Prvé moravské koláče fotorecept

zuzkanr - fotkaZuzkanr, 30. augusta 2018 18:37
Ďalšie recepty »

Prvé moravské koláče (fotorecept)Foto: Zuzkanr

Môj prvý pokus o moravské koláče, ktoré patrili medzi moje najobľúbenejšie v detstve, ktoré som trávila u babičky :-) Najvyšší čas naučiť sa ich piecť :-)

27
porcií
40 min
príprava
20 min
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
40 g
1 PL
1 PL
100 ml
Cesto:
550 g
75 g
100 g
200 ml
3 ks
1 ČL
Tvarohová plnka:
250 g
1 ks
1 ks
2 PL
Orechová plnka:
100 g pomleté
1 ks
100 ml
4 ks
1 ks
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Prvý si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor, múku, nadrobené droždie a všetko metličkou vymiešame. Položíme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Kým kvások kysne pripravíme si suroviny na cesto. Zmiešame múku, cukor a soľ, ktoré dávam do rýchlokysky.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do menšieho hrnčeka si dáme mlieko a maslo. Zapneme sporák na mierny oheň a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom vylejeme do rýchlokysky.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme aj vykysnutý kvások.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme si cesto, ktoré kyslo hodinku a pol.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Keďže som koláčiky robila prvýkrát netušila som, koľko kusov mi z toho vyjde a koľko plnky budem potrebovať, takže mi z tvarohovej troška aj zostalo. Orechová plnka: Mlieko si zohrejeme v hrnčeku a teplé ho zmiešame s pomletými vlašskými orechmi a cukrom. Tvarohová plnka: Zmiešame tvaroh, cukor a žĺtok. Na koláče, na ktoré išla tvarohová plnka som použila aj domáci slivkový lekvár a slivky zo záhrady, ktoré som si nakrájala na malé štvrťky (toto mi vyšlo zo 6 sliviek, ale stačia 3-4).

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapneme si rúru na 180 stupňov. Keď cesto vykysne rozdelíme si ho na dve polovice (jedna na tvarovoho-slivkové, druhá na orechové). Cesto si vyvaľkáme na doske na hrúbku cca 1cm a pohárom vykrojíme tvary.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opačným koncom pohára si urobíme v koláčoch dierky, do ktorých dáme čajovou lyžičkou orechovú plnku a okraje potrieme rozmiešaným vajíčkom. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 10 minút.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláče som piekla cca 20 minút kým nezačal byť okraje zlaté.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tvarohové som robila teda tak, že na spodok jamky v koláči som dala lyžičku slivkového džemu, potom tvarohovú plnku a do toho strčila najkrájané slivky. Okraje som potrela vajíčkom a nechala zas kysnúť pod utierkou ešte 10 minút. Potom som dala piecť ešte posledný plech, na ktorom boli zvyšné 4 koláče, čiže z tejto dávky mi celkovo vyšlo 27 koláčov. Bielky, ktoré mi zostali som dala zjesť nášmu psíkovi (lebo zo surových vajíčok majú psy lesklú srsť), ale je len na vás, ako ich zužitkujete vy :-)

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist