Foto: mesiar50
Dnes som sa rozhodol otestovať dva spôsoby výroby,,Profiteros´ cesta,resp.odpalovaného cesta.Jeden recept pochádza od jedného maďarského majstra cukrára. A ten druhý pridala na varechu šéfkuchárka Zobraziť celý popisDnes som sa rozhodol otestovať dva spôsoby výroby,,Profiteros´ cesta,resp.odpalovaného cesta.Jeden recept pochádza od jedného maďarského majstra cukrára. A ten druhý pridala na varechu šéfkuchárka Dáša Korenková.Spravil som tam menšie zmeny síce,ale keďže recept pochádza od nej chcel by som sa jej pekne poďakovať.Receptúra je naozaj super.Ďakujem.
porcií
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
Cesto : | |
100 ml |
|
160 g |
|
4 ks |
|
štipka |
|
200 ml |
|
Šlahačka : | |
500 ml |
|
2 bal |
|
2 bal |
|
50 ml |
|
Čokoládová poleva : | |
100 ml |
|
50 ml |
|
40 g |
|
250 g |
|
Postup
-
1
Privedieme do varu olej a vodu.Naraz primiešame múku a sol.Cesto som odpaloval cca. 3 - 5 minút.Keď už bolo také akoby trasľavé tal som ho z ohniska odstavil.
-
2
Preložil som ho do druhej nádoby,ale nečakal som pokiaľ vychladne.Chladlo iba toľko čo som si prichystal vajcia (boli malé - podla potreby) a mixér.Vajcia som pridával a miešal po jednom kuse.Autorka písala síce dve vajcia,ale cesto som mal ako blato musel som pridať ešte dve vajcia.V mojom prípade išlo o menšie vajcia.Treba z vajcami opatrne,lebo sa môže stať,že cesto bude riedke.Musíte prosím sledovať hru.
-
3
Vymiešanú hmotu som mal skôr hustejšiu ako redšiu.Ale zas nie ako blato.Ako som písal horevyššie tuhosť hmoty sa zvláčňuje pridávaním vajec.
-
4
Plech na pečenie som si vystlal papierom na pečenie.Pomocou cukrárenského vrecka som si nastriekal úhľadné menšie kopčeky.Na túto akciu som použil špicu z väčším otvorom.KOPČEKY SOM PIEKOL 20 min. na 200 st.C.POTOM SOM ZNÍŽIL TEPLOTU NA 180 st.C A KOPČEKY RESP.CESTO SOM PIEKOL EŠTE ĎAĽŠíCH cca.25 minút DO ZLATORUŽOVA. Rúru na pečenie som prvý krát otvoril po pol hodine pečenia.Jednu Profiteros som vybral z rúry a skontroloval som spodok.Dalo sa naň klepkať prstom a to bol signál,že ešte trochu dopiecť a výrobok by mal byť OK.Samozrejme rúru som si dal predhriať asi vtedy keď som začal striekať hmotu na papier.
-
5
Tak to bolo cesto.A teraz sa ide na šľahačku.Pozorne čítajte prosím ,keďže tu som spravil zmenu.Smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky a vaníllkovým cukrom.Do tuhej šľahačky zašľaháme kávový likér.Tu je tá zmena prosím.Miesto kávového likéra som vmiešal do šlahačky polevu ktorej som mal nadostač.A ešte som pridal kúsok masla . (Ja som ten krém zmenil,lebo sa mi zdal byť riedky.)
-
6
V bode 6. už vidíte hotovú čokoládový krém A nakoniec si spravíme čokoládovú polevu:(tú som zabudol cvaknúť sorry) Smotanu,mlieko a maslo privedieme do varu.Do tejto zmesi namiešame nadrobno polámanú čokoládu (ja som použil 70% cca) a miešame varechou až pokiaľ nedostaneme hladkú hustejšiu zmes.
-
7
Ďalej si spravíme pomocou varechky dierky do profiteros
-
8
Profiteros plníme cukráreským vreckom z najtenšou špicou.A nakoniec ich oblejeme čokoládovou polevou. Tak toto bola takpovediac slovenská verzia pracovného postupu výroby profiteros.Dole nižšie opíšem ako to robil maďarský cukrár majster.
-
9
CESTO: 200 g polohrubá múka,200 g Palmarin,200 g voda,3-4 vajcia( podľa potreby docieliť vláčnosť hmoty), a štipka soli. Pracovný postup sa líši od predošlého receptu tak píšem: Vodu z palmarinom privediem do varu.Potom pridám múku a štipku soli.Cesto ďalej odpalujem dôkladným miešaním.Odpálené cesto premiestnim do druhej nádoby a a nechám ho vychladnúť.Ďalej po jednom kuse vmiešame vajcia už do vychladnutého cesta.Po tomto úkone si polievkovou lyžicou spravíme kopčeky ktoré dáme na plech ktorý sme si vystlali papierom.Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 200 st.C po dobu 20 minút a potom znížime teplotu na 180 st.C a pečieme do zlatoružova ešte cca.25 min. a možno aj trochu viac keďže toto cesto je mastnejšie. Krém : 1 Zlatý klas,400 ml mlieka,2 PL cukor,1van.cukor a jedna tabla čokolády.Ale krém si spravte aký vy chcete.Mne išlo vlastne o to aby som vyskúšal a otestoval dve rôzne druhy cesta Môžem smelo skonštatovať,že táto verzia je na výrobu náročnejšia ako predošlá.Po upečení cesta si spravíme dierky a plníme cukrárenským vreckom.
-
10
Túto takpovediac maďarskú verziu som posypal iba práškovým cukrom
-
11
V bode č.11 máte možnosť vidieť prierez upečeného cesta. Priatelia prajem vám dobrú chuť
si veľmi šikovný.
Aranyos Ibyke,tvoje slová si velmi vážim a ctím si ich
v mojich očiach si veľmi vysoko...škoda-že si tak daleko..:-)
na tanieri dobrota..v tvojich očiach láska...ruky zo zlata..srdce skvelé..to moje vyznanie celé...:-)
Ďakujem ti velmi pekne.Potešili ma tvoje pekné slová
Izka zlatá nie som pekár.Ďakujem ti za pekné slová
ahoj.Je to jeden kus len je prerezaný.K tomu prvému receptu mám tiež
prierez,ale už nebudem opravovať,lebo som mal potom rcp zablokovaný.
prepáč.Ďakujem ti
Máš pravdu..Je to zradné cesto.Veľmi veľa som ich aj ja pokazil.Ale ten
s tým olejom sa pozdáva aj mne...podobne ako tebe.Ten prvý rcp je velmi ok.Ďakujem ti za typ a za tvoje dobré rady.
Napíš PSC... potom pošlem.Iste si pochutnali..nikto sa nesťažoval.
Posielam Ti pekný pozdrav zo Šiah.
Takú pochvalu si určite nezaslúžim.Si veľmi inteligentná a dobrá duša.
Teraz som síce na sk,ale tvoje milé slová ma potešia či som už v zahraničí
a či doma.Ďakujem
Nič moc,ale teraz aspoň viem kde som robieval aj ja chyby,alebo aspoň tuším.Toto celé som vymyslel ako jeden experiment pre nič iné.
Ďakujem ti krásne,pa pa
Áno. .rád špekulujem a snažím sa zjednodušovať čo sa mi zdá zložité resp.inovovať.Strašne veľakrát sa aj mne stalo to,že z päť cm veterníka som mal iba centimetrový.Vlastne preto aj tento tréning.Ďakujem ti irenaw
Ahoj Marianka.Mám otvorené účty aj na maďarských kulinárskich
stránkach.Jeden kuchár mi raz jasne odpísal:
Nedopečené cesto po vybratí z rúry vo väčšine prípadoch spľasne resp.neudrží svoj predošlý nadýchaný tvar.Je to pravda.Ten hlavný recept sa pozdáva aj mne velmi.I keď aj rcp.toho maďara bol tiež ok.
Ďakujem ti marianka
Pekne ťa zdravím sovka62.Ak Ti môžem poradiť tak skús prosím ten
hlavný recept.Chyby sa robia pri tom nedopečení.Viem to už aj z vlastnej skúsenosti.Velakrát som vybral veterníky,že boli pekné ružové.No vstrede bolo cesto surové a vtedy som spravil chybu.
