Prsia z morky – univerzál – chlapom pečené fotorecept
Foto: sracz
Nerád používam pomenovanie „morčacie“ prsia! Morčatá, tie milé hlodavce, „chlpatú“ odrodu, som totiž choval v rannom veku mojich detí! … a bolo by mi, Zobraziť celý popisNerád používam pomenovanie „morčacie“ prsia! Morčatá, tie milé hlodavce, „chlpatú“ odrodu, som totiž choval v rannom veku mojich detí! … a bolo by mi, ako by som na pekáči pripravoval niektoré z nich! Tento technologický variant som zrealizoval po razantnom vyhlásení mojej lepšej ½ „a idemE chudnúť“! Preto to pečenie v „jednej tepši“ spoločne s koreňovou zeleninou. Môže sa podávať aj so zemiakmi na bársako, alebo si z nich pripraviť obmenu kuracieho šalátu! Iniciatívam a chutiam sa medze nekladú
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2100 - 2500 g |
|
600 - 1000 ml |
|
3 - 4 PL |
|
podľa potreby g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL (na posypanie) |
|
1 ČL |
|
1 vetvička |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1 - 2 ks (rutabaga) |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
4 - 6 strúčiky väčšie |
|
550 - 600 ml |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL |
|
|
Postup
-
1
… dva_tri dni pred „akciou“ zalejete {dočistené, umyté a osušené} prsia z morky (moriaka), s kosťou a kožou, dvomi fľašami čierneho 14÷18° piva; (mne po „koštungu“, ostali dve „trojky Crabbies“ s ďumbierom len tak medzi nami „ortodoxnými“, chutnalo ako ho..o z nutrií); ak máte dve „polky“ nič to za to, zalejete „kopcom“, alebo zvyšok, na Vaše zdravie, dopijete!!! Potom misu so zaliatymi prsiami dôkladne zakryjete celofánovou fóliou, s dôverou uložíte do chladničky a máte dva_tri dni „veget, kľud a tabačik“!
-
2
keďže som si „oddýchol“ aj ja, išiel som na „vec“ a pripravil som si k rukám všetko, čo budem potrebovať
-
3
čierne pivo s ďumbierom už splnilo svoju „marinovaciu misiu“ a tak som ho vylial do odpadu; dno pekáča som pokvapkal slnečnicovým olejom, vložil doň vetvičku suchého rozmarínu, rukami „dookokla“ naolejované a osolené prsia z morky (kožou hore), rozložil k nim očistenú, umytú a pokrájanú zeleninu (kto bez nich „nemôže existovať“, pridá aj pokrájané zemiaky), ¼_ky cibule a strúčiky cesnaku; do vlažného mäsového vývaru som primiešal mletú sladkú červenú papriku, korenie na kuracinu „Nahrin“, drvený jalovec a práškový ďumbier a väčšou časťou tejto „emulzie“ som pooblieval mäso; povrch mäsa som posypal čerstvo mletým čiernym korením a celou rascou; pridal zopár hoblín čerstvého masla a
-
4
takto „skompletizovaný“ pekáč som dôkladne prikryl a zatesnil alobalovou fóliou a na 60´vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 350 °F
-
5
po hodine som pekáč óóópatrne zbavil prikrývky, poobracal zeleninu, prilial zvyšok okoreneného vývaru, vzápätí opäť priložil zopár hoblín čerstvého masla a odkrytý „pekáčový komplet“ vrátil ešte na 30´ do rúry
-
6
nuž a upečemé prsia z morky so zeleninou potom vezerali takto,
-
7
toto už je detailnejší pohľad na červenozlatohnedú „predkožku“
-
8
po 5÷7´ ochladnutí sa mäso veľmi dobre krája, asi na centimeter hrubé plátky, ktoré som
-
9
servíroval spolu s upečenou zeleninou a ozdobil vetvičkou petržlenovej vňate! … nuž čierne „pivo“ Crabbies má s pivom spoločné iba pomenovanie, ale musím uznať, že na marinovanie mäsa je naozaj vhodné; ďumbier v ňom robí gastronomické „zázraky“, lebo získame voňavú, vláčnu, šťavnatú lahôdku s „hodvábnou“ konzistenciou! … hej a ak, čisto náhodou, nemáte čierne pivo už s ďumbierom, kľudne si kopcovitú PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera pridajte do klasického čierneho piva a máte po problémoch!
Superlatívov nie je treba, @stacy77777 hlavná vec, že sa Ti páči a po Tvojom „experimente“ bude chutiť aj u Vás! Krásne Vianoce!
Potešila si ma svojim odhodlaným rozhodnutím, milá @nelisa a želám úspech! Všetko „naj“ u Vás doma!
Tak upeč, dobrá buď, @jozka2 a pohostíš aj Ježiška pod ozdobenou jedličkou! Alebo „nakluš“ a ja Ťa rád „počastujem“ aj v kombinácii s cramberries „sósóm“” Teraz sú na predaj ešte stále čerstvé. Mimochodom svoj variant tejto omáčky som už bol svojeho času na Varecha.sk pridal!!! „Prelistuj“ si ma, prosím a daj vedieť, čo Ty na to! Šťastné a veselé!!!
… a kto ňezna, ta ciska kočarik! Ta ňe?!? Ďakujem Ti, milá @anina6 za compliment a „žičim Vam šickim okolo Kračunskeho stola, ščesce, zdrave a hojne Božske požehnaňe“!!!
Najväčším šťastím a potešením pre kuchára, toho s dušou plnou lásky, je variť s láskou pre lásku, milá @mariamka – žiaľ ešte stále platí aj negatívum: „Beda takej kuchyni, v ktorej nevládne láska, šťastie a vzájomné porozumenie“! Páči sa mi Tvoje rozhodnutie s prípravou „ďumbierového piva“, určite nebudeš ľutovať! Veď práve že za „morom“ som uvidel, ako majú ľudia ďumbier v pozornosti a úspešne ho používajú pri varení i pečení, na sladko, v čokokláde, želatínový, či ako čaj! … a u nás doma!?! … naviac aj jeden z našich národných vrchov má pomenovanie Ďumbier! Nech aj u Vás, nielen okolo vyzdobenej jedličky, vládne láska, šťastie a vzájomné porozumenie!
Potešenie a obdiv je aj na mojej strane, milá @izabella929 a ruku v ruke Ti ho posielam pod Vianočnú jedličku s úprimným želaním pevného zdravia, ušľachtilého šťastia a úprimnej vždy narastajúcej lásky!
Ďakujem Ti, milá @babav za komentár aj za názor na tento môj, opäť, vlastný rcp! Už z úcty k všetkým účastníkom na Varecha.sk, ako aj z úcty k vlastným šedinám, by som si nedovolil uverejniť „plagiát“ a pýšiť sa cudzím perím! Servírovanie s omáčkou z výpeku som už v jednom zo svojich rcp uverejnil, dokonca v kombinácii výpek a čerstvé brusnice! Prajem Tebe a Tvojej váženej rodinke príjemné Vianočné sviatky plné pohody!