Polpettone od Nick Stellino (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nick Stellino sa narodil v Palerme, žije v Los Angeles v Kalifornii v USA, je známym vynikajúcim a populárnym šéfkuchárom viacerých TV relácií o varení napr, v KCTS v Seattli, Washingtone a inde, varí vynikajúcu taliansku kuchyňu, presnejšie americko-taliansku kuchyňu. Tento recept som robila podľa jeho videa krok za krokom a len máličko som ho prispôsobila, výsledok bol nad očakávanie výborný, odporúčam vyskúšať milovníkom dobrého jedla.

20 minút
príprava
45 minút
na 80-90 °C

Postup

  1. Nastrúhala som parmezán,...
  2. ...pokrájala som starší domáci biely chlieb na kocky,...
  3. ...zaliala som ho studeným mliekom, nechala som mlieko asi 20 minút vsiaknuť do chleba.
  4. Do misy som dala pomleté mäso, všetky 3 druhy a zmiešala, pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie, mäsko môžete zomlieť aj jemnejšie, zmes bude kompaktnejšia.
  5. Pridala som pokrájanú cibuľu,...
  6. ...nastrúhaný parmezán,...
  7. ...dobre vyžmýkaný chlieb, vajce a....
  8. ...všetko som dôkladne spracovala rukami na rovnomerné mäsové cesto.
  9. Na podnos som rozprestrela na seba uložené 3 vrstvy veľmi jemnej gázy, použila som sterilnú chirurgickú, akú som mala doma zo sterilných štvorcov, dostať v lekárni.
  10. Na gázu som dlaňou roztlačila asi na hrúbku 1 cm dve tretiny mäsového cesta do tvaru obdĺžnika, položila som 3 tenučké plátky schwarzwaldskej šunky cez seba tak,aby sa prekrývali a jemne som ich vtlačila do mäsa, nemala Prosciutto cotto doma ako použil Nick Stellino, na šunku som dala tesne za seba 3 vajcia uvarené na tvrdo,...
  11. ...husto som ich posypala nastrúhaným parmezánom, nemala som taliansky polotvrdý syr Provolone sladký z ako použil autor vo svojom recepte,...
  12. ...vajcia som pokryla zvyšnou tretinou mäsového cesta...
  13. ...a gázu som zhora prehla k sebe, zrolovala na tesno, na oboch koncoch pevne zatočila v protismere ako salónku, previazala som potravinárskym motúzom silno oba konce i mäsovú roládu som previazala ešte 2x, aby pekne držala tvar,...
  14. ...prebytočnú gázu a potravinársky motúz , ktorý prečnieval, som odstrihla.
  15. Z domácej paradajkovej šťavy som pridaním čerstvo mletého čierneho korenia, sladkej a pálivej mletej červenej papriky, celého nového korenia, mletej škorice, bobkového listu, cesnaku a domáceho kuracieho vývaru a soli uvarila svoju vlastnú domácu pikantnú paradajkovú omáčku, ktorú som priviedla do varu, v pôvodnom recepte totiž omáčka nebola rozpísaná...
  16. ...vložila som do omáčky zabalenú roládu v gáze, stíšila som plameň na minimum, prikryla pokrievkou a pomaly varila 45 minút.
  17. Uvarenú roládu som vybrala, nechala čiastočne vychladnúť, potom som odstrihla potravinársky motúz a opatrne som roládu odbalila z gázy,...
  18. ...položila som ju vychladnutú na dosku a pokrájala na asi 2 cm hrubé plátky, tu som postup nedodržala, lebo mojim chlapom už krútilo nos od hladu a úžasne dobrej vône :-))))) Roládu vložte na niekoľko hodín do chladničky, aby sa dobre spojila, bude kompaktná a potom sa bude dobre krájať, ja som ju krájala ešte trocha teplú, troška sa mi drobila na niektorých miestach, na chuti to však neubralo.
  19. Pokrájanú mäsovú roládu som vložila do horúceho olivového oleja ešte opiecť a prehriať na 3 - 4 minúty. Kým sa roláda varila, upiekla som na olivovom oleji pokrájané zemiaky, zblanšírovala som zelenú fazuľku a na záver som ešte zredukovala pikantnú paradajkovú omáčku.
  20. Potom nasledovalo servírovanie mojim hladošom i mne, všetci sme si pridali, je to naozaj výborné, odporúčam vyskúšať :-) Dobrú chuť prajem. :-)))
  21. Pohľad zblízka: Ide o varenú roládu z ochuteného mletého mäsa, plnenú vajcami na tvrdo, obalenými syrom a šunkou. Mäsko v roláde získalo varením v omáčke perfektnú chuť, tiež samotná roláda je veľmi dobre ochutená syrom, koreninami, má ľahkú údenú chuť po šunke a pikantná domáca paradajková omáčka celé jedlo výborne dopĺňa so zvolenou prílohou. Tento skvelý recept šéfkuchára Nicka Stellino môžem len vrelo odporúčať všetkým milovníkom dobrého jedla, neľutujem, že som ho podľa neho spravila.