Podľa toho prvého rcp robí aj moja polovíčka.Tvrdila,že sa jej vždy podaria.Ďakujem za milý komentár
Milý mracik9..nemusíte behať nikde.Sú to len amatérske diela.
Ďakujem.. a posielam Ti pekný pozdrav zo Šiah
jasné,že sa ti to podarí..šikuľka si.Náročky som vybral tento recept.Nejde tam veľa tých surovín.Pri neúspechu nie sú tam veľké straty.
Sonulienka vďaka
Pekne ťa zdravím elixir.Len a len k voli tebe som si dal tú námahu a posielam Ti foto dnešných veterníkov.
Robil som to podla toho hlavného rcp resp.prvého.
Ďakujem ti za pekné ohodnotenie.Vážim si to.
Ps:robil som ich docela velké.Vydalo mi 12ks.pa pá
Samozrejme bližšie k tomu mäsiarovi.Ďakujem krásne salinka
ahoj medovnicek.Tento rcp nie je môj ako som to aj poznamenal na úvode rcp.Ja ho iba takpovediac testujem.A bez hocijakej arogancie môžem povedať,že úspešne.Teraz odložím skromnosť bokom.Dnes som ich spravil tretíkrát za sebou a výsledok nie je až taký zlý.RCP je
myslím si dostatočne odskúšaný.
Ďakujem ti pekne a tiež ťa pozdravujem zo Šiah
Ďakujem pekne.Pekný večer pre Teba
Ahoj lusinkab.Nie,nie som šikovný,ale ako bývalý technik výrobkov rád
špekulujem. A keď je výsledok mojej práce negatívny tak to skúšam
dotiaľ, pokým to nie je na 100%.Raz sa mi to cesto podarilo, potom zase nie.Píšeš dobre... človek sa musí natrafiť na ten svoj rcp.ktorý mu sadne.Dala si mi dobrý tip ako ich plniť.V budúcnu sa zíde.Srdečná vďaka.pa pa
Tvoje pekné slová ma potešili milá Frézia68.Recept od horevyššie spomínanej šéfkuchárky nemá chybu.Ďakujem a prajem ti pekný zvyšok dńa
Ďakujem ti pekne za pochvalu.Potešila si ma.Prajem ti všetko dobré
Neboj sa toho prosím ťa.Ja to idem robiť behom dvoch dní štvrtý raz.Onedlho sa pustím do štvrtej verzii keďže sme mali návštevu a včerajšie sa mynuli všetky.
Chlapec prišiel z kúpaliska..vbehol do chladničky a nič.Nerád sa vychvalujem,ale je to pravda.Milá tothka
ďakujem za tvoj pekný komentík.Prajem ti krásny letný večer.
ps:keď to funguje mne ty to zvládneš tiež
Mal som dobrú učiteľku.Teba Martuška.Tuším pri tých mojich
kolieskach som ťa aj spomínal.Touto cestou sa Ti chcem znovu poďakovať, keďže veľa vecí som odkukal práve od teba.Si dobrá duša a perfektná kuchárka.Srdečná vďaka za milé ohodnotenie.
Prajem Ti pekný zvyšok večera.
Na vareche patríš medzi elitných kuchárov.Zvládol by si aj tento rcp.nepochybne.Tvoje ohodnotenie si nesmierne vážim.Prajem Ti všetko dobré.
Tak tie sympatie budú vzájomné.Rozhodne ťa považujem za dobrosrdečnú a inteligentnú ženu.Prajem ti pekné dobré ráno a skvelý celý deň.
Ahoj Janka.Ten prvý postup nemá chybu,Behom jedného týždńa
som ho už dnes odskúšal piaty krát.Všetky boli ok.Nie ,rcp nie je môj.
Požičal som si ho.Ďakujem a pekne ťa pozdravujem zo slovenska.Pa pa
Dakujem ti pekne
Dakujem krasne orchidea
Ja ďakujem za odskúšanie receptu.Prajem Vám všetko dobré.