Foto: mrnousik
Praženicu každý pozná, že ano. Praženicu s hríbmi tiež, o tom nepochybujem. Tento recept pridávam kvôli tomu, aby som vás trochu popohnala do prírody Zobraziť celý popisPraženicu každý pozná, že ano. Praženicu s hríbmi tiež, o tom nepochybujem. Tento recept pridávam kvôli tomu, aby som vás trochu popohnala do prírody :) Začala sa hubárska sezóna a huby nie sú len pochúťka, ale aj liek. Majú pozitívny vplyv na cholesterol a sú prevenciou proti rakovine - a povedzme si na rovinu, aj na váhu, lebo taká prechádzka v lese a hľadanie húb prospieva nášmu zdraviu :) Avšak, vždy treba mať istotu, že zbierame len jedlé kúsky :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako Bratislavčanka sa vždy poteším, ak doma je čerstvá surovina...v našom prípade vlastnoručne a nožne nazbierané suchohríbiky (suchý les, 6 kúskov bol zázrak vďaka môjmu čuchu na hriby), domáce vajíčka od starkej a masielko od tety... čo viac si priať. Na jednu praženicu, ktorá je podľa mňa delikatesa chlapov úplne postačí.
-
2
Menšia vsuvka. Suchohríby sú fakt úžasné a teraz majú sezónu, ona sa vlastne začína, takže motivácia ako vyšitá. Ak by Vám nestačil obrázok nižšie, na preštudovanie odporúčam pozriet si tento link: http://www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=673
-
3
Postup má každá určite svoj, ja osobne robievam takto: Na panvičku dam trochu olivového oleja, keď sa zohreje jemne, tak doložím kúsok masla (asi polku z dávky). Hodím tam najemno nakrájanú cibuľku a pridám hríbiky na cca 4mm prúžky (alebo ako sa zdarí, čím plnšie, tým intenzívnejší zážitok pre chlapa, keď ho zakusne).
-
4
Hribike tohoto druhu nechám cca 15-20 minút posmažiť s cibuľkou na masle a olivovom oleji na miernom ohni (sklokeramika stupeň 4).
-
5
Po 15-20 minútach zvýšim oheň, pridám vajíčka a zvyšok masla, prichistanú soľ, korenie a miešam, nech sa to cele spolu "prevrie" a nech vajíčka sa zmiešajú s hribikmi. Toto je tá "tučnejšia" obdoba tejto praženice, ale domáce maslo dodá jemnosť, chuť a pocit ako "od babičky". Nebudem tu dávať podrobné rozpisy, ale vzhľadom na vajíčka, hríby a olivový olej je to aj moja obľúbena večera po tréningu, vzhľadom na bielkovinovú a minerálovú bombu, ale s masielkom skôr večera pre chlapov so spalovaním MLkoveho Mercedesu.
-
6
Tip pre "nehubujúcich": V každom supermarkete majú určite hlivu ustricovú, s ktorou je praženička tiež výborná. Namiesto hladania prechádzka bez štvorkolesového tátoša do obchodu a mňamku máme na stole. Tu je link na blahodárne účinky hlivy http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/12433-poznate-hlivu-ustricovu-a-jej-ucinky-na-zdravie/
@jujoska , @irenaw : taka smazenica budeee, aj na masti (uz mame od starkej kus sadla, tak priatel sa chysta robit domacu masťu), a snad aj hribike a čas vstavat o piatej bude, mnam... na masti osmazena cibulka s najemno nakrajanymi hribikami, trochu soli, korenia a sup na cerstvy chlebik, pomazanka ako z rozpravky :-)
inak na cholesterol funguje aj bryndza, rano za lyzicu na lacno..
@mariamka : maaaajova bryndza, sliny mi tecu, to je tiez mnamka a inspiracia na mnoho chutnych "kreaci" na tanieri :)
@irenaw , @tiginko : tak dufam, ze vas tam nahmatam najblizsie, aj ked pri hriboch to je skor "kto z koho" :-D :)
@pusta : ten cholesterol mam nejak dedicny, lebo som podla BMI v norme a denne trenujem, takze uz len na stravu si musim davat pozor, vzhladom na kardiovaskular v nasej rodine :-D
@tiginko : ake auto mas, lebo tiez chodime na take parkovisko medzi Studienkou a Malackami :)
najlepšia je z dubákov na masti bez vajec
dní tepla a budú sa dať kosiť. Za hodinu prechádzky stačí. Nemal som
viac času musel som odcestovať.
@rea1 : ked nie tento vikend, tak hociktory den, ktory zladime (praca, rodina, povinnosti) :) bolo by to fajn, a ked sa pridaju aj dalsie Varechacky, no moze to byt prča :)
@tiginko : dubaky...aaach jaj, tiez natrafime len na 2-3 ks :( este ze v tejto nasej oblubenej lokalitke sa vyskytuju tie suchaciky, modraciky a bedle :) z dubacika sa vytesujeme az tak, ze si ho niekedy len tak solo bez ingredienci pripravime a spapame ako dezert :-D
@pusta : s tymi odbornymi termitmi si ma dostala :-D ale asi mas pravdu, ja som to nejak neskumala v tych vysledkoch, len som povedala ujoo dotoremu "Tak co mozem a co nemozem pan doktor? " :-D
"Neznášam domáce vajcia". :-)))))))))))))) ani ja. radšej to nechám na sliepky. :-)) @laurika , nie že sa urazíš! veľmo sa mi tá veta páči. :-)
mali pozvať @afataga-u . Donesie vegetu, bambino a párky , nech už to má šmrnc. Zároveň môže urobiť fotodokumentáciu .
mám pocit, že @angast akosi stráca pud sebazáchovy, ten kotlík na hlavu asi dostane on a my mu naň budeme bubnovať tými varechami, mám taký dojem, keď neprestane podjerýpavať. okrem toho, zabudol na kukuričku z konzervy. :-)
@kimlo to už aj paštekári vedia, že v sobotu sú tam všetci