Prerýchla hrášková polievka

forneta - fotkaforneta, 5. júla 2010
Prerýchla hrášková polievka
Foto: forneta

tak toto je úplne ale úplne jednoduchá rýchlovka a ak chcete, tak sem môžete pridať aj halušky keď začne vrieť voda...

4, 5
porcie

Suroviny

130 ml
2 ks
1 ksp
hrsť
podľa chuti
polovica
3 guľky




Postup

  1. 1

    Zeleninu očistíme, pokrájame (krájame všetko okrem papriky a vňate) a dáme do vo vody. Posolíme, okoreníme celým novým korením a privedieme k varu. Varíme, pokiaľ zelenina nebude uvarená.

  2. 2

    Po uvarení pridáme vegetu a ostatné koreniny ak chceme.

Diskusia k receptu

marienka44
Aj ja robim podobnu, len zeleninu po opeceni trochu poprasim mukou a pridam rozotrety cesnak. Tiez som zacala pridavat skoro do vsetkych polievok bobkovy list. Susene chilli ju urobi pikantnou.Samozrejme davam do nej este krupicove halusky z detskej krupice a vajca. Nikdy neviem odhadnut hustotu cesticka a niekedy su halusticky tvrde. Kde robim chybu?
zitar
@marienka44 , mne sa ešte nestalo, že by som mala haluštičky tvrdé, alebo mäkké, vždy sú akurát. Do trochu osoleného rozmiešaného vajca pridávam krupicu tak, aby bolo cestíčko riedke, teda skôr riedke, ako husté, keď polievka vrie, tak nahádžem lyžicou halušky a pollievku vypnem, zakryjem hrniec pokrievkou.
forneta
pozor na to chili... ak tam dáte papriku, tak najskôr ochutnajte či nie je štiplavá... aby ste namali zase ohen v ústach... síce milujem štiplavé ale nie totálny oneh v ústach...
alzbetka2
@marienka44 , aj ja robievam krupicové halušky. Na jedno vajce 1 kl oleja, soľ alebo vegeta , vymiešam a tiež pridám toľko krupice, aby cesto nebolo ani tuhé ani riedke. Po zamiešaní hneď vykrajujem lyžičkou do polievok. A ešte-ja dávam hrubú krupicu.
anura
krupicové halušky ...niekedy sú tvrdé, niekedy sú mäkké ako kedy, dávam do nich okrem krupice a vajíčka aj vegetu trocha oleja , nasekanú petrž. vňat, aj trocha sody bicarbony to mi povedala pred asi 30 rokmi mama tak to robím a čakám aké budú ale vždy sa zjedia cesto by nemalo byt veľmi husté vtedy sa podaria
babi
ja mám také skúsenosti, že vajce, krupicu a trochu oleja vymiešam na redšie cestičko minimálne hodinu pre zavarením do polievky. Krupica krásne nabobtná a halušky sú ľahučké. Mám už takú mierku, že na jedno stredne veľké vajíčko dám 7 KL krupice. Takto to robila moja mamička a to už je riadne dávno.
marienka skús miesto múky na zahustenie polievky odobrať s nej trochu zeleniny , rozmixuj a vráť do polievky. Ja takto zahusťujem väčšine polievok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia