Cheesecake
Cheesecake

Pomarančový cheesecake

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 21. septembra 2025

K tomuto receptu ma inšpirovali talianske trhy v Bratislave s názvom "Dolce Vitaj" na začiatku leta, kde som si kúpila pomarančový krém a Zobraziť celý popisK tomuto receptu ma inšpirovali talianske trhy v Bratislave s názvom "Dolce Vitaj" na začiatku leta, kde som si kúpila pomarančový krém a hľadala som spôsob, ako ho zakomponovať do zákusku. Je letný, svieži, fantastický!

12-16
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
1 ČL
100 g
Náplň:
750 g
100 g
2 PL (náhrada: šťava z 1 pomaranča)
3 ks
1 ČL
2 PL
Karamelová poleva:
220 g
65 g
120 ml
50 g
Na ozdobu:
 (Jaffa)



Postup

  1. 1

    Na korpus rozmixujeme sušienky spolu s kakaom a zmiešame s roztopeným maslom. Hmotu natlačíme na dno tortovej formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 10 minút na 160 stupňov.

  2. 2

    Náplň: V miske rozmixujeme najprv samotné mascarpone s cukrom. Pridáme pomarančovú kôru a pomarančový krém. Po jednom vmiešame vajcia, ale nemiešame dlho. Pridáme múku a poriadne premiešame. Zmes vylejeme na predpečený korpus a pečieme cca 50-60 minút na 160 °C. Hotový cheesecake je na okrajoch pevný a v strede mierne trasľavý. Po vychladnutí cheesecake celý stuhne. Upečený cheesecake necháme vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky na celú noc.

  3. 3

    Na druhý deň spravíme karamelovú polevu. V širšom hrnci zmiešame vodu a cukor a na miernom ohni necháme cukor vo vode skaramelizovať. Keď má peknú jantárovú farbu, pridáme maslo, necháme rozpustiť a dobre rozmiešame. Postupne prilievame smotanu. Pozor, hmota môže prskať! Necháme chvíľku prevrieť a stiahneme z ohňa. Necháme jemne vychladnúť, ale karamel musí stále tiecť… polejeme ním vychladnutý cheesecake. Dáme do chladničky stuhnúť.

  4. 4

    Cheesecake ozdobíme podľa chuti. Ja som použila šľahačku, do ktorej som vmiešala trochu pomarančového krému a pomarančové Jaffa sušienky. Môžete použiť napr. aj kandizovaný pomaranč, čerstvý pomaranč, pekanové orechy, atď.

Diskusia k receptu