Postup na výrobu domáceho masla (fotorecept)
Autor receptu: zdenula
Môj obľúbený postup. Páči sa mi najmä preto lebo domáce maslo je vždy zdravšie ako to kupované, máte prehľad o tom čo všetko ste do neho dali (ochucovadlá, korenie a pod. ale to je vždy na vás, či tam vôbec niečo také dáte). Postup používam vždy keď mám "mince" do mliekomatu. :-)
Postup
- Najskôr si kúpime surové mlieko v automate na mlieko, poprípade rovno od farmára. Dáme do izbovej teploty odstáť na 20 až 24hodín - vo fľaši do ktorej sme mlieko "čapovali" z mliekomatu.
- Po 20 až 24hodinách na mlieku máme smotanu. Smotana tam bude už aj skôr, no nebude jej tak veľa ako po tejto dobe - čo znamená, že je nutné aby mlieko odstálo 20-24hodín. :-)
(na mlieku vidno smotanu - je farbou oddelená od mlieka)
- Ja mlieko nechávam 5-10 minút stáť pri krbe, aby malo 20-30°C, potom sa lepšie "múti" (sú rôzne výrazy). Nie je povinné, ak teda nič také ako krb alebo kozub nemáte. :-)
- Fľašu s mliekom zoberieme do rúk, a začneme ním triasť. Ideálne je triasť s ním 5-10 minút. Tak okolo 50-100 zatrasení (hore-dolu). Ja to počítam. :-) Nie je to také ťažké a zdĺhavé ako to znie. :-) - na fotke je už mlieko po "dotrasení" (s hrudkami masla) :-)
- Obsah fľašky vylejeme do misky. Musíme si odsledovať, aby miska bola tak hlboká, aby sa do nej vošiel všetok objem fľašky. Ak hrudky zostanú vo vnútri fľašky, jednoducho ich vytrasieme, prinajhoršom rozrežeme fľašku a hrudky vyberieme. :-)
- Hrudky masla z mlieka odoberieme pomocou lyžičiek a prenesieme do druhého taniera (najlepšie hlbokého). Ak s maslom pôjde aj mlieko z misky, nevadí to. :-)
- Zoberieme si 2 lyžičky (najlepšie 2, no niekomu postačí aj jedna) a hrudky masla pospájame do seba - do guličky.
- Zoberieme si ďalší hlboký tanier, a napustíme do neho čistú studenú vodu. Maslo prenesieme do tohoto taniera s čistou vodou, a pár krát ho vo vode pogúľame - tým z neho vymyjeme zvyšné mlieko. Môžeme zopakovať aj viac ráz - dokým voda nezostane číra.
- Maslo vyberieme z vody, dáme na nejaký tanierik, zakryjeme a dáme do chladničky. Za pol hodinku - hodinku ho už môžeme ochutnať. :-)