvasnice s cukrom a 50 ml vlažnej vody.Vrch poprášim hladkou múkou, dám ich iba do väčšieho pohára aby neušli. Takto pripravené kvasnice nieje cítiť a plnohodnotne nahradia chlebový kvások. Aspoň ja som nespoznal rozdiel a používal som aj pravý chlebový kvások.
- Ráno si dám všetky suroviny do misky a vypracujem vláčne cesto. Chvíľku trvá kým sa prestane lepiť.
- Keď mám cesto dobre vymiesené nechám ho hodinu kysnúť. Po hodine by malo mať aspoň raz taký objem.
- Cesto si rozdelím na dve rovnaké polovičky
- Z každej polky si vymiesim jeden chleba a nechám zakryté znova kysnúť jednu hodinu.Po vykysnutí chleby nakrojím porosím vodou a posypem rascou a môžme dať piecť do vyhriatej trúby.
- Po upečení opäť zvlhčím chleba vodou. Na vlhčenie používam postrekovač. Dobrú a zdravú chuť.