Cheesecake
Pomarančový cheesecake
Autor receptu: theflyingbaker
K tomuto receptu ma inšpirovali talianske trhy v Bratislave s názvom "Dolce Vitaj"* na začiatku leta, kde som si kúpila
pomarančový krém a hľadala som spôsob, ako ho zakomponovať do zákusku. Je letný, svieži, fantastický!
|
12-16 porcií |
30 minút príprava |
70 minút na 160 °C |
Postup
- Na korpus rozmixujeme sušienky spolu s kakaom a zmiešame s roztopeným maslom. Hmotu natlačíme na dno tortovej formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 10 minút na 160 stupňov.
- Náplň: V miske rozmixujeme najprv samotné mascarpone s cukrom. Pridáme pomarančovú kôru a pomarančový krém. Po jednom vmiešame vajcia, ale nemiešame dlho. Pridáme múku a poriadne premiešame. Zmes vylejeme na predpečený korpus a pečieme cca 50-60 minút na 160 °C. Hotový cheesecake je na okrajoch pevný a v strede mierne trasľavý. Po vychladnutí cheesecake celý stuhne. Upečený cheesecake necháme vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky na celú noc.
- Na druhý deň spravíme karamelovú polevu. V širšom hrnci zmiešame vodu a cukor a na miernom ohni necháme cukor vo vode skaramelizovať. Keď má peknú jantárovú farbu, pridáme maslo, necháme rozpustiť a dobre rozmiešame. Postupne prilievame smotanu. Pozor, hmota môže prskať! Necháme chvíľku prevrieť a stiahneme z ohňa. Necháme jemne vychladnúť, ale karamel musí stále tiecť… polejeme ním vychladnutý cheesecake. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Cheesecake ozdobíme podľa chuti. Ja som použila šľahačku, do ktorej som vmiešala trochu pomarančového krému a pomarančové Jaffa sušienky. Môžete použiť napr. aj kandizovaný pomaranč, čerstvý pomaranč, pekanové orechy, atď.