Pomarančové medovníčky (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Práve sa dojedla prvá várka tohtoročných medovníkov, ktorá mala veľmi pozitívne
ohlasy na výbornú chuť aj kvalitu, lebo sú mäkké hneď po upečení a aj počas ďalších
dní, tak sa chystám zarobiť na druhú várku a podeliť sa s vami o vlastný recept, ktorý
vznikol z viacerých osvedčených surovín a pomerov v rôznych receptoch.
80 porcií |
90 minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup
- Maslo, cukor a vajcia vymiešame, pridáme med a šťavu z pomaranča (pomaranč dobre umyjeme pod tečúcou teplou vodou a nastrúhame si kôru na jednu KL, potom prekrojíme a z polovice vytlačíme šťavu)
- Múku preosejeme s kakaom, sódou bikarbónou a medovníkovým korením (klinčeky, škoricu a aníz, z každého 1KL pomelieme na kavovom mlynčeku)
- Pridáme pomarančovú kôru a vymiešanú tekutú zmes a mlieko, vypracujeme tuhé medovníkové cesto, ak treba prilejeme aj viac mlieka,,,záleží na kvalite múky a veľkosti vajec
- Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do sáčku a dáme na noc do chladničky
- Cesto vyberieme aspoň hodinu pred spracovaním z chladničky, vyvaľkáme na hrúbku 7mm až 1 cm a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne vianočné motívy, ukladáme na plech s papierom na pečenie do niektorých pridám kúsok vlašského orecha
- Pečieme vo vyhriatej rúre 5 až 10 minút, netreba viac aby sa nevysušili. Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom, budú pekné lesklé.
- Z druhej polovice pomaranča vytlačíme šťavu, prelejeme cez sitko, aby v šťave neostali zvyšky pomaranča, pridáme cukor a vymiešame na hladkú hmotu
- Medovníčky vrchnou stranou ponárame do cukrovej polevy a necháme vyschnúť, alebo špáradlom nanášame na medovník rôzne čiary, bodky, podľa fantázie
- Niektoré zdobím farbami v tubičkách od Dr.Oetkera
Prajem ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE :-)