Profiteroles 2 krát

Autor receptu: mesiar50

Dnes som sa rozhodol otestovať dva spôsoby výroby,,Profiteros´ cesta,resp.odpalovaného cesta.Jeden recept pochádza od jedného maďarského majstra cukrára. A ten druhý pridala na varechu šéfkuchárka Dáša Korenková.Spravil som tam menšie zmeny síce,ale keďže recept pochádza od nej chcel by som sa jej pekne poďakovať.Receptúra je naozaj super.Ďakujem.

32
porcií
200 minút
príprava
45 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Privedieme do varu olej a vodu.Naraz primiešame múku a sol.Cesto som odpaloval cca. 3 - 5 minút.Keď už bolo také akoby trasľavé tal som ho z ohniska odstavil.
  2. Preložil som ho do druhej nádoby,ale nečakal som pokiaľ vychladne.Chladlo iba toľko čo som si prichystal vajcia (boli malé - podla potreby) a mixér.Vajcia som pridával a miešal po jednom kuse.Autorka písala síce dve vajcia,ale cesto som mal ako blato musel som pridať ešte dve vajcia.V mojom prípade išlo o menšie vajcia.Treba z vajcami opatrne,lebo sa môže stať,že cesto bude riedke.Musíte prosím sledovať hru.
  3. Vymiešanú hmotu som mal skôr hustejšiu ako redšiu.Ale zas nie ako blato.Ako som písal horevyššie tuhosť hmoty sa zvláčňuje pridávaním vajec.
  4. Plech na pečenie som si vystlal papierom na pečenie.Pomocou cukrárenského vrecka som si nastriekal úhľadné menšie kopčeky.Na túto akciu som použil špicu z väčším otvorom.KOPČEKY SOM PIEKOL 20 min. na 200 st.C.POTOM SOM ZNÍŽIL TEPLOTU NA 180 st.C A KOPČEKY RESP.CESTO SOM PIEKOL EŠTE ĎAĽŠíCH cca.25 minút DO ZLATORUŽOVA. Rúru na pečenie som prvý krát otvoril po pol hodine pečenia.Jednu Profiteros som vybral z rúry a skontroloval som spodok.Dalo sa naň klepkať prstom a to bol signál,že ešte trochu dopiecť a výrobok by mal byť OK.Samozrejme rúru som si dal predhriať asi vtedy keď som začal striekať hmotu na papier.
  5. Tak to bolo cesto.A teraz sa ide na šľahačku.Pozorne čítajte prosím ,keďže tu som spravil zmenu.Smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky a vaníllkovým cukrom.Do tuhej šľahačky zašľaháme kávový likér.Tu je tá zmena prosím.Miesto kávového likéra som vmiešal do šlahačky polevu ktorej som mal nadostač.A ešte som pridal kúsok masla . (Ja som ten krém zmenil,lebo sa mi zdal byť riedky.)
  6. V bode 6. už vidíte hotovú čokoládový krém A nakoniec si spravíme čokoládovú polevu:(tú som zabudol cvaknúť sorry) Smotanu,mlieko a maslo privedieme do varu.Do tejto zmesi namiešame nadrobno polámanú čokoládu (ja som použil 70% cca) a miešame varechou až pokiaľ nedostaneme hladkú hustejšiu zmes.
  7. Ďalej si spravíme pomocou varechky dierky do profiteros
  8. Profiteros plníme cukráreským vreckom z najtenšou špicou.A nakoniec ich oblejeme čokoládovou polevou. Tak toto bola takpovediac slovenská verzia pracovného postupu výroby profiteros.Dole nižšie opíšem ako to robil maďarský cukrár majster.
  9. CESTO: 200 g polohrubá múka,200 g Palmarin,200 g voda,3-4 vajcia( podľa potreby docieliť vláčnosť hmoty), a štipka soli. Pracovný postup sa líši od predošlého receptu tak píšem: Vodu z palmarinom privediem do varu.Potom pridám múku a štipku soli.Cesto ďalej odpalujem dôkladným miešaním.Odpálené cesto premiestnim do druhej nádoby a a nechám ho vychladnúť.Ďalej po jednom kuse vmiešame vajcia už do vychladnutého cesta.Po tomto úkone si polievkovou lyžicou spravíme kopčeky ktoré dáme na plech ktorý sme si vystlali papierom.Pečieme v predom vyhriatej rúre pri 200 st.C po dobu 20 minút a potom znížime teplotu na 180 st.C a pečieme do zlatoružova ešte cca.25 min. a možno aj trochu viac keďže toto cesto je mastnejšie. Krém : 1 Zlatý klas,400 ml mlieka,2 PL cukor,1van.cukor a jedna tabla čokolády.Ale krém si spravte aký vy chcete.Mne išlo vlastne o to aby som vyskúšal a otestoval dve rôzne druhy cesta Môžem smelo skonštatovať,že táto verzia je na výrobu náročnejšia ako predošlá.Po upečení cesta si spravíme dierky a plníme cukrárenským vreckom.
  10. Túto takpovediac maďarskú verziu som posypal iba práškovým cukrom
  11. V bode č.11 máte možnosť vidieť prierez upečeného cesta. Priatelia prajem vám dobrú chuť