Pomarančovo-mandľový koláč fotorecept
Foto: kucharka
Jednoduchý, vďaka mandliam vláčny a vďaka pomarančom voňavý.
6-8
porcií
porcií
15 minút
príprava
príprava
45 minút
na 180 °C
na 180 °C
Postup
-
1
Najskôr si nastrúhame kôru z jedného pomaranča.
-
2
A vytlačíme šťavu z polovice pomaranča.
-
3
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, potom múku, mandle... zakaždým jemne premiešame. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru a šťavu.
-
4
Cesto vylejeme do formy s priemerom asi 20 cm, alebo do bábovkovej ako ja.
-
5
Pečieme na 180 stupňov, 40-45 minút. Špajdľou skúsime, či je koláč v strede upečený.
-
6
Vychladnutý koláč ozdobíme polevou a to tak, že si pár lyžíc práškového cukru vymiešame s pomarančovou (alebo citrónovou) šťavou a polejeme. Mne najviac chutí s čiernym čajom s trochou mlieka. Dobrú chuť.
Nemám rada, keď je v receptoch takýto nepresný údaj "šťava z 1/2 pomaranča". Je taký problém vytlačenú šťavu odmerať a uviesť to v ml? Veď pomaranče sú rôznych veľkostí.
Neber to, prosím, v zlom. Ja viem, keď robíš koláčik častejšie, odhadneš hustotu cesta už "od oka", ale keď ho nepoznáš, pri takto nepresne uvedených surovinách to nemusí dopadnúť dobre.
Nehnevám sa, aj ja sa vyhýbam receptom, kde nieje uvedený rozmer formy, tiež mi to pripadá veľmi dôležité.
Neviem, či mi budeš veriť, ale pri takýchto receptoch detailný údaj nieje dôležitý. Nieje to ako pri makrónkach, je to skôr ako pri hrnčekových koláčoch.
Nemusí sa merať pomaranč, nemusia sa vážiť vajcia… Robila som ho už veľakrát, rôzne veľkosti pomarančov a vajec a vždy bol ok.
Možno preto je tam údaj o pečení vždy 5-10 min hore-dole….
Pekný deň prajem.
Přesně u litého těsto hrozí jediné, že když je o fous víc tekutiny, peče se déle. Je to třené těsto, tedy s máslem a to zaručuje jak chuť, tak vlhkost. Když by se nedejbože přepekl, vláčný bude i tak. Takže je to 2x bezpečné. Podle mě.
Pěkný receptík, jemné a fajnové chutě, bo mandle a pomaranč idú k sebe. Pro mě klidně i bez polevy, že abych nepřibrala haha Sytý bude, o tom žádná, není to obyč. piškot.
P.S. Milé struhadlo na kůru, takové akorát.