Profiteroles 2 krát
Autor receptu: mesiar50
Dnes som sa rozhodol otestovať dva spôsoby výroby,,Profiteros´
cesta,resp.odpalovaného cesta.Jeden recept pochádza od jedného
maďarského majstra
cukrára. A ten druhý pridala na varechu šéfkuchárka Dáša
Korenková.Spravil som tam
menšie zmeny síce,ale keďže recept pochádza od nej chcel by som
sa jej pekne
poďakovať.Receptúra je naozaj super.Ďakujem.
32 porcií |
200 minút príprava |
45 minút na 200-180 °C |
Postup
- Privedieme do varu olej a vodu.Naraz primiešame múku a sol.Cesto som odpaloval cca.
3 - 5 minút.Keď už bolo také akoby trasľavé tal som ho z ohniska odstavil.
- Preložil som ho do druhej nádoby,ale nečakal som pokiaľ vychladne.Chladlo iba toľko čo
som si prichystal vajcia (boli malé - podla potreby) a mixér.Vajcia som pridával a miešal po jednom kuse.Autorka písala
síce dve vajcia,ale cesto som mal ako blato musel som pridať ešte dve vajcia.V mojom prípade išlo o menšie vajcia.Treba z vajcami opatrne,lebo sa môže stať,že cesto bude riedke.Musíte prosím sledovať hru.
- Vymiešanú hmotu som mal skôr hustejšiu ako redšiu.Ale zas nie ako blato.Ako som písal horevyššie tuhosť hmoty sa zvláčňuje pridávaním vajec.
- Plech na pečenie som si vystlal papierom na pečenie.Pomocou cukrárenského vrecka
som si nastriekal úhľadné menšie kopčeky.Na túto akciu som použil špicu z väčším otvorom.KOPČEKY SOM PIEKOL 20 min. na 200 st.C.POTOM SOM ZNÍŽIL TEPLOTU NA
180 st.C A KOPČEKY RESP.CESTO SOM PIEKOL EŠTE ĎAĽŠíCH cca.25 minút DO ZLATORUŽOVA.
Rúru na pečenie som prvý krát otvoril po pol hodine pečenia.Jednu Profiteros som vybral z rúry a skontroloval som spodok.Dalo sa naň klepkať prstom a to bol signál,že ešte trochu dopiecť a výrobok by mal byť OK.Samozrejme rúru som si dal predhriať asi vtedy keď som začal striekať hmotu na papier.
- Tak to bolo cesto.A teraz sa ide na šľahačku.Pozorne čítajte prosím ,keďže tu som spravil zmenu.Smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky a vaníllkovým cukrom.Do tuhej
šľahačky zašľaháme kávový likér.Tu je tá zmena prosím.Miesto kávového likéra som vmiešal do šlahačky polevu ktorej som mal nadostač.A ešte som pridal kúsok masla . (Ja som ten krém zmenil,lebo sa mi zdal byť riedky.)
- V bode 6. už vidíte hotovú čokoládový krém
A nakoniec si spravíme čokoládovú polevu:(tú som zabudol cvaknúť sorry)
Smotanu,mlieko a maslo privedieme do varu.Do tejto zmesi namiešame nadrobno polámanú čokoládu (ja som použil 70% cca) a miešame varechou až pokiaľ nedostaneme hladkú hustejšiu zmes.
- Ďalej si spravíme pomocou varechky dierky do profiteros
- Profiteros plníme cukráreským vreckom z najtenšou špicou.A nakoniec ich oblejeme čokoládovou polevou.
Tak toto bola takpovediac slovenská verzia pracovného postupu výroby profiteros.Dole nižšie opíšem ako to robil maďarský cukrár majster.
- CESTO:
200 g polohrubá múka,200 g Palmarin,200 g voda,3-4 vajcia( podľa potreby docieliť vláčnosť hmoty), a štipka soli.
Pracovný postup sa líši od predošlého receptu tak píšem:
Vodu z palmarinom privediem do varu.Potom pridám múku a štipku soli.Cesto ďalej odpalujem dôkladným miešaním.Odpálené cesto premiestnim do druhej nádoby a
a nechám ho vychladnúť.Ďalej po jednom kuse vmiešame vajcia už do vychladnutého cesta.Po tomto úkone si polievkovou lyžicou spravíme kopčeky ktoré dáme na plech ktorý sme si vystlali papierom.Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 200 st.C po dobu
20 minút a potom znížime teplotu na 180 st.C a pečieme do zlatoružova ešte cca.25 min.
a možno aj trochu viac keďže toto cesto je mastnejšie.
Krém :
1 Zlatý klas,400 ml mlieka,2 PL cukor,1van.cukor a jedna tabla čokolády.Ale krém si spravte aký vy chcete.Mne išlo vlastne o to aby som vyskúšal a otestoval dve rôzne druhy cesta
Môžem smelo skonštatovať,že táto verzia je na výrobu náročnejšia ako predošlá.Po upečení cesta si spravíme dierky a plníme cukrárenským vreckom.
- Túto takpovediac maďarskú verziu som posypal iba práškovým cukrom
- V bode č.11 máte možnosť vidieť prierez upečeného cesta.
Priatelia prajem vám dobrú chuť