Pomaly pečené kuracie stehná na masle s bylinkami fotorecept
Foto: pusta
Veľmi chutné kuracie stehná pečené na masle s bylinkami a so skaramelizovanou zeleninou som pripravila veľmi pomalým pečením, pridávam zase recept na pohodlné nedeľné Zobraziť celý popisVeľmi chutné kuracie stehná pečené na masle s bylinkami a so skaramelizovanou zeleninou som pripravila veľmi pomalým pečením, pridávam zase recept na pohodlné nedeľné varenie pre záujemcov
porcie
príprava
na 80/200 °C
Suroviny
2 ks |
|
100 g |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
z 1/2 ks citróna |
|
Postup
-
1
Kuracie stehná som umyla, osušila,...
-
2
...poriadne osolila z každej strany, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
-
3
...na panvici som rozohriala maslo s olejom,...
-
4
...na strednom plameni som opražila kuracie stehná najprv z jednej strany, a to kožou dole, nie na silnom, maslo sa nesmie spáliť,...
-
5
....potom som ich opiekla z druhej strany, zatiaľ som kuracie stehná položila do pekáčika...
-
6
...na ten istý tuk som dala mrkvu, petržlen, pokrájané na hrubé kusy a červenú cibuľu pokrájanú na hrubé kliny,za občasného miešania...
-
7
...som nechala zeleninu skaramelizovať,...
-
8
...pridala som ju aj s tukom ku kuracím stehnám v pekáčiku, pridala som citrónovú šťavu,...
-
9
...posypala som všetko rozmarínom a tymiánom, nezakryté som ich vložila piecť do rúry,...
-
10
...ktorú som mala už predhriatu na 80 stupňov C a piekla som pomaly plné 4 hodiny pri tejto teplote na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, na záver som ešte zvýšila teplotu na 200 stupňov C a dopiekla som stehná do peknej zlato - hnedej farby, kým kožička nebola pekne do chrumkava vypečená - asi 15 minút.
-
11
Podávala som ich horúce s varenou ryžou basmati, so skaramelizovanou zeleninou a s miešaným šalátom z mladých listov baby špenátu, rukoly a červeného mangoldu.
-
12
Kuracie stehná sú veľmi šťavnaté a mäkkučké vo vnútri, sú ako masielko, priam sa rozplývajú v puse, nad jemným mäsíčkom je do chrumkava vypečená kožička, je to veľmi osviežujúce jemné voňavé jedlo po citróne a bylinkách, mali sme včera na obed ako jeden z mojich receptov pohodlného nedeľného varenia v jarných tónoch, ak máte chuť vyskúšajte, prajem vám Dobrú chuť :-)
nie, nevysuší, skôr by som povedala, že pri takej nízkej teplote ako je táto, teda 80 stupňov C, je ventilátor priam žiadúci. preto nezakryté, ale treba často prelievať výpekom, aby k vysušeniu predsa len nedošlo. to som v postupe zabudla napísať, prepáč mi to.
tiež rada pečiem s ventilátorom, ako tvoja pani manželka. má to svoje výhody. tvoja skúsenosť je správna a otázka je na mieste. pri teplotách nad 140 stupňov pečiem preto zakryté alobalom alebo pokrievkou.
dakujem za otázku, za pochvalu upravenia, zrozumiteľného nafotenia postupu a za krásnu pochvalu receptu. :-)
dúfam, že som ti zodpovedala všetko.
tá zeleninka spieva, ak máš rád skaramelizovanú zeleninku a perfektne ochutí vypečenú šťavičku :-)
dakujem ti za uloženie do kk.
spokojne si z nich môžeš vybrať podľa svojej chuti.
nič v zlom, ale je tu viac takých, ktorý majú radšej ľahšie jedlá.
no, aspoň recept sa ti zdá dobrý.
dakujem.
neviem, ale mne sa zdá piecť bez ventilátora bôčik ešte k tomu s kožou pri tak nízkej teplote 140 stupňov C zase málo, aj ked 3 hodiny a zapiecť grilom 5 minút pred koncom sa mi vidí tiež málo, síce neviem, pri akej teplote.
však ty si môžeš kuracie stehná upiecť podľa seba, ja ich budem piecť znovu tak isto - osvedčilo sa mi to.
dobre je dat do rury na spodok plny pekac vody,cim sa vytvara hlhko a aspon z casti nahradi konvektomat.konkretne som to pouzil pri pecenej husi.
no ale tu sa stala velka chyba.ak peciem pri 80°,nikdy sa rura nesmie otvarat koli podlievaniu,a uz vobec nie kazdu chvilu,lebo uz aj tak nizka teplota musi by vzdy konstantna,a takto prirodzena klima isla z dviekok von.
varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik/54799-recept.ht...
pusta, 22. októbra 2014 o 12:50
poznám, už som ho robila.
krásny recept, fantastické foto.
*****
link k receptu je o koment vyššie
takze plna sil a zazitkov urcite mate nove inspiracie na nove recepty,na ktore sa vsetci tesime.
pridám na pomaly pečený bôčik niekoľko linkov:
1. varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-pecena-bocikova-rolada-s...
2. varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-peceny-bocik-s-korenenou...
tu kratšie pečený bôčik opri vyššej teplote:
3. varecha.pravda.sk/recepty/peceny-plneny-bocik-s-kozou-pod...
4. varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik-fotorecept/5679...
prosím, pozri si to, ak chceš.
dakujem za pochvalu tohto receptu, ktorý som pridala dnes, potešila si ma s tou pochvalou aj fotky a dakujem za 5*
neprovokujte tým vašim známym spôsobom, recepty som pridávala každý deň aj za posledné 3 dni.
nie ste ten, komu sa zdôverujem s tým, kedy a kde som bola, nehrozí.
nič vás do toho nie je.
niečo som vám už minule napísala o Ezopovej bájke Líška a hrozno :)))
-nič v zlom, ale je tu viac takých, ktorý majú radšej ľahšie jedlá.
prepáč, prehliadla som poslednú vetu v tvojom komente, tým pádom som si to zle vysvetlila, že tá pochvala patrí mne, nemala si to písať pod môj recept, ale len pod konkrétny recept, ktorý si mala na mysli, nie sem, nestalo by sa. stalo sa.
sorry, o tom pečení bôčiku tebou si stále myslím to isté, čo som napísala včera o 19,17, je mi ľúto. pridala som linky, aby si videla rozdiel.
tak sa nehnevaj ani ty.
nehnevala by som sa, keby si nedala žiadnu hviezdičku.
dakujem.
Pekný deň ti prajem. večer som tu už nebola.
ty si fakt pani Dokonalá a Neomylná :-)
nič v zlom, som napísala preto, aby som sa nikoho nedotkla.
ja v tej vete fakt žiadnu chybu nevidím, ani gramatickú, ani štylistickú.
hádam sme sa pochopili teraz.
dakujem.
možno som prehliadla, ja tam pravopisnú chybu teda nevidím.
dakujem ti.
@medovnicek , tá príprava je 0K a je skvelá pri teplote 80 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom. :-)
budem rada, ak môj recept vyskúšaš aj ty :-)))
tvoja veľmi pekná pochvala mojich fotiek ma veľmi potešila :-)
dakujem za tvoj záujem, pochvalu receptu a uloženie do kk.
vaša starostlivosť o mňa je síce dojemná, ale naprosto zbytočná. :-)))
ušetrite si námahu na užitočnejšie veci pre seba. :-)
o mňa sa vy nestarajte!
inak tento váš prehnaný záujem sem pod recepty nepatrí!!!
dakujem.
nehovorím, že všetkým, ale mnohým pečenie s ventilátorom nič nehovorí, väčšina vonkoncom nevie, že ak pečie s ventilátorom, potom je reálna teplota v rúre o 20 stupňov vyššia, ako nastavená na termostate :-)
som rada, že si to potvrdil a vysvetlil, lebo je tu potom veľa zbytočných nedorozumení kvôli zadanej teplote a je im jedno, pri akej funkcii je uvedená.
teda v tomto prípade na termostate 80 stupňov C sa vo ventilátorovej rúre rovná ako 100 stupňov v obyčajnej rúre.
ja som opiekla kuracie stehná na panvici hned na začiatku, tvoj spôsob som ešte neskúšala, ale určite spravím. :-)
dakujem za dobrý tip :-) máš pravdu aj v tom, že prelievanie výpekom počas pečenia v nezakrytom pekáči je započítané do celkového času pečenia :-)
myslím, že sa o tomto špiritizuje alebo z neznalosti, alebo skôr z iného dôvodu a to asi najskôr :-)
samozrejme, že sú stehná šťavnaté pri pečení týmto spôsobom a prelievaní výpekom :-)
dakujem ti za doplnenie a vysvetlenie znalého skúseného kuchára, za tvoju pochvalu a za 5*. od teba si to veľmi vážim, potešil si ma :-)
"nič v zlom, ale je tu viac takých, ktorý majú radšej ľahšie jedlá"
no vidíš, som stará, hlúpa a ešte aj slepá ku všetkému DDDDD
@ares , prepáč, nevidela som to, nie naschvál, ver mi, prosím.
hlboko sa ti za tú hrubú chybu ospravedlňujem. no fuj pre mňa!!!
dakujem ti.
ani nevieš, ako dobre mi padol tvoj postoj, tvoje prepáčenie a tvoje milé slová, ako aj pochvala receptu.
veľmi si to vážim od teba a dakujem ti za všetko.
verím, že to bude odteraz jasné viacerým a pomôže mnohým, o nič iné mi ani nejde.
mrzí ma, že doteraz som sa stretávala so zbytočným nepochopením podaktorých, ale hádam je to už teraz preč, ked ste to potvrdili viacerí.
teší ma, že recept je popísaný zrozumiteľne, dobre a pekne pofotený, že sa ti páči.
preto som ho pridala, aby som predviedla jeden menej známy, ale výborný, spoľahlivý a pohodlný spôsob chutnej prípravy kuracích stehien, budem veľmi rada, ak vyskúšaš tento môj recept :-)
dakujem za pochvalu receptu, za pekné hodnotenie, za uloženie do kk, za 5* a za doplňujúci a vysvetľujúci komentár.
nie je to vôbec komplikované varenie, naopak veľmi pohodlné varenre.
1. kuracie stehná sú podstatne tučnejšie mäso ako kuracie prsia, a okrem toho, tieto stehná majú aj kožu.
2. opečenie stehien trvá na panvici len niekoľko málo minút.
robí sa z dvoch dôvodov:
- koža ak sa vopred opečie, bráni vysušovaniu počas pečenia v nezakrytom pekáči, mäsko pod kožou zostane šťavnaté.
- vopred opečená koža bude chutnejšia a chráni mäsko pod kožou, zostane šťavnaté.
ak nechceš, nemusíš ho robiť, ale je to chutnejšie.
2. ak prelievaš výpekom, tak zase to nerobíš každú minútu, ak to spravíš len každú pol hodinu, tak si preliala výpekom až 8x!!!,pričom prelievanie trvá len krátku chvíľočku, čo nemá negatívny vplyv, naopak pozitívny.
ak nechceš prelievať, tak nemusíš.
3. nepísala som nikde, že som prelievala sústavne.
4.nepísala som nikde, že som dopekala pod grilom.
5. napísala som, že som zvýšila teplotu na 200 stupňov C, pričom som piekla na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, čo znamená teplotu 220 stupňov v obyčajnej rúre, čo je proti pôvodnej teplote vysoký skok smerom nahor v teplote.
6. pečenie s ventilátorom nie je len výhradne pre pomalé pečenie tých druhov mäsa, ktoré spomínaš ty.
7. sú tu aj takí varecháči, ktorí majú odskúšané ventilátorové pečenie pri nízkych teplotách pri pomalom pečení s pozitívnymi skúsenosťami a overené, vid komentáre vyššie.
8. niet dôvodu neodporúčať, ak nemáš odskúšané, ja mám odskúšané a môžem len vrelo odporúčať každému, netreba sa báť tohoto spôsobu pomalého pečenia ani pri kuracích stehnách s kožou a s kosťou, naopak, vrelo odporúčam každému.
myslím, že viac niet čo dodať.
mám iný názor, vid komentár vyššie,
rovnako potvrdili viacerí, napr. aj @tassiedevil , @marika21 ,osobne tiež.
1- plody mora,
2 ryby
3 kura
4 bravcove
5 hovadzie
takze u nas je stale teplo plus viem uplne podobne dosiahnem za 1 hodinu bez minania na energiu na 99% + robim kurca ked sa mi nechce varit a naco vykurovat o 3 hodiny dlhsie?
ale ja ked som robila pomalým pečením kuracíe stehná týmto spôsobom, mala som pre seba k dobru celé 4 hodiny, preto pohodlné nedeľné varenie, mohla som relaxovať, odpočívať alebo porobiť kopec inej práce.
preto si myslím, že je to veľmi dobrý spôsob a pri nižšej teplote neminieš predsa toľko energie ako pri vyššej teplote i ked kratšom čase.
nech si každý vyberie podľa svojich vlastných potrieb a uváženia.
poznámka: u nás je teraz dosť zima, tak sa mi to sálajúce teplo, aj ked nie vysoké, veľmi hodilo :-)
dakujem za tvoj konštruktívny komentár a prajem ti bezpečný a šťastný let :-)
tak preto tento recept.
Piecť 2 kuracie stehná 4 hodiny je absurdné.
pokiaľ ide o tvoje vyjadrenie, tak spokojne môžeš takto pripraviť ihned aj 8 stehien, ak vás je viac osôb alebo chceš mať aj na neskôr, ja to pre nás do foroty nerobievam, inak som mohla spraviť za ten čas aj všeličo iné, dokonca relaxovať.
v nedeľu sa nerada naháňam, stačí cez týždeň,
nepovedala som predsa nikomu, že musí robiť len dve stehná alebo že vôbec musí robiť tento recept.
dala som sem skvelý recept a každý sa môže zariadiť podľa seba a vlastných nárokov.
preto sa mi vidí absurdný tvoj komentár, prepáč :-)
okrem toho sa v tomto smere viacerí vyjadrili pozitívne na základe vlastných skúseností, čo zase vyvracia vašu teóriu :-)
zaujala ma vsak jedna vasa veta-v nedeľu sa nerada naháňam, stačí cez týždeň.
preboha,a kto vam kaze sa nahanat s varenim cez tyzden.radsej menej receptov a kvalitnych,ako tuctovych kazdy den s chybami.
nezdá sa vám, že pcháte svoj nos do vecí, do ktorých vám vôbec ale vôbec nič nie je.
váš záujem o mňa je až impertinentný.
nevychovávajte ma, neurčujte mi, čo mám alebo nemám robiť, koľko a akých receptov mám pridávať, to nie je na vás, ale len na mne, navyše vám to vôbec neprislúcha.
dajte si pohov a starajte sa o seba!!!
To je môj názor, vy máte svoj end of story.
prestaňte sa už vniucovať!!!
dakujem.
už raz som ti veľmi jasne a dostatočne obšírne odpovedala.
myslím, že stačilo.
vysvetlila som, nebudem sa opakovať.
mne neprekáža, ako robíš ty pre seba, tak ja budem robiť pre seba tak, ako ja chcem a nie ako ty chceš.
ani tento tvoj komentár nemá žiadnu logiku a je preto absurdný.
sústred sa radšej na svoje recepty, mne v tomto radiť nemáš prečo.
dakujem.
aj ja tebe prajem Príjemný deň :-)
nápodobne :-)
vlozit do rozhorucenej rury 220° na 30 minut,dolny a horny ohrev a hotovo.stehna v pekaci nepodlievat,aby sa piekli a nie dusili.vsetka stava ostane v mase a nie v pekaci.
ešte raz a naposledy, nevnucujte sa mi vašimi receptami!!!
dakujem.
ide o dva úplne odlišné spôsoby!!!