Pomarančový cheesecake
K tomuto receptu ma inšpirovali talianske trhy v Bratislave s názvom "Dolce Vitaj" na začiatku leta, kde som si kúpila pomarančový krém a Zobraziť celý popisK tomuto receptu ma inšpirovali talianske trhy v Bratislave s názvom "Dolce Vitaj" na začiatku leta, kde som si kúpila pomarančový krém a hľadala som spôsob, ako ho zakomponovať do zákusku. Je letný, svieži, fantastický!
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
Náplň: | |
750 g |
|
100 g |
|
2 PL (náhrada: šťava z 1 pomaranča) |
|
3 ks |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Karamelová poleva: | |
220 g |
|
65 g |
|
120 ml |
|
50 g |
|
Na ozdobu: | |
(Jaffa) |
|
|
Postup
-
1
Na korpus rozmixujeme sušienky spolu s kakaom a zmiešame s roztopeným maslom. Hmotu natlačíme na dno tortovej formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 10 minút na 160 stupňov.
- 2
Náplň: V miske rozmixujeme najprv samotné mascarpone s cukrom. Pridáme pomarančovú kôru a pomarančový krém. Po jednom vmiešame vajcia, ale nemiešame dlho. Pridáme múku a poriadne premiešame. Zmes vylejeme na predpečený korpus a pečieme cca 50-60 minút na 160 °C. Hotový cheesecake je na okrajoch pevný a v strede mierne trasľavý. Po vychladnutí cheesecake celý stuhne. Upečený cheesecake necháme vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky na celú noc.
- 3
Na druhý deň spravíme karamelovú polevu. V širšom hrnci zmiešame vodu a cukor a na miernom ohni necháme cukor vo vode skaramelizovať. Keď má peknú jantárovú farbu, pridáme maslo, necháme rozpustiť a dobre rozmiešame. Postupne prilievame smotanu. Pozor, hmota môže prskať! Necháme chvíľku prevrieť a stiahneme z ohňa. Necháme jemne vychladnúť, ale karamel musí stále tiecť… polejeme ním vychladnutý cheesecake. Dáme do chladničky stuhnúť.
- 4
Cheesecake ozdobíme podľa chuti. Ja som použila šľahačku, do ktorej som vmiešala trochu pomarančového krému a pomarančové Jaffa sušienky. Môžete použiť napr. aj kandizovaný pomaranč, čerstvý pomaranč, pekanové orechy, atď.
Tiež cheesecake:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu