Pšenično-ražno grahamový chlieb

Autor receptu: jokin

Blíži sa sobota tak aby sme upiekli chleba. Zverejňujem svoj recept na chleba ktorý som vymyslel pre moju manželku, nakoľko môže jesť iba chleba z celozrnnej múky.

145 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Najskôr si urobím kvások. Ten si dám kvasiť večer pred pečením. Zarobím si klasicky kvasnice s cukrom a 50 ml vlažnej vody.Vrch poprášim hladkou múkou, dám ich iba do väčšieho pohára aby neušli. Takto pripravené kvasnice nieje cítiť a plnohodnotne nahradia chlebový kvások. Aspoň ja som nespoznal rozdiel a používal som aj pravý chlebový kvások.
  2. Ráno si dám všetky suroviny do misky a vypracujem vláčne cesto. Chvíľku trvá kým sa prestane lepiť.
  3. Keď mám cesto dobre vymiesené nechám ho hodinu kysnúť. Po hodine by malo mať aspoň raz taký objem.
  4. Cesto si rozdelím na dve rovnaké polovičky
  5. Z každej polky si vymiesim jeden chleba a nechám zakryté znova kysnúť jednu hodinu.Po vykysnutí chleby nakrojím porosím vodou a posypem rascou a môžme dať piecť do vyhriatej trúby.
  6. Po upečení opäť zvlhčím chleba vodou. Na vlhčenie používam postrekovač. Dobrú a zdravú chuť.