Kakaový zákusok

Pralinkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Obľúbené na svadbách, väčších oslavách, vhodné na blížiace sa sviatky.* Odmerkou je polievková lyžica.

36
porcií
120 minút
príprava
30+20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na tmavý korpus.
  2. Žĺtky, práškový cukor vymiešame do hladka a postupne po lyžiciach pridávame horúcu vodu.
  3. Našľaháme hustú žĺtkovú penu, do ktorej po častiach vmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao. Nakoniec varechou vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
  4. Plech 25x35 cm, boky vymastíme maslom, vysypeme múkou s spodnú časť vyložíme papierom na pečenie. Vylejeme pripravené cesto, ktoré rovnomerne rozotrieme.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút.
  6. Rovnakým spôsobom postupujeme aj pri upečení svetlého korpusu. Pečieme na 190 stupňov 20 minút.
  7. V mlieku rozmiešame pudingový prášok, vlejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
  8. Vychladnutý puding mixérom rozmixujeme, pridáme kakao, rum a po častiach zašľaháme zmäknuté maslo.
  9. Tmavý aj svetlý korpus prekrojíme na polovice. Na spodný tmavý nanesieme polovicu krému rozotrieme, uhladíme.
  10. Položíme časť svetlého korpusu, ktorý potrieme ríbezľovým lekvárom.
  11. Položíme časť svetlého korpusu, na ktorý nanesieme zvyšok krému rozotrieme, uhladíme. Na vrch položíme druhú časť tmavého korpusu, zľahka pritlačíme a zaťažíme. Dáme do chladničky stuhnúť.
  12. Po stuhnutí vrch potrieme ríbezľovým lekvárom. Čokoládu polámeme na menšie kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Stiahneme z vodného kúpeľa, pridáme kyslú smotanu a vymiešame do hladka.
  13. Polevu nanesieme na zákusok a necháme stuhnúť.
  14. Po stuhnutí boky upravíme a nakrájame rezy. Dobrú chuť.