Praženica zo sucháčov

Autor receptu: mrnousik

Praženicu každý pozná, že ano. Praženicu s hríbmi tiež, o tom nepochybujem. Tento recept pridávam kvôli tomu, aby som vás trochu popohnala do prírody :) Začala sa hubárska sezóna a huby nie sú len pochúťka, ale aj liek. Majú pozitívny vplyv na cholesterol a sú prevenciou proti rakovine - a povedzme si na rovinu, aj na váhu, lebo taká prechádzka v lese a hľadanie húb prospieva nášmu zdraviu :) Avšak, vždy treba mať istotu, že zbierame len jedlé kúsky :)

1
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako Bratislavčanka sa vždy poteším, ak doma je čerstvá surovina...v našom prípade vlastnoručne a nožne nazbierané suchohríbiky (suchý les, 6 kúskov bol zázrak vďaka môjmu čuchu na hriby), domáce vajíčka od starkej a masielko od tety... čo viac si priať. Na jednu praženicu, ktorá je podľa mňa delikatesa chlapov úplne postačí.
  2. Menšia vsuvka. Suchohríby sú fakt úžasné a teraz majú sezónu, ona sa vlastne začína, takže motivácia ako vyšitá. Ak by Vám nestačil obrázok nižšie, na preštudovanie odporúčam pozriet si tento link: http://www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=673
  3. Postup má každá určite svoj, ja osobne robievam takto: Na panvičku dam trochu olivového oleja, keď sa zohreje jemne, tak doložím kúsok masla (asi polku z dávky). Hodím tam najemno nakrájanú cibuľku a pridám hríbiky na cca 4mm prúžky (alebo ako sa zdarí, čím plnšie, tým intenzívnejší zážitok pre chlapa, keď ho zakusne).
  4. Hribike tohoto druhu nechám cca 15-20 minút posmažiť s cibuľkou na masle a olivovom oleji na miernom ohni (sklokeramika stupeň 4).
  5. Po 15-20 minútach zvýšim oheň, pridám vajíčka a zvyšok masla, prichistanú soľ, korenie a miešam, nech sa to cele spolu "prevrie" a nech vajíčka sa zmiešajú s hribikmi. Toto je tá "tučnejšia" obdoba tejto praženice, ale domáce maslo dodá jemnosť, chuť a pocit ako "od babičky". Nebudem tu dávať podrobné rozpisy, ale vzhľadom na vajíčka, hríby a olivový olej je to aj moja obľúbena večera po tréningu, vzhľadom na bielkovinovú a minerálovú bombu, ale s masielkom skôr večera pre chlapov so spalovaním MLkoveho Mercedesu.
  6. Tip pre "nehubujúcich": V každom supermarkete majú určite hlivu ustricovú, s ktorou je praženička tiež výborná. Namiesto hladania prechádzka bez štvorkolesového tátoša do obchodu a mňamku máme na stole. Tu je link na blahodárne účinky hlivy http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/12433-poznate-hlivu-ustricovu-a-jej-ucinky-na-zdravie/