Premiérové rožky fotorecept

paulapa - fotkapaulapa, 6. apríla 2011
Premiérové rožky (fotorecept)
Foto: paulapa

Toto nie sú rožky pána premiéra, toto sú moje premiérové rožky... prvý krát som totiž robila rožky z kysnutúho cesta... a ako sa mi Zobraziť celý popisToto nie sú rožky pána premiéra, toto sú moje premiérové rožky... prvý krát som totiž robila rožky z kysnutúho cesta... a ako sa mi podarili posúďte sami :-)

20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
100 g
100 g (tuk)
2,5 dl
štipka
1 ČL
1/2 kocky (20g)
1 ks
NÁPLŇ:
 na potretie
  na posypanie




Postup

  1. 1

    Hladkú múku preosejme, celozrnnú pridáme len tak, tá sa nepreosieva pretože by sme z nej odstránili práve to celozrnné čo je tam dobré :-) do stredu urobíme jamku vylejeme trochu vlažného mlieka, pridáme cukor a rozdrobené kvasnice. Prikrijeme utierkou a čakáme kým vzíde kvások. Potom pridáme tuk, žĺtok rozmiešaný vo zvyšoku mlieka, soľ a vypracujeme nelepivé, pevné cesto. Necháme vykysnúť aj hodinku a premiesime, znovu necháme vykysnúť tak 30 minút a premiesime a zase 30 minút kysneme. Proces kysnutia využijeme na naplnenie práčky, zavesenie prádla, čítanie knižky alebo sa len tak povaľujeme. 3x kyslo, 3x sme miesili a teraz môžeme začať:

    Premiérové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto vyvaľkáme na tenšie a rozdelíme na štvorce o veľkosti šunky

    Premiérové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto potrieme taveným syrom ktorý sme rozmiešali s pretlačeným cesnakom, nato položíme plátok šunky a posypeme syrom. Zatočíme a uložíme na plech.

    Premiérové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožky môžeme robiť podľa vlastnej chute, so šunkou aj bez šunky, s cesnakom, kečupom a čo ja viem s čím iným, všetkým, hocičím, alebo aj ničím.... Rožky potrieme vajcom a posypeme semiačkami, rascou, paprikou a pod.

    Premiérové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zbytok cesta rozvaľkáme na tenko, potrieme cesnakovým, taveným syrom, posypeme postrúhaným syrom a preložíme na polovicu. Valčekom prevaľkáme aby sa cesto spojilo

    Premiérové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a nakrájame na širšie tyčky. Potrieme vajcom, posypeme kmínom a hrubou soľou a skrútime do špirály. Poukladáme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Ja mám plynovú rúru tak nechcite odo mňa stupne. Ale trúbu zapnem na plný výkon a potom snížim tak na polovicu a pečiem asi 10-15 minút podľa veľkosti

    Premiérové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takmer som nestihla odfotiť, pretože pokiaľ sa mi piekol druhý plech, ten prvý mi rozchytali domáci a skoro všetko mi zožrali :-))))) a od toho druhého som ich odháňala varechou aby som vôbec niečo odfotila a aby si nepopálili gamby. Človek myslí na ich dobro a oni to nie a nie oceniť....

    Premiérové rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mamatata2
Premiéra sa vydarila, gratulujem a iste by si na nich pochutnal nielen premiér, ale aj pani premiérka. Máš pevnú ruku, tie štvorce sú ako podľa pravítka. Sú krásne a iste aj veľmi chutné. A páči sa mi, že v rozpise máš aj celozrnnú múku, ukladám do KK.
mariaklara
@paulapa , no ty si skrytý talent, takto by to neurobila ani skúsená kuchtička. Si šikulka, ukladámsi ich do MKK.
paulapa
ďakujem za pekné komentíky :-)) celozrnnú múku dáva moja mama tak ja už len podľa nej :-)
cica2
krásne sa ti vydarili, šikuľka!!!!
jerica
páči sa mi fotopis , praclíky aj rožteky vydarené,:-))
hannah22
pekné rožteky a aj komentár, vydarená premiera , aj som sa zasmiala... :))
evanaaa
Rožky chutné, páčia sa aj mne, ale aj tie tyčinky. Paulapa, ja aj celozrnnú múku preosievam aby som ju prevzdušnila a tie šupky, čo mi zostanú v sitku, jemne zamiešam späť. Nie je ich tak veľa.
paulapa
@evanaaa určite aj tak sa dá, myslím že je to dobrý nápad, ale keď dám 400g hl.múky a tú preosejem a 100g celozrnnej nepreosejem tak sa nič nestane :-)
@marienka44 dá sa aj do kruhu, len v tomto prípade štvorcová šunka a trojuholník cesta akosi geometricky nepasujú spolu :-)
anina43
výborný receptík, slané koláče mám radšej ako sladké, teším sa keď budú u nás n stole, dik, ukladám do KK
hubata
Kráásne, ako by ich jedna mater mala, podarili sa ti. Ukladám si do KK, lebo slaných dobrôt nie je nikdy dosť.
babuscha
sú prudko jedlé, cesto potieram zmesou z paradajkového pretlaku soli, cukru a cesnaku, potom šunka, syr, pri papaní si to máčame do omáčky: kyslá smotana, cesnak, soľ nastrúhaný syr ..nemá chybu