Pôstne kelové závitky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na Zelený štvrtok nemusí by ťlen tradičný špenát. Spravila som na obed tieto kelové závitky a boli veľmi dobré. Ponúkam recept.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z kelovej hlávky som oddelila 4 pekné kelové listy, aby zmäkli, krátko som ich obvarila, ako som popísala dalej.
  2. Dala som do jedného hrnca variť osolenú vodú a hned vedľa do drúhého som dala stúdenú vodú s ľadom. Kelové listy som vložila na niekoľko sekúnd do vriacej vody a potom som ich ponorila na chvíľú do ľadovej vody. Tento spôsob krátkeho varenia vo vriacej vode sa volá blanšírovanie - teda bielenie a ponorením do ľadovej vody sa zachová svieža zelená farba kelových listov. Ospravedlňújem sa za ú, ale nepíše mi krátke ú. vdaka za pochopenie.
  3. Kelové listy som nechala na sitkú odkvapkať od vody, potom som na ich spodkú vyrezala nožom koštiaľovú časť a boli pripravené na plnenie.
  4. Zeleninkú som pokrájala na kocky. Na 2PL oleja som orestovala cibúľú...
  5. ... pokrájanú koreňovú zeleninú a nechala úplne vychladnúť.
  6. Zatiaľ som posekala petržlenovú vňať.
  7. Do misy som dala orestovanú zeleninú, vo vode namočenú a vytlačenú žemľú, zelený hrášok /ten som neorestovala, zmäkne pri pečení závitkov/, soľ a mleté čierne korenie.
  8. Pridala som ešte strúhankú, posekanú petržlenovú vňať a...
  9. ...všetko som dôkladne spracovala na plnkú.
  10. Naplnila som plnkoú kelové listy a stočila som ich do závitkov.
  11. Kelové závitky som vložila do pekáčika, obložila som ich pokrájanými očistenými zemiakmi a poliala olejom. Piekla som celé v trúbe vyhriatej na 180 stúpňov C 30 minút.
  12. Podávala som ich horúce s kapústovým šalátom s mandarinkami - recept vložím.
  13. Ešte jeden záber na netradičné pôstne jedlo, vhodné aj inokedy, tiež pre vegetariánov a iné diéty.