Polpettone od Nick Stellino fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. augusta 2014
Polpettone od Nick Stellino (fotorecept)
Foto: pusta

Nick Stellino sa narodil v Palerme, žije v Los Angeles v Kalifornii v USA, je známym vynikajúcim a populárnym šéfkuchárom viacerých TV relácií o Zobraziť celý popisNick Stellino sa narodil v Palerme, žije v Los Angeles v Kalifornii v USA, je známym vynikajúcim a populárnym šéfkuchárom viacerých TV relácií o varení napr, v KCTS v Seattli, Washingtone a inde, varí vynikajúcu taliansku kuchyňu, presnejšie americko-taliansku kuchyňu. Tento recept som robila podľa jeho videa krok za krokom a len máličko som ho prispôsobila, výsledok bol nad očakávanie výborný, odporúčam vyskúšať milovníkom dobrého jedla.

20 minút
príprava
45 minút
na 80-90 °C

Suroviny

500 g
500 g
500 g
250 ml
250 ml
125 ml
250 ml
1 ČL
1 ČL
3 tenké kolieska
3 ks
1 ks
125 ml
500 ml
750 ml
3 PL




Postup

  1. 1

    Nastrúhala som parmezán,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pokrájala som starší domáci biely chlieb na kocky,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zaliala som ho studeným mliekom, nechala som mlieko asi 20 minút vsiaknuť do chleba.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy som dala pomleté mäso, všetky 3 druhy a zmiešala, pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie, mäsko môžete zomlieť aj jemnejšie, zmes bude kompaktnejšia.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som pokrájanú cibuľu,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...nastrúhaný parmezán,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...dobre vyžmýkaný chlieb, vajce a....

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko som dôkladne spracovala rukami na rovnomerné mäsové cesto.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na podnos som rozprestrela na seba uložené 3 vrstvy veľmi jemnej gázy, použila som sterilnú chirurgickú, akú som mala doma zo sterilných štvorcov, dostať v lekárni.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na gázu som dlaňou roztlačila asi na hrúbku 1 cm dve tretiny mäsového cesta do tvaru obdĺžnika, položila som 3 tenučké plátky schwarzwaldskej šunky cez seba tak,aby sa prekrývali a jemne som ich vtlačila do mäsa, nemala Prosciutto cotto doma ako použil Nick Stellino, na šunku som dala tesne za seba 3 vajcia uvarené na tvrdo,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...husto som ich posypala nastrúhaným parmezánom, nemala som taliansky polotvrdý syr Provolone sladký z ako použil autor vo svojom recepte,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vajcia som pokryla zvyšnou tretinou mäsového cesta...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a gázu som zhora prehla k sebe, zrolovala na tesno, na oboch koncoch pevne zatočila v protismere ako salónku, previazala som potravinárskym motúzom silno oba konce i mäsovú roládu som previazala ešte 2x, aby pekne držala tvar,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...prebytočnú gázu a potravinársky motúz , ktorý prečnieval, som odstrihla.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Z domácej paradajkovej šťavy som pridaním čerstvo mletého čierneho korenia, sladkej a pálivej mletej červenej papriky, celého nového korenia, mletej škorice, bobkového listu, cesnaku a domáceho kuracieho vývaru a soli uvarila svoju vlastnú domácu pikantnú paradajkovú omáčku, ktorú som priviedla do varu, v pôvodnom recepte totiž omáčka nebola rozpísaná...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...vložila som do omáčky zabalenú roládu v gáze, stíšila som plameň na minimum, prikryla pokrievkou a pomaly varila 45 minút.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Uvarenú roládu som vybrala, nechala čiastočne vychladnúť, potom som odstrihla potravinársky motúz a opatrne som roládu odbalila z gázy,...

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...položila som ju vychladnutú na dosku a pokrájala na asi 2 cm hrubé plátky, tu som postup nedodržala, lebo mojim chlapom už krútilo nos od hladu a úžasne dobrej vône :-))))) Roládu vložte na niekoľko hodín do chladničky, aby sa dobre spojila, bude kompaktná a potom sa bude dobre krájať, ja som ju krájala ešte trocha teplú, troška sa mi drobila na niektorých miestach, na chuti to však neubralo.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pokrájanú mäsovú roládu som vložila do horúceho olivového oleja ešte opiecť a prehriať na 3 - 4 minúty. Kým sa roláda varila, upiekla som na olivovom oleji pokrájané zemiaky, zblanšírovala som zelenú fazuľku a na záver som ešte zredukovala pikantnú paradajkovú omáčku.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Potom nasledovalo servírovanie mojim hladošom i mne, všetci sme si pridali, je to naozaj výborné, odporúčam vyskúšať :-) Dobrú chuť prajem. :-)))

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Pohľad zblízka: Ide o varenú roládu z ochuteného mletého mäsa, plnenú vajcami na tvrdo, obalenými syrom a šunkou. Mäsko v roláde získalo varením v omáčke perfektnú chuť, tiež samotná roláda je veľmi dobre ochutená syrom, koreninami, má ľahkú údenú chuť po šunke a pikantná domáca paradajková omáčka celé jedlo výborne dopĺňa so zvolenou prílohou. Tento skvelý recept šéfkuchára Nicka Stellino môžem len vrelo odporúčať všetkým milovníkom dobrého jedla, neľutujem, že som ho podľa neho spravila.

    Polpettone od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

safran
som rada, že si uviedla zdroj, našla som si cezeň vegetariánsku verziu polpettone :-) túto sekanú tiež ma láka vyskúšať, pre hostí pripravím nie v tvare knedle, ale ako jednotlivé batôžky okolo vajca, čím sa mi aj skráti doba varenia, predpokladám, vďaka za recept
1x pusta
pusta
@safran , je to veľmi dobré, myslím konkrétne tento recept.
hej, aj tých vegetariánskych a vegánskych verzií je naozaj mnoho a vyzerajú byť tiež výborné,
som rada, že sa ti páči a vyskúšaš, jednotlivé batôžky určite skrátia čas prípravy, toto sa mi však ráta viac, nuž záleží na tom, čo ti vyhovuje, to síce nie je knedľa, roluješ ako roládu, ale v pohode :-)
to ja dakujem tebe, aj ja som si pozrela teraz viac a páčia sami.
je z čoho vyberať, len každé ešte baliť zvlášť, to by sa mi nechcelo a tak ešte variť, možno upiecť, to skôr - lenže iná chuť.
pusta
jo, mám vo zvyku uviesť zdroj, ak to nie je môj recept -)
kukulienka71
úžasný recept! manžel má veľmi rád varené vajce aj vo fašírke vcelku z rúry, týmto mu určite urobím radosť:-) darmo, Taliani vedia variť a ty vieš vybrať výborné recepty! Vďaka:-)
pusta
@kukulienka71 , mňa na tom videu zaujali 3 druhy mletého mäsa, kombinácia syrov a šunky, v ktorej sa obalia vajíčka do rolády, zabalenie do gázy a predovšetkým varenie rolády v paradajkovej omáčke -no podarila sa neskutočná dobrota, ako ju Nick Stellino opisuje sám.
mala u nás veľký úspech u mojich chlapov, myslím, že ulahodíš aj vám a aj pánovi manželovi :-)
súhlasím, Taliani vedia variť :-) poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem ti za uznanie, vážim si to.
pusta
@indira , teší ma, že sa aj tebe páči a že vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti za uznanie.
pusta
@safran , ty si ale rýchla, hned včera si už aj uvarila, krásne sa ti vydarili Polpettone od Nick Stellino, a vidím, že hned aj moje hrnčekové žemľové knedle si spravila, celkom peknú a chutnú taliansko - slovenskú kombináciu sa ti podarilo skĺbiť :-) nádherné foto si pridala.
dakujem za všetko, potešila si ma :-)
mesiar50
Ta gaza je napad za milion.Povacsine som zafixovaval maso pocas varenia v potravinarskej folii,kde mi prebytocna stava nemohla odtekat.Z mojho hladiska je tvoj recept ukazkovy a vyzera gustiozne.
pusta
@jarunka , mňa osobne tu zaujal mix hovädzieho, teľacieho a bravčového mletého mäsa v pomere 1:1, zvinutie do rolády, naplnenej vajíčkami na tvrdo, zabalenými v Prosciutto cotto a strúhanom parmezáne + provolone, a prekvapilo ma zabalenie rolády do gázy a najmä jej varenie v paradajkovej omáčke, čím sa odlišuje výrazne od tých, ktoré poznám, a to spôsobom prípravy i chuťovo.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, poteší ma potom tvoja spätná odozva o výsledku. :-)
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@mesiar50 - lacikám, máš pravdu, ten nápad s gázou je za milión :-)
presvedčila som sa teraz o tom sama.
mala som len ťažkú hlavu, kde zoženiem takú jemnú a tenkú gázu, ako použil Nick Stelloni, potom som prišla na to, že mám doma sterilné chirurgické štvorce z lekárne a tie som rozobrala, boli presne také, ako mal autor receptu.
balenie do gázy má svoj veľký praktický význam, ochutila sa roláda chuťou paradajkovej omáčky, v ktorej sa varila a zároveň sa ochutila aj paradajková omáčka chuťou rolády. gáza je pre jedlo neškodná, fixuje, dobre drží tvar a dá sa ľahko odstrániť.
teší ma tvoj názor odborníka na slovo vzatého na mäso a jeho prípravu, je to úžasný recept, som rada, že som ho podľa autora spravila :-)
dakujem za uznanie, od teba i to vysoko vážim.
mesiar50
@pusta
Moja polovicka mi kupila 10 m dlhu a 1 m siroku rolku gazy v zdravotnckych potrebach.Ja v nej dost casto varievam ryzu.Tymto sposobom mi sikovne gazdinky varievali ryzu do jaternic na domacich zakalackach.Zelam ti Ibyka peknu nedelu.


1x pusta
pusta
@mesiar50 , táto gáza nie je až taká veľmi jemná, tiež ju mám, zvykla som v nej robiť domáci tvaroh, tiež sa cez ňu výborne cedí vývar z mäsových polievok, teraz ma napadlo, ak chcem nechať odkvapkať hustý jogurt na syr, precediť vývar na tlačenku....a iné veci, má skutočne široké využitie.
ryžu som v nej ešte nevarila - príma nápad, určite vyskúšam.
veľká vdaka ti za to i za perfektné fotky k tomu :-)
tiež ti želám krásnu a príjemnú nedeľu.
safran
výborný nápad @mesiar , tak sa varí ryža pre diabetikov, vo vode ako cestoviny a nechá sa potom scediť, no jemné sitko mám iba kovové, čo mi trocha vadilo... teraz môžem vodu aj vytlačiť a rozprestrieť ryžu na dosku a nechať ju trocha odpariť
gitka61
Trochu pracnejsi recept ,ale vysledok urcite stoji za tu namahu.Nadherne fotky rada vyskusam,pouzivam tiez tu sietku je to vyborna vec lahko sa s nou robia masove rolady.Uz je v k.k.a nakolko viac ,ako 5 ***** sa neda dat ,pridam aspon takto*********************
pusta
@gitka61 , hej, trocha pracnejší recept, nuž ale výsledok úžasný.
sieťku som ešte na rolády neskúsila,. musí to byť veľmi praktické, kde ich kupuješ?
dakujem za uznanie, uloženie do kk a 5* i tých veľa*******:-)
gitka61
Tu sietku dom dostala od svojej tety,ktora ju kupovala na blsaku vMadarsku.Vyrobca tam nie je ,takze neviem poradit,kde sa da kupit.Tete to predali,ako sietku na domacu tlacenku ,ale nevedela ju pouzit ,lebo stava z nej vytiekla.Kamaratka zohnala ,ale to bola sietka na rany a bola z umeleho vlakna ,ktora pri peceni znehodnotila maso.Lutujem,ale neviem poradit,kde by sa dala zohnat.
evanaaa
Tak - roládu som si uložila, aj keď to teľacie do nej asi ťažko dám, gázu síce nemám, ale snáď ju dostať aj v lekárni. Ozaj a do bravč. sieťky sa to nemôže zabaliť? Ja mám aj tri, nevyužité, len raz som do nej balila podobný mäsový bochník, ale piekla som ho v rúre a mužovi tá sieť aj keď upečená, vadila, aj aj som ju dávala dolu. Možno takto by mu nevadila.
pusta
@evanaaa , ja som ešte v sieťke nerobila, postupovala som podľa autora receptu, roláda bola varená v gáze, nie pečená.
áno gázu dostaneš v lekárni kúpiť.
evanaaa
Viem, že je varená, tá tvoja, preto som zvedavá, či by sa dala aj v sieťke variť, asi ano, len aká by bola chuť, no myslím, že veľmi by sa nezmenila.
pusta
@evanaaa , myslím, že sieťka má pomerne veľké oká v gáze a odtiaľ by sa aj mleté mäsko dostalo počas varenia von do šťavy, kým z gázy nie.
však skús, možno nemám pravdu, v sieťke som ešte nevarila.
bembo
musím to vyskúšať,vyzerá to super,len musím vymyslieť inú omáčku,nakoľko som alergický na všetko,čo obsahuje paradajke.v blízkej dobe idem robiť divinu s omáčkou so šípkovým lekvárom.možno by sa aj tá hodila.keď som na morave jedol sekanou s houbovou omáčkou a knedlíkem,ktoú nám pripravil náš kamarát Franto z Mokré u Brna,tak tá houbová omáčka mala taký úspech,že sekaná ostala pomaly v hanbe,keďže tá by sa hodila asi najviac,tak skúsim aj tú.dúfam,že s tým nič nepokazím.