Polievka s hríbovým prachom – Zelenoštvrtková fotorecept
Foto: sracz
. a mohla ba sa nazývať aj vegetariánska. Už som sa Vám bol „vyspovedal“ zo svojej „šporovlivosti“! Teda „náturou“ som niečo medzi Škótom, Židom Zobraziť celý popis. a mohla ba sa nazývať aj vegetariánska. Už som sa Vám bol „vyspovedal“ zo svojej „šporovlivosti“! Teda „náturou“ som niečo medzi Škótom, Židom a černochom. Ľutujem vyhodiť, čo sa v mojej kuchyni môže zúžitkovať. Tentoraz to boli hrubšie konce špargle, lebo tenšie (33´pečené na ololeji, so soľou a MČK) som podával so pstruhmi na bylinkách. Ostatné som „vylágroval“ z chladničky. Podľa názvu správne tušíte, že som ju skombinoval a „ukuchtil“ na Zelený štvrtok, tak som si ňou tento sviatok uctil!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 zväzky (50 ks) |
|
2 ks |
|
2 strúčiky |
|
podľa potreby (vegeta) |
|
2 PL (olivový, kukuričný) |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks (rutabaga, kaleráb mladý) |
|
2 ks |
|
7 - 10 ružičiek |
|
1 ks |
|
5 - 7 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
prehliadka ingrediencií v „pohotovosti“; cibuľa mi v komore „vyrašila“ – zelené pierko jej pekne „stojí“ – tak uznajte, že som ju musel použiť
-
2
tečúcou vodou, pokrájal asi na 10 mm kúsky, vložil do menšieho hrnca, zalial vodou, pridal bobkový list, pretlačený cesnak, soľ a MBK (Mleté Biele Korenie) podľa chuti; priviedol do varu, nastavil prevádzkovú teplotu a nechal ~ 11´ variť; poznámka pre „štartujúcich“ – špargľu na jedenie triedime tak, že chytíme jeden „klások“ do rúk a ohneme do oblúka, až sa zlomí; časť s vrcholcom použijeme na varenie (parenie), pečenie, …; podľa dĺžky „hrubého“ konca odrežeme celý zväzok (~ 25 ks) a použijeme na krémovú, alebo kombinovanú, polievku, ako teraz ja
-
3
pokračoval som podľa mojej „klasickej technológie“ na varenie zeleninových (vegetariánskych) polievok – postrúhanú cibuľu som zalial 2 PL slnečnicového oleja, krátko orestoval, pridal úhľadne pokrájané dve mrkvy, petržlen, kvaku, stonky zeleru, prisypal sladkú mletú červenú papriku a mletý ďumbier, premiešal a krátko podusil, až zelenina „pustila“ vlastnú šťavu
-
4
teraz som pridal pokrájaný kel, petržlenovú a zelerovú vňať, ružičky karfiolu, mletú rascu, sušený ligurček a hubový „prach“ (ten mi ostal ako zvyšok vo vrecúšku po darčeku sušených húb od kamarátov a kamalások z domova na „Vihodze“); jemne premiešal, krátko podusil a zalial ~ 1 500 ml horúcej vody (rátal som aj s variacou sa špargľou)
-
5
po „slabej“ polhodinke budúca polievka získala takúto podobu
-
6
medzitým už bola aj špargľa „na mäkko“ – stačilo ju už iba rozmixovať na krémovú kašu ponorným mixerom a
-
7
vliať do polievkového „základu“
-
8
do vriacej polievky už stačilo vsypať ~ 100 g cestoviny (mal som lastúrniky „Csiga“), zamiešať, dochutiť a ……. hotovo! Mala vynikajúcu „paletu“ chutí a hriala na duši i v brušku!
-
9
takýto „parazit“ – v tvare obrovských tŕňov - mi na jednom hrabe v záhrade vyrástol v priebehu zimy; nevie náhodou niekto z Vás „botanikov“ o aký druh ide?
-
10
a ešte detail
-
11
a ešte jeden
Diskusia k receptu