Pomaly pečená kačka s kapustou na červenom víne a karamele so zemiakovými lokšami fotorecept
Foto: oksimo
Mäsko upečenej kačky je krásne mäkké a kožička chrumkavá, to docielime vďaka dlhému a pomalému pečeniu. K tomu úžasná kapusta a tradičné lokše... Mňamky Zobraziť celý popisMäsko upečenej kačky je krásne mäkké a kožička chrumkavá, to docielime vďaka dlhému a pomalému pečeniu. K tomu úžasná kapusta a tradičné lokše... Mňamky hamky, vždy to stojí za to, aj napriek veľmi dlhej príprave :)
porcie
na 125 °C
Suroviny
2,3 - 2,6 kg |
|
|
|
|
|
2 ks |
|
2 ks |
|
Priloha: | |
1 menšia hlávka |
|
1 menšia hlávka |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
4 dcl |
|
3 - 4 PL |
|
Lokše: | |
0,7 - 1 kg |
|
150 - 200 g |
|
|
Postup
-
1
Očistíme a umyjeme si kačku. Poriadne ju natrieme soľou, aj zvnútra, spolu s rascou. Jabĺčka si umyjeme, vyberieme jaderník a spolu s cibuľou ich dáme do vnútra kačky. Takto pripravenú kaču dáme na noc do chladničky, nech si pekne poleží pred pečením :)
-
2
Na druhý deň, hneď ráno ju dáme piecť do rúry vyhriatej na 125 stupňov. Čo je dôležité, že ju budeme piecť cca 4,5hodiny (ak je väčšia, tak 5hodín - vôbec sa toho nebojte, stojí to za to) Po celý ten čas neotvárame rúru ani nelezieme do pekáča :)
-
3
Tak a môžme ísť na kapustu. Menšiu hlávku bielej aj červenej kapusty si nakrájame na tenké rezance, cibuľu na malé kocky.
-
4
Cibuľu si dáme do panvice na rozohriaty olej a trošku ju orestujeme. Pridáme do nej cukor.
-
5
A necháme ho pekne skaramelizovať do bledohneda.
-
6
Pridáme kapustu, stiahneme sporák a zakryjeme pokrievkou, nech sa pomaly dusí.
-
7
Po polhodinke prilejeme 2dcl červeného vína. Ostatné postupne pridávame podľa potreby, závisí od toho, koľko šťavy nám pustí kapusta. Tá moja veľmi málo, tak som pridal decko vínka navyše a zvyšok som popíjal pri varení :) Dusíme ju úplne do mäkka a na záver som pridal trošku octu, závisí akú máte radšej, ak kyslejšiu veselo dajte viac octu.
-
8
No a ideme sa vrhnúť na prípravu lokší. Dáme si uvariť zemiaky v šupke.
-
9
Vychladnuté si ich ošúpeme a poriadne potlačíme.
-
10
Múku si pripravíme.
-
11
Na dosku si dáme popučené zemiaky a skoro celú múku (pridáme podľa potreby viac).
-
12
A vypracujeme hutné cesto.
-
13
Z cesta si urobíme hada a nakrájame si ho na kúsky.
-
14
Z kúskov si vyvaľkáme placky a pečieme ich na suchej panvici, jednu za druhov. Je to zdĺhavé, tak som ich robil na troch naraz, fu a to som sa zapotil pri nich :)
-
15
Taaaak a už máme aj udusenú kapustu, pekne dochutenú :)
-
16
Cca po 4,5hodine som vybral kačku z rúry a odokrytú (potrel som ju ešte teplou vodou, v ktorej som rozpustil 1PL medu, ale ak to nemáte radi, nemúsite) som ju ešte dopiekol tak pol hodinku, kým nezískala krásnu chrumkavú kožičku.
-
17
Tak a ide sa vychutnávať krásne mäkké a jemné mäsko s kapustou a lokšami. Fakt to stálo za to, bola božská :) Dobrú chuť priatelia
varecha.pravda.sk/recepty/dusena-cervena-kapusta-s-jablka...
krásne si sa vyhral s prípravou, a tie lokše spievajú.
pomaly som piekla už aj hus i kačku a potvrdzujem všetko, čo píšeš o chrumkavej kožičke a šťavnatom mäsíčku, mäkkom ako masielko :-)
receptík za 5*
ja som piekol kacku-2,7kg kupovanu v obchode.
piekol som ju odokrytu, den vopred nasolenu a posypanu rascou plus jablko do vnutra.
doba pecenia 2,5h na 150°,multifuncna rura.co je dolezite - pod pekac s kackou som vlozil hlbsi pekac plny vodou,ktora nam udrziava vlhkost v rure,cim sa kacka nevysusuje-taky domaci konvektomat.
po 2,5 h som zlial tuk,uz makku kacku som otocil a zapol gril,pokial nechytila koza korku.
vysledok-kacka sa piekla a nie dusila,stavnata a chrumkava.
kapustu robim podobne, ale len cervenu, podlievam cervenym vinom a pridam 3 klinceky
lokse identicky
k tomu dobre pivo ;-)
velka pochutka, co nikdy nesklame
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-kacica-ako-ju-pripravuje...
@gababu , dobu pečenia musíš prispôsobiť aj veľkosti kačky, ak ti môžem poradiť, ku koncu pečenia si over, či je kačka hotová, pichnutím vidličkou do mäska, ak ešte nie je mäkká, predlž dobu pečenia, nič nepokazíš.
problém môže však byť vtedy, ak to nebola mladá kačka alebo ak miesto kačky si piekla káčera, aj to sa môže stať.
Ze dakujem ;-)
Robím lokše už viac ako 50 rokov a maslo som do nich nikdy nedával, ani som od nikoho nepočul, že by ho tam dával (akurát teraz máme v rodine vegetariánku, tak lokše pre ňu nemastím výpekom z kačice, ale maslom).