Foto: pusta
Na Zelený štvrtok nemusí by ťlen tradičný špenát. Spravila som na obed tieto kelové závitky a boli veľmi dobré. Ponúkam recept.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
1 ks menšia |
|
1 - 2 ks |
|
1 - 2 ks |
|
50 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
1 ks včerajšia |
|
podľa chúti |
|
podľa chúti |
|
4- 5 PL |
|
podľa potreby |
|
|
|
50 g mrazený zelený |
|
Postup
-
1
Z kelovej hlávky som oddelila 4 pekné kelové listy, aby zmäkli, krátko som ich obvarila, ako som popísala dalej.
-
2
Dala som do jedného hrnca variť osolenú vodú a hned vedľa do drúhého som dala stúdenú vodú s ľadom. Kelové listy som vložila na niekoľko sekúnd do vriacej vody a potom som ich ponorila na chvíľú do ľadovej vody. Tento spôsob krátkeho varenia vo vriacej vode sa volá blanšírovanie - teda bielenie a ponorením do ľadovej vody sa zachová svieža zelená farba kelových listov. Ospravedlňújem sa za ú, ale nepíše mi krátke ú. vdaka za pochopenie.
-
3
Kelové listy som nechala na sitkú odkvapkať od vody, potom som na ich spodkú vyrezala nožom koštiaľovú časť a boli pripravené na plnenie.
-
4
Zeleninkú som pokrájala na kocky. Na 2PL oleja som orestovala cibúľú...
-
5
... pokrájanú koreňovú zeleninú a nechala úplne vychladnúť.
-
6
Zatiaľ som posekala petržlenovú vňať.
-
7
Do misy som dala orestovanú zeleninú, vo vode namočenú a vytlačenú žemľú, zelený hrášok /ten som neorestovala, zmäkne pri pečení závitkov/, soľ a mleté čierne korenie.
-
8
Pridala som ešte strúhankú, posekanú petržlenovú vňať a...
-
9
...všetko som dôkladne spracovala na plnkú.
-
10
Naplnila som plnkoú kelové listy a stočila som ich do závitkov.
-
11
Kelové závitky som vložila do pekáčika, obložila som ich pokrájanými očistenými zemiakmi a poliala olejom. Piekla som celé v trúbe vyhriatej na 180 stúpňov C 30 minút.
-
12
Podávala som ich horúce s kapústovým šalátom s mandarinkami - recept vložím.
-
13
Ešte jeden záber na netradičné pôstne jedlo, vhodné aj inokedy, tiež pre vegetariánov a iné diéty.
KK