Cheesecake

Pomarančový cheesecake

Autor receptu: theflyingbaker

K tomuto receptu ma inšpirovali talianske trhy v Bratislave s názvom "Dolce Vitaj"* na začiatku leta, kde som si kúpila pomarančový krém a hľadala som spôsob, ako ho zakomponovať do zákusku. Je letný, svieži, fantastický!

12-16
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na korpus rozmixujeme sušienky spolu s kakaom a zmiešame s roztopeným maslom. Hmotu natlačíme na dno tortovej formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 10 minút na 160 stupňov.
  2. Náplň: V miske rozmixujeme najprv samotné mascarpone s cukrom. Pridáme pomarančovú kôru a pomarančový krém. Po jednom vmiešame vajcia, ale nemiešame dlho. Pridáme múku a poriadne premiešame. Zmes vylejeme na predpečený korpus a pečieme cca 50-60 minút na 160 °C. Hotový cheesecake je na okrajoch pevný a v strede mierne trasľavý. Po vychladnutí cheesecake celý stuhne. Upečený cheesecake necháme vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky na celú noc.
  3. Na druhý deň spravíme karamelovú polevu. V širšom hrnci zmiešame vodu a cukor a na miernom ohni necháme cukor vo vode skaramelizovať. Keď má peknú jantárovú farbu, pridáme maslo, necháme rozpustiť a dobre rozmiešame. Postupne prilievame smotanu. Pozor, hmota môže prskať! Necháme chvíľku prevrieť a stiahneme z ohňa. Necháme jemne vychladnúť, ale karamel musí stále tiecť… polejeme ním vychladnutý cheesecake. Dáme do chladničky stuhnúť.
  4. Cheesecake ozdobíme podľa chuti. Ja som použila šľahačku, do ktorej som vmiešala trochu pomarančového krému a pomarančové Jaffa sušienky. Môžete použiť napr. aj kandizovaný pomaranč, čerstvý pomaranč, pekanové orechy, atď.