Polievka protichrípková - ekrazit č. 2
Autor receptu: frezia68
Síce Šrácov ekrazit proti neduhom sa mi veľmi páči, ale pre slabšie nátury pomáha aj tento
silný vývar zo sliepky, hovädziny so špikovou kosťou a k tomu kopec zeleniny.
Vyskúšajte. Ak chrípku nepoloží na lopatky, aspoň si pochutnáme.
6 porcií |
10 minút príprava |
5 hod. minút tepelná úprava |
Postup
- Ak chceme dobrý vývar ( a nemáme odložený v mrazničke ),tak rozštvrtenú sliