Pomarančový koláč
Pomarančový koláč

Pomarančovo-mandľový koláč fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 14. februára 2022
Pomarančovo-mandľový koláč (fotorecept)
Foto: kucharka

Jednoduchý, vďaka mandliam vláčny a vďaka pomarančom voňavý.

6-8
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

220 g zmäknuté
150 g
4 ks
80 g
150 g mleté
z 1 pomaranča
z 1/2 pomaranča
Poleva:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si nastrúhame kôru z jedného pomaranča.

    Pomarančovo-mandľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A vytlačíme šťavu z polovice pomaranča.

    Pomarančovo-mandľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, potom múku, mandle... zakaždým jemne premiešame. Nakoniec pridáme pomarančovú kôru a šťavu.

    Pomarančovo-mandľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme do formy s priemerom asi 20 cm, alebo do bábovkovej ako ja.

    Pomarančovo-mandľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 180 stupňov, 40-45 minút. Špajdľou skúsime, či je koláč v strede upečený.

    Pomarančovo-mandľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý koláč ozdobíme polevou a to tak, že si pár lyžíc práškového cukru vymiešame s pomarančovou (alebo citrónovou) šťavou a polejeme. Mne najviac chutí s čiernym čajom s trochou mlieka. Dobrú chuť.

    Pomarančovo-mandľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

mamec
Koláčik vyzerá chutne, ale skúšať ho určite nebudem! Prečo?
Nemám rada, keď je v receptoch takýto nepresný údaj "šťava z 1/2 pomaranča". Je taký problém vytlačenú šťavu odmerať a uviesť to v ml? Veď pomaranče sú rôznych veľkostí.
Neber to, prosím, v zlom. Ja viem, keď robíš koláčik častejšie, odhadneš hustotu cesta už "od oka", ale keď ho nepoznáš, pri takto nepresne uvedených surovinách to nemusí dopadnúť dobre.
kucharka
@mamec (14.2.2022 10:22)
Nehnevám sa, aj ja sa vyhýbam receptom, kde nieje uvedený rozmer formy, tiež mi to pripadá veľmi dôležité.
Neviem, či mi budeš veriť, ale pri takýchto receptoch detailný údaj nieje dôležitý. Nieje to ako pri makrónkach, je to skôr ako pri hrnčekových koláčoch.
Nemusí sa merať pomaranč, nemusia sa vážiť vajcia… Robila som ho už veľakrát, rôzne veľkosti pomarančov a vajec a vždy bol ok.
Možno preto je tam údaj o pečení vždy 5-10 min hore-dole….
Pekný deň prajem.

haji
@kucharka (14.2.2022 11:52)
Přesně u litého těsto hrozí jediné, že když je o fous víc tekutiny, peče se déle. Je to třené těsto, tedy s máslem a to zaručuje jak chuť, tak vlhkost. Když by se nedejbože přepekl, vláčný bude i tak. Takže je to 2x bezpečné. Podle mě.
Pěkný receptík, jemné a fajnové chutě, bo mandle a pomaranč idú k sebe. Pro mě klidně i bez polevy, že abych nepřibrala haha Sytý bude, o tom žádná, není to obyč. piškot.
P.S. Milé struhadlo na kůru, takové akorát.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha