Pomarančovo-cibuľový šalát

marianne - fotkamarianne, 4. júna 2015
Pomarančovo-cibuľový šalát
Foto: marianne

Pofiderná mi bola tá kombinácia, ale je leto - horúčavy, vtedy šalátujem. Risk je zisk, oplatilo sa, mne to chuti veľmi, ale uznávam, že ja mávam divné chute. Z knihy: IBA 4 SUROVINY. Mal by to byť španielsky recept, ale neručím. Odporúčam dobre vychladený.

4
porcie
5-10 minút
príprava

Suroviny

4 ks
2 ks
16 ks
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pomaranče ošúpeme, odstránime zvyšky bielej dužiny. Nakrájame na plátky, odstránime zrniečka. Na taniere do kruhu poukladáme pomarančové kolieska a cibuľové krúžky, osolíme a ochutíme čiernym korením. Do stredu každého taniera dáme 4 olivky a šalát pokvapkáme oliv.olejom. Prikryjeme a pred podávaním necháme 30 minút odstáť.

    Pomarančovo-cibuľový šalát - obrázok 1

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
A prečo nie, môže to byť chutné, veď cibuľa aj olivy sa kombinujú aj s iným ovocím... Keď som bola pozrieť doma, videla som v kníhkupectve knižku, ktorú spomínaš - ma lákala, ale nakoniec som odolala. :)
@elixir kup si ju, neskutocne dobroty tam vedia vycarit zo 4 surovin..budem postupne davat,mozno Ta presvedci:-)...@pusta ved prave, upiekla som na veceru pekne dve stehna z domaceho brojlera a toto sa mi k tomu pacilo..@micanela skus, nesol, v najhorsom pripade cibulu vyhod, oslad a mas na sladko:-)..
Az vyzkousim, ocenim :-) Nikdy by me to nenapadlo, ale po tom zeli s cibuli cervenou a jablickama (viz recept u me), uz vim, ze ovoce s cibuli je hodne dobre. Zatim povedu v patrnosti :-)
odpadnem z teba moja, aké chute, ale viem, konzumuje sa to vo svete, prisam fakt v čo najbližšej dobe dám túto kombináciu na jazyk, čo mi na to povie



Tak toto je s pomarancom. Tu davam len trosku cervenneho vinneho octu, posypem oreganom a nasekanymi orechmi.



A toto je s grapefruitom. V tomto pripade davam trosku viac cerveneho vinneho octu, ktory ciastocne potlaci horku chut grapu. Niekedy je to vyborne ak das pod toto list ladoveho salatu.
@mirko to bola bleskovka:-) mas to krasne. Mozno ze to nie je recept kazdemu po chuti, ale k pecenym vcerajsim stehnam bol vynikajuci. Tiez som chcela dat cervenu cibulu, ale ked pisali bielu, tak bielu. Urcite aj na Sicilii to poznaju, tam robia z pomarancov vsetko, uplne uzasny maju pomarancovy med, alebo citronovy. Som si doniesla tento rok. A pomarance su tam najchutnejsie ake som kedy jedla, fantazia. Rastie imto tam spolu s citronami v kazdej zahrade a priekope.:-)
@vsetkym dakujem za komentare.
@marianne , k tej cibuli len toľko, mne by chutila aj tá biela, hoci je ostrejšia, vo všeobecnosti sa červená cibuľa dáva do šalátov, lebo je oveľa jemnejšia, inak tam rozdiel nie je.
@marianne , bud si istá, že ho v Španielsku robia, dokonca ho podávali k rybám na svadbe Kristíny, dcéry španielskeho kráľa Juana Carlosa I., v Barcelone, je to veľmi známy a obľúbený šalát.
Je to možné @pusta to sú pomarančové krajiny, jedná aj druhá. Španielsko je moja milovaná krajina, ak som tam frčím na ich strave, ale tiež som to tam nejedla. @2010 ho má pod názvom sicílsky šalát,možné aj tam, lebo toľko pomarančových, citronových, olivových,mandľových hájov som po kope eše nevidela a viníc..Sú to veľký agrárnici. Dievčatá lúčim sa s vami mám povinnosti. Pekný deň
@kimlo , ty si bol komorášom pri všetkých receptoch, ktoré si pripravil podľa niekoho????
no ak by si chcel naozaj vedieť, nie nebola som. recept som čítala uverejnený, spravila a pridala, ten istý recept bol aj v TV.
môžeš mi povedať, prečo si ku mne permanentne sprostý???
@2010 si sa totiž nespýtal, či robil ten svoj pomarančový šalát na Sicílii.
garantujem ti, že ten šalát však odtiaľ je.
si fakt trapný a už veľmi dlho.
@marianne , ospravedlňujem sa ti za seba, svoje komentáre a linky som pridala v dobrej viere, za toto nemôžem.
prepáč mi.
dakujem.
To je ono,ďakujem @marianne :-).Práve som tu nakukla,lebo hľadám recept na sladký karfiol.Ak nájdem,pridám,ale najprv musím ochutnať,lebo neviem,neviem,akú to má chuť.Na trhu mali väčšie karfioly,tak budem improvizovať :-)
Páči sa mi na sladko aj slano, len olivy mi nejako nechcú zachutiť. A keď už sme pri tých pomarančoch, škoda, že u nás už bežne nedostať tie kubánske, čo sme jedli ako deti, mala som veľmi rada ich chuť.
Ak tu niekto tvrdí,že takýto šalát bol súčasťou kráľovského menu,tak čítal riadnu haluz ☺ Surová cibuľa určite nebola v tom šaláte ,jedine ak blanšírovaná.
Ja by som to tiež skúsila s červenou blanšírovanou cibuľou,ale nie plátky pomarančov;vyrezala by som mesiačiky.Len dobré pomaranče kúpiť-to je problém.

Pridaj komentár k receptu: