Pečené bravčové koleno
Pečené bravčové koleno

Pomaly pečené bravčové koleno v liatine fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 2. decembra 2020
Pomaly pečené bravčové koleno v liatine (fotorecept)
Foto: mrnousik

Pomaly pečené bravčové koleno presne tak, ako som si ho predstavovala a chutilo výborne! Konečne som si kúpila liatinový pekáč/hrniec, tak som ho pokrstila práve týmto priateľovym obľúbeným jedlom. Až na to, že toto bol iný level.

3
porcie
20 minút
príprava
240 minút
na 160/210 °C

Suroviny

1400 g
2 ks veľká
8 strúčikov
0,5 l
Marináda:
3 PL
2 PL
2 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň predtým si surové koleno potrieme poriadne marinádou a vo väčšej nádobe ho necháme v chlade oddychovať. Na druhý deň nakrájame na kocky cibuľu, ktorú dáme do olejom potretého pekáča (liatina je super), pridáme ošúpaný cesnak vcelku a na to položíme namarinované koleno. Kým sa rúra vyhrieva na 160 °C, tak koleno ešte potieram pripraveným zvyškom marinády.

    Pomaly pečené bravčové koleno v liatine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Predtým ako prikryjeme a dáme piecť, koleno podlejeme pivom tak, aby bolo tekutiny do výšky tak 3 cm. Pivo by bolo ideálne čierne, ale nejak záhadne sa vyparilo z chladničky. Použila som svetlé pivo, do ktorého som rozmiešala skaramelizovaný hnedý cukor.

  3. 3

    Na rúre si nastavíme časovač na 3,5 hodiny a pečieme pri teplote 160 °C bez toho, aby sme pokrievku čo len raz zdvihli (to je zakázane). Po 3,5 hodine dáme preč pokrievku a necháme 30 minút dopiecť pri teplote 210 °C. Koleno, ktoré doteraz ležalo však otočíme odrezanou časťou bez kože smerom do sósu (na foto po 3,5 hodinách pečenia).

    Pomaly pečené bravčové koleno v liatine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po pol hodinke vyberieme na tanier a môžeme servírovať s chrenom, kyslou uhorkou, horčicou - čím len chcete spolu s chlebíkom. Odporúčam mäsko poliať sosikom, ktorý je výborný. Na fotke je vidno, že je to tmavšie na niektorých miestach, ale je to na žiadosť priateľa. V skutočnosti to nie je vôbec cítiť, je to opečené, žiadna rakovina :)

    Pomaly pečené bravčové koleno v liatine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už len naporcovať a podávať - ak budete mať šťastie na dobré koleno, tak vnútri bude veľa mäska, ktoré sa po tomto postupe nádherne oddeľuje, mastná časť je mäsitá a kožička je tenká a křupavá.

    Pomaly pečené bravčové koleno v liatine (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mikrob
Jemine. Vyzerá to úplne božsky. Receptík ukladám. Aj ja mám rada takto pripecene. No šikovná ste. Môžem len chváliť.
mrnousik
Ďakujem za pochvalu :) Tento kus kuchynského vybavenia mi otvoril nové vráta do vysnených receptov :)
mrnousik
@haji (5.1.2021 12:32)
Ďakujem, vždy mi to urobí radosť, že sa dostane recept do KK :) Mám nesmiernu radosť, je to vždy veľká pocta :)
1x haji