Polievka protichrípková - ekrazit č. 2

frezia68 - fotkafrezia68, 7. marca 2013
Polievka protichrípková - ekrazit č. 2
Foto: frezia68

Síce Šrácov ekrazit proti neduhom sa mi veľmi páči, ale pre slabšie nátury pomáha aj tento silný vývar zo sliepky, hovädziny so špikovou kosťou Zobraziť celý popisSíce Šrácov ekrazit proti neduhom sa mi veľmi páči, ale pre slabšie nátury pomáha aj tento silný vývar zo sliepky, hovädziny so špikovou kosťou a k tomu kopec zeleniny. Vyskúšajte. Ak chrípku nepoloží na lopatky, aspoň si pochutnáme.

6
porcií
10 minút
príprava
5 hod. minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
400 g glejove
2 ks
1 ks
5 strúčikov
 kto chce
 podľa osôb
1 PL
 biela časť




Postup

  1. 1

    Ak chceme dobrý vývar ( a nemáme odložený v mrazničke ),tak rozštvrtenú sliepku s hovädzím mäsom dáme pomaličky bublať už o 7.-ej hod. Pridám strúčiky cesnaku,cibuľu aj so šupkou,lebo pridá vývaru peknú farbu.Nové korenie a čierne korenie,prikryjem a nestarám sa,nech si buble.Zišiel by sa pomalý hrniec,ale........aj tak sa dá.Tu som nefotila,laptop na linke zavadzia a bolo ešte šero :-)

  2. 2

    Po dvoch hod. pozriem,či sliepka sa oddeľuje od kostí a v tom prípade vyberiem a varím len hovädzie.Ak je v celku,nech ďalej pomaly vrie.Aj tak časť mäsa pomeliem,či pridám k prívarku,tak nech je mäkké.A kto obľubuje špik,ten sa poteší,natrie na chlieb,osolí a baští.

    Polievka protichrípková - ekrazit č. 2  - obrázok 2
  3. 3

    Očistenú zeleninu nakrájam na kolieska,kocky a či pásiky.Podusím na troche oleja,pridám strúhaný zázvor a podlejem časťou precedeného vývaru.Zvyšný vývar nechám vychladnúť,odmastím a uložím na horšie časy do mrazničky,veď sa zíde.

    Polievka protichrípková - ekrazit č. 2  - obrázok 3
  4. 4

    Ak mám petržlen,vrch odrežem a dám do vody,na parapete onedlho pustí lístky a v kuchyni sa vňať zíde.Táto je z čerstvého petržlenu,je väčšia. Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !

    Polievka protichrípková - ekrazit č. 2  - obrázok 4

Diskusia k receptu

brmbolka
pani Frezia68, ten petržlénik s vňaťkou, čo máte na obrázku sa mi veľmi páči ako vám kličí, stačí kúsok petržléniku dať do H2O a takto začne púšťať lísky? super vyprošťovák, krásny receptík a ten petržlénik ma nadchol
zdezda
To je teda hutná a chutná polievka, aj ja takú petržlenovú vňaťku pestujem, aj cibuľovú, nad vodou, je to užitočná okrasa :-)
sracz
Statočná domáca práca i pochúťka, milá @frezia68 - si naozaj šikovná! Slovenská ľudová múdrosť "nič dobré sa nestratí" platí aj pre silný slepačí, ale aj hovädzí, vývar! Často ho varievam a vždy chutí - a nielen mne - !!! Akoby som počul nášho Tatu - dedka mojeho krajšiehi JA, ktorého 117 narodeniny sme si 5. marca uctili v jeho mixe "ostrá & sladká" - : Nagyon finom zsidó penicilus = vynikajúci židovský penicilín!!! A švagor Laci Maci - každý 1/4 rok prekoná autom vyše 1 200 km z Illinois kvôli takejto zázračnej "vodičke"!!!
frezia68
@brmbolka :ak vrch odrežeš,ako vidíš,alebo aj trocha hrubšie a občas vymeníš vodu,aby nehnil,tak vypestuješ :-) a tu kľudne tykaj každému bez rozdielu veku,ďakujem :-)))
frezia68
@zdezda :ako pestuješ nad vodou? To ma zaujíma,možná aj iných a ďakujem vopred za radu :-)))
frezia68
@sr ácz:máš pravdu,je to trocha nákladnejšia polievka,ale dá sa aj zmraziť a tak použijem dvakrát.A švagor sa nechce naučiť variť?Ďaleké cestovanie za dobrotou,ale on Ťa určite chce vidieť :-)))ďakujem,že si tu nakukol :-)
mesiar50
To je kombinácia, to už hej samá zelenina.Skutočná vitamínová bomba
resp.ekrazit.Si šikovná.
izabella929
takáto polievočka je veru liek..) pamätám sa, keď som bola chorá, maminka mi takú varila, či ma vyliečila neviem, ale jedno viem určite, že mi chutila.-)))
radost
@frezia68
moja milá-to je sila!!!takúto "silnú" polievku varievala moja babka..potom mama..teraz-občas-ja sama..malá zmena: naša polievka kapustu + hrášok + zázvor nemá..zato kelový list..niekedy zemiak celý..
toto je poctivé jedlo...:-)
angast
@frezia68
takúto polievku mám rád, ale miesto kapusty pridávam kel a pór.
Keď je mäso mäkké vytiahnem ho aj so špikom, nastrúham kopec
chrenu a a dlávim a dlávim a dlávim.
angast
@frezia
prečo , prosím ťa nemôžem vypestovať takú vňaťku ako ty? X x
som to skúšal aj vodu menil a stále to hnilo. A nad vodou to
levituje ???
sovka62
A možno by bolo dobre skombinovať oboje, najprv tvoju polievočku a po nej Šracov ekrazit (aspoň by sme neslopali na lačný žalúdok). A ak by nás táto kombinácia nepostavila na nohy, nezaslúžime si, aby sme boli liečení.
frezia68
Ďakujem za komentáre a @sovka62 máš veru dobrý nápad,kde sa hrabú lieky na také domáce zdedené recepty? Nie len liečia,ale aj opoja,napoja,nasýtia.......:-)))
zdezda
prepáč, že som sa odmlčala, netušila som, že by to niekoho zaujalo s tou cibuľou :-)
no tak vysvetlím: cibuľu, veľkú, zimnú položím na pohár, trebárs z horčice, či z majolky, do ktorého dám vodu tak, aby sa jej cibuľa nedotýkala, čiže hrdlo pohára musí mať menší priemer ako cibuľa,
po čase korienky cibule sa budú napájať z vody a cíbiky vyrastú v plnej kráse a chuti :-) nedávaj to nad radiátor




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia