Práve sa dojedla prvá várka tohtoročných medovníkov, ktorá mala veľmi pozitívne ohlasy na výbornú chuť aj kvalitu, lebo sú mäkké hneď po upečení a Zobraziť celý popisPráve sa dojedla prvá várka tohtoročných medovníkov, ktorá mala veľmi pozitívne ohlasy na výbornú chuť aj kvalitu, lebo sú mäkké hneď po upečení a aj počas ďalších dní, tak sa chystám zarobiť na druhú várku a podeliť sa s vami o vlastný recept, ktorý vznikol z viacerých osvedčených surovín a pomerov v rôznych receptoch.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 1 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks celé | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 125 g klasické (nie margarín) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 | 
                                                             | 
                                                    
| Poleva: | |
| druhá 1/2 | 
                                                             | 
                                                    
| 3 PL | 
                                                             | 
                                                    
| na potretie | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Maslo, cukor a vajcia vymiešame, pridáme med a šťavu z pomaranča (pomaranč dobre umyjeme pod tečúcou teplou vodou a nastrúhame si kôru na jednu KL, potom prekrojíme a z polovice vytlačíme šťavu)
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Múku preosejeme s kakaom, sódou bikarbónou a medovníkovým korením (klinčeky, škoricu a aníz, z každého 1KL pomelieme na kavovom mlynčeku)
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Pridáme pomarančovú kôru a vymiešanú tekutú zmes a mlieko, vypracujeme tuhé medovníkové cesto, ak treba prilejeme aj viac mlieka,,,záleží na kvalite múky a veľkosti vajec
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do sáčku a dáme na noc do chladničky
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Cesto vyberieme aspoň hodinu pred spracovaním z chladničky, vyvaľkáme na hrúbku 7mm až 1 cm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne vianočné motívy, ukladáme na plech s papierom na pečenie do niektorých pridám kúsok vlašského orecha
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Pečieme vo vyhriatej rúre 5 až 10 minút, netreba viac aby sa nevysušili. Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú pekné lesklé.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Z druhej polovice pomaranča vytlačíme šťavu, prelejeme cez sitko, aby v šťave neostali zvyšky pomaranča, pridáme cukor a vymiešame na hladkú hmotu
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Medovníčky vrchnou stranou ponárame do cukrovej polevy a necháme vyschnúť, alebo špáradlom nanášame na medovník rôzne čiary, bodky, podľa fantázie
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Niektoré zdobím farbami v tubičkách od Dr.Oetkera Prajem ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE :-)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu