Foto: rennatte
Práve sa dojedla prvá várka tohtoročných medovníkov, ktorá mala veľmi pozitívne ohlasy na výbornú chuť aj kvalitu, lebo sú mäkké hneď po upečení a Zobraziť celý popisPráve sa dojedla prvá várka tohtoročných medovníkov, ktorá mala veľmi pozitívne ohlasy na výbornú chuť aj kvalitu, lebo sú mäkké hneď po upečení a aj počas ďalších dní, tak sa chystám zarobiť na druhú várku a podeliť sa s vami o vlastný recept, ktorý vznikol z viacerých osvedčených surovín a pomerov v rôznych receptoch.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
250 g |
|
3 ks celé |
|
100 ml |
|
200 g |
|
125 g klasické (nie margarín) |
|
2 KL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 |
|
Poleva: | |
druhá 1/2 |
|
3 PL |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Maslo, cukor a vajcia vymiešame, pridáme med a šťavu z pomaranča (pomaranč dobre umyjeme pod tečúcou teplou vodou a nastrúhame si kôru na jednu KL, potom prekrojíme a z polovice vytlačíme šťavu)
-
2
Múku preosejeme s kakaom, sódou bikarbónou a medovníkovým korením (klinčeky, škoricu a aníz, z každého 1KL pomelieme na kavovom mlynčeku)
-
3
Pridáme pomarančovú kôru a vymiešanú tekutú zmes a mlieko, vypracujeme tuhé medovníkové cesto, ak treba prilejeme aj viac mlieka,,,záleží na kvalite múky a veľkosti vajec
-
4
Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do sáčku a dáme na noc do chladničky
-
5
Cesto vyberieme aspoň hodinu pred spracovaním z chladničky, vyvaľkáme na hrúbku 7mm až 1 cm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne vianočné motívy, ukladáme na plech s papierom na pečenie do niektorých pridám kúsok vlašského orecha
-
6
Pečieme vo vyhriatej rúre 5 až 10 minút, netreba viac aby sa nevysušili. Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú pekné lesklé.
-
7
Z druhej polovice pomaranča vytlačíme šťavu, prelejeme cez sitko, aby v šťave neostali zvyšky pomaranča, pridáme cukor a vymiešame na hladkú hmotu
-
8
Medovníčky vrchnou stranou ponárame do cukrovej polevy a necháme vyschnúť, alebo špáradlom nanášame na medovník rôzne čiary, bodky, podľa fantázie
-
9
Niektoré zdobím farbami v tubičkách od Dr.Oetkera Prajem ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE :-)
Diskusia k receptu