Praženica
Praženica

Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. júla 2020
Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept)
Foto: sracz

Už dávno som nepridal svoj recept na využitie jadrovníkov „srdiečok“ paprík, špeciality mojej kuchyne. Tentoraz som chcel mojej krajšej polovičke „zatokať, i pokurizovať, alebo Zobraziť celý popisUž dávno som nepridal svoj recept na využitie jadrovníkov „srdiečok“ paprík, špeciality mojej kuchyne. Tentoraz som chcel mojej krajšej polovičke „zatokať, i pokurizovať, alebo ako košickí šráci zvyknú poznamenávať, rucic flanca“! Preto raňajková praženica s troškou obmeny, v podobe španielskeho (ale aj portugalského, či aj mexického) chorizo sarta, t. j. bravčovej klobásy s cesnakom a údenou mletou paprikou. Suchšia a tvrdšia klobása tepelnou úpravou získa na jemnosti a dodá praženici úžasnú chuť.

4-6
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL (alebo rastlinný)
240-250 ml
6-7 ks
120-150 ml (aj s vňaťou)
podľa potreby
5-6 ks
podľa potreby
2-3 PL
120-150 g (údená klobása)
2-3 PL
240-250 ml
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Takto vyzerali komponenty voňavej chutnej dobroty na začiatku.

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do panvice s olejom som vložil pokrájanú cibuľu, zelerové stonky aj s „pierkami“ a jadrovníky (srdiečka) veľkých hrubostenných červených a zelených paprík.

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podusil do mäkka, dochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), pridal pokrájanú klobásu chorizo.

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Premiešal, nechal ho 2-3 minúty ohriať na prevádzkovú teplotu a vylepšil krémovým syrom.

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vajíčka s „orechom“ pokrájaného masla to všetko náležite zahustili a

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    hojne posypané lístočkami petržlenovej vňate, „friško“ za horúca, som mohol podávať.

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Agawe u susedovcov pred dvomi mesiacami „vyrazilo“ takýto „drúk s odnožami“ predpokladaných kvetov, ale podnes sme sa ich nedočkali.

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Doniesol som si rebrík a z neho pre Vás zhotovil záber na tobolky, z ktorých vyrástli dajaké „fúziky“, ako je vidno na prostriedku hornej časti fotografie. Asi to už bude od neho všetko!

    Praženica s chorizom a jadrovníkmi paprík (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Mně by chutnalo, o tom žádná! Kouzelné fotečky květu agáve mě dostaly. Fotečky z rebríku nemají chybu. Jsem zvědavá a napnutá jako malé triko jak ještě květy budou vypadat, hmm Ne aby ti to uteklo!! Bych nespávala... Díky za sdílení receptu i flory z vašich končin, krásnou neděli! P.S. Fúziky nejspíš budou pestíky... uvidíme co bude dál.
kvakac
Raňajky ako sa patri na poriadneho chlapa. Často si robím podobne. Dobré si ukuchtil. Agave je veru pekné. Ja ako správny s - lovák by som tie kvietky využil - naložil do suda zasypal cukrom, nechal vykvasiť a potom pekne do pálenice. Taká Agavica by mohla byť dobra, ta ne.
haji
@afataga (26.7.2020 13:15)
Super! Bylo by zajímavé ochutnat medík od takých včeliek, hmmm
Agáve je krásná rostlina, jen jak nabude velikosti, je s ní v našich podmínkách těžká manipulace. Její pichlavé trny jsou zákeřná výbava. Mezi námi, končit květem je sice smutné, ale krásné!
2x bembo a sracz
afataga
@haji (26.7.2020 16:13)

mne obcas vykvitne v skalke skalna ruza a potom tiez uhynie, sice to nie je agave, ale tiez sukulent
2x haji a sracz
frezia68
K jadrovníkom som sa ešte nedostala,ale recept chválim,lebo raňajky pre dobrých papáčov.A to Agawe je zaujímavé,ešte záber aj pomocou rebríka,rozšíril si mi obzory. Ale ak by náhodou ešte zmenilo kvet,pridáš fotku? Vopred ďakujem :-).
1x sracz
dobravareska
vždy, keď čistím papriky, pomyslím si na vás, že vy viete využiť aj jaderníky... Ja som ich ešte nnenašla odvahu použiť... Chutná praženica... a aj váš srdečný opis...