Pomarančovo-bazalkový koláč fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 9. februára 2013

Tento recept mam z australskej sutaze My Kitchen Rules. Zvlastna kombinacia bazalky a pomarancovej kory a stavy ma zaujala. Kolac som vyskusala a musim povedat, ze vsetkym nam chutil.

6-8
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

180 g
180 g jemný
3 ks
2 PL
210 g
2 1/2 KL
100 ml
5 listkov
1 PL
Pomarančový sirup:
200 g jemný
150 ml
1/3 salky
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Muku som si pomiesala s posekanou bazalkou, nastruhanou pomarancovou korou a praskom do peciva.

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmaknute maslo som vymiesala s cukrom, potom som postupne

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do masla zamiesala vajicka.

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K maslu som potom pridala muku s praskom do peciva, nastruhanu pomarancovu koru, pomarancovu stavu, nasekane bazalkove listy a pomarancovu marmeladu. Vsetko som spolu premiesala.

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som naliala do vymastenej a mukou vysypanej formy 11/22 cm. Vhodna je aj okruhla forma priemeru 20cm. Cesto som piekla vo vyhriatej rure 180C 45 minut.

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokym sa mi kolac piekol uvarila som si sirup. Do kastrola som dala cukor, pomarancovu stavu, nastruhanu pomaravcovu koru a vodu. Nechala som to zovriet a sirup som varila pokym mi nezhustol. Bolo to asi 5 minut.

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upeceny kolac som vyklopila a este teply poliala polovickou pomarancovym sirupom. Druhu polovicku sirupu som si nechala na poliatie zmrzliny, ktoru som podavala s kolacom.

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odfotila som pomarancovu marmeladu, ktoru som som pouzila do tohto kolaca.

    Pomarančovo-bazalkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Anglická kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené, Varené

Diskusia k receptu

tothka
Zaujímavá kombinácia chutí, suroviny by sa snáď aj našli, ešte nájsť odvahu a vyskúšať.
babkamt
Interesantné. Vlani som si doma robila pomarančový lekvár . Momentálne nemám doma pomaranče , inak by som ho dnes skúsila. Rada skúšam nové veci. Mám rada takéto suché koláče , myslím , kde nie je plnka.
palokuchki
@slavka2012 , @tothka , @babkamt , dakujem vam za komentare. Je to naozaj nezvycajna kombinacia pre kolac bazalka a pomarance. Ja som mala odvahu to skusit a naozaj to vsetkym v rodine chutilo. Preto som sa rozhodla aj s vami sa o tento recept podelit. V povodnom recepte to podavali s bazalkovou zmrzlinou. Ja som uz nemala cas robit este aj tu zmrzlinu, preto som pouzila kupovanu vanilkovu.
izabella929
pomarančový zákusok som už piekla a viem si dobre predstaviť tú famóznu chuť tvojho zákusku...)))krásny zákusok a veľmi chutný.-)))
babav
Danielka, to je iste chutny ,sviezi kolac,ako vacsina citrusovych.Ak mozem poradit ,kolac by som pred poliatim sirupom popichala kuchynskou ihlou.Bude stavnatejsi.Pouzivam tento trik uz dlho,najcastejsie ked peciem " rum cake" .
Recept si ukladam,vdaka!
iva63
veľmi pekný receptík, ja ho vyskúšam... musí to byť príjemné osvieženie tými bazalkovými lístkami, ďakujem