Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. mája 2014
Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept)
Foto: pusta

Už je to veľa rokov, čo som varila polievku z bažanta, asi rok sa na ňu chystám, ked som na No.Salty objavila tento krásny recept na bažantiu polievku s vínom. Pošťastilo sa mi dostať bažanta, dnes som ju s radosťou uvarila a je naozaj fantastická. Ide o polievku z divého vtáka, ktorá je voňavá, výrazne korenenej aromatickej ostrej chuti, vylepšená kvalitným suchým vínom,je nádherne voňavá po použitých ingredienciách, má krásnu žltú farbu, je to silný vývar s liečivými účinkami, je úžasná.

6-8
porcií
60 minút
príprava
150 minút
na 70-80 °C

Suroviny

1 ks cca 600 g
cca 500 g
3 ks
1 ks
1 zväzok
1 ks
1 ks
1 ks
2 strúčiky
4 ks
1 ks
5 - 6 plátkov
1 ks
cca 1 cm
3 ks
6 guľôčok
na hrot noža
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
100 ml
podľa chuti
na zaliatie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bažanta som zaliala studenou vodou, aby som ho mohla dočistiť, zbaviť krvi a nečistôt, broky som nenašla v bažantovi,umyla som ho poriadne pod prúdom studenej vody,...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...osušila som ho kuchynskou papierovou utierkou a rozsekla na doske na polovicu, ešte som ho dočiistila, išlo to dosť ťažko a koža sa ľahko trhala.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na hovädzie kosti som uložila obe polovice bažanta, ...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala som ho dostatočným množstvom studenej vody, osolila, pomaly som uviedla do varu, varila som ho na slabom ohni pomaly za priebežného zbierania peny - asi 120 minút, kým mäsko nebolo takmer mäkké. Bažant má pevné, tuhé mäso ako každá divina, preto vyžaduje dlhšiu prípravu ako kura.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ som očistila všetku zeleninu, pokrájala som ju na menšie kusy.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si všetky koreniny i šafrán.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked bolo mäsíčko bažanta takmer mäkké, pridala som zeleninu, chilli papičky a koreniny.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Varila som daľších 30 minút pomalým varom, kým bolo mäsko úplne mäkké, skúsila som do neho pichnúť vidličkou, vbehla ľahko,...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vtedy som si pripravila Chardonnay,...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..priliala som ho do hotovej polievky, vypla som plyn a nechala som polievku asi 30 minút odstáť.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som vybrala mäsíčko a zeleninku do misy,....

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vývar som scedila, časť som odobrala, uvarila som v ňom domáce rezance.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tanier som dala zeleninku uvarenú al dente, uvarené domáce rezance, obraté mäsíčko z bažanta, zaliala som horúcim vývarom a podávala, samozrejme, ja som tam musela mať svoje štipľavé chilli a dubáky:-) Moji chlapi sú veľmi"polievkoví" a táto silná, zdravá a nová sviatočná ostrá a korenená varianta polievky z bažanta s vínom im úžasne chutila :-)

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Záber zblízka. Bažant má pevné, veľmi chutné mäsíčko, vývar z neho je mimoriadne zdravý, posilňujúci, polievka bola výdatná, nádherne voňavá, ostrej a aromatickej chuti použitých korenín, krásnej žltej farby, číra, je to úžasná delikatessa, kvalitné suché víno zvýraznilo a podčiarklo fantastickiú chuť tejto polievky, pripravenej ináč ako je obvyklé.odporúčam vyskúšať, bažantia polievka patrí medzi sviatočné a slávnostné polievky a lahôdky. Bažanty žijú na poliach, i v lesoch, najčastejšie v lužných lesoch, ale chovajú sa aj na farmách voľne, dokonca na gazdovstvách na dedinách vo volérach, je známych viac druhov, najznámejší je Bažant obyčajný a mnoho iných, je to kurovitý divý vták.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ešte som pridala fotku šafránu, ktoý som použila, len veľmi málo, naozaj len na hrot noža.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
bažantia polievka je skutočná delikatesa, v minulosti sme my zvykli mäso obrať, pomlieť a spraviť mäsové guľôčky do číreho vývaru s malým množstvom zeleniny bez cestoviny... výborné, slávnostné, podávané na svadbách
v úprave s vínom a hubami ešte viac vynikne charakter pernatej diviny - určite excelentná :-)
@pusta , uvarila si iste skvelú polievku, veru by som ochutnala, s vínom som vývar ešte nerobila. Bažantiu polievku som jedla naposledy ako dieťa, dedko bol poľovník, babka vyvárala, čo nalovil:-) Bola vynikajúca, lebo babka ako správna vidiečanka tam nahádzala vždy všetku aktuálnu zeleninu zo záhrady...S bažantom, či skôr dvomi bažantami mám aj jednu úsmevnú historku. Raz som bola u kamarátky pri Galante vypomôcť obsluhovať na poľovníckom plese, boli sme študentky, zábava bola veselá, aj sme si zarobili, aj zatancovali, navyše, v tombole o polnoci som vyhrala 2. cenu - 2 ks ošklbané, vypitvané bažanty. Ples bol do rána, s bažantím balíčkom som sa vybrala na skorý vlak domov, balík som vyložila nad sedadlo do batožinového priestoru a... aj tam pekne zostal :-) cestou ma premohla únava,zaspala som, v Štúrove som ledva stačila vystúpiť a na bažantov som úplne zabudla...dúfam, že ich niekto našiel včas a nevyhodili sa pokazené. A tak som sa tešila, že maminke urobím radosť!