Foto: zdenula
Môj obľúbený postup. Páči sa mi najmä preto lebo domáce maslo je vždy zdravšie ako to kupované, máte prehľad o tom čo všetko ste Zobraziť celý popisMôj obľúbený postup. Páči sa mi najmä preto lebo domáce maslo je vždy zdravšie ako to kupované, máte prehľad o tom čo všetko ste do neho dali (ochucovadlá, korenie a pod. ale to je vždy na vás, či tam vôbec niečo také dáte). Postup používam vždy keď mám "mince" do mliekomatu. :-)
príprava
Postup
-
1
Najskôr si kúpime surové mlieko v automate na mlieko, poprípade rovno od farmára. Dáme do izbovej teploty odstáť na 20 až 24hodín - vo fľaši do ktorej sme mlieko "čapovali" z mliekomatu.
-
2
Po 20 až 24hodinách na mlieku máme smotanu. Smotana tam bude už aj skôr, no nebude jej tak veľa ako po tejto dobe - čo znamená, že je nutné aby mlieko odstálo 20-24hodín. :-) (na mlieku vidno smotanu - je farbou oddelená od mlieka)
-
3
Ja mlieko nechávam 5-10 minút stáť pri krbe, aby malo 20-30°C, potom sa lepšie "múti" (sú rôzne výrazy). Nie je povinné, ak teda nič také ako krb alebo kozub nemáte. :-)
-
4
Fľašu s mliekom zoberieme do rúk, a začneme ním triasť. Ideálne je triasť s ním 5-10 minút. Tak okolo 50-100 zatrasení (hore-dolu). Ja to počítam. :-) Nie je to také ťažké a zdĺhavé ako to znie. :-) - na fotke je už mlieko po "dotrasení" (s hrudkami masla) :-)
-
5
Obsah fľašky vylejeme do misky. Musíme si odsledovať, aby miska bola tak hlboká, aby sa do nej vošiel všetok objem fľašky. Ak hrudky zostanú vo vnútri fľašky, jednoducho ich vytrasieme, prinajhoršom rozrežeme fľašku a hrudky vyberieme. :-)
-
6
Hrudky masla z mlieka odoberieme pomocou lyžičiek a prenesieme do druhého taniera (najlepšie hlbokého). Ak s maslom pôjde aj mlieko z misky, nevadí to. :-)
-
7
Zoberieme si 2 lyžičky (najlepšie 2, no niekomu postačí aj jedna) a hrudky masla pospájame do seba - do guličky.
-
8
Zoberieme si ďalší hlboký tanier, a napustíme do neho čistú studenú vodu. Maslo prenesieme do tohoto taniera s čistou vodou, a pár krát ho vo vode pogúľame - tým z neho vymyjeme zvyšné mlieko. Môžeme zopakovať aj viac ráz - dokým voda nezostane číra.
-
9
Maslo vyberieme z vody, dáme na nejaký tanierik, zakryjeme a dáme do chladničky. Za pol hodinku - hodinku ho už môžeme ochutnať. :-)
my sme to robievali pri preimigracii, ked sme kupovali mlieko vo velkom na farme, dnes platime za drahe "sladke maslo" /bez soli, ktore sa tu predava bezne/ z obchodu a sme vdacni, ze ho vobec mame k dispozicii.
mam dojem ze aj @babidka davno sem pridala recept na maslo.
@honestka - Áno, babidku poznám, ale tento postup je od mojej babky, ale podľa mňa sú všetky postupy dobré, ak ide o domáce masielko. :-)
@petra5 - Presne tak. :-) Len niektorým vyberavým detičkám sa zdá chuť domáceho masielka divná. :-)) Veru že je, keď sú zvyknuté na to kupované. :-))
@peta5 - No tak to som rada, že "receptík" sa páčil a aj pomohol. :-)) Nespomínaj doma pečený chlebík, hneď som na neho dostala chuť. :-)) Asi dnes nejaký upečiem. :-)
.... ale dobrý nápad vyzkúšam
@gubics - Áno, aj tak sa dá. :-) Ale smotana je už ten kupovaný výrobok z obchodu, chutí to inak ako kupované maslo, to je pravda, ale tiež to chutí inak ako maslo zo smotánky na mlieku. :-) Dá sa použiť ktorýkoľvek postup, ktorý je komu bližší. :-)
@hubata - a v susednom mestečku/dedinke? Treba popozerať, alebo objednať od farmára. :-)
@marcy - Je to vždy od "plemena" kravy sfarbené. :-) A tiež sa mi to stalo, okrem mňa a mojej rodinky to nikto nechce. :-D
varecha.pravda.sk/recepty/domace-maslo-fotorecept/13893-r...
@babidka - pravdupovediac, robila som to podľa teba - ten nápad s fľašou ma nadchol, taký jednoduchý, tak som to vyskúšala, ale ten nápad urobiť konečne domáce masielko mi ponúkla moja starká, nech som tiež užitočná :-))
mám ho aj tu na Vareche.
@tatranka - tak ten tvoj receptík určite pozriem! :-) Vždy ma fascinovala predstava urobiť si svoj syrček. :-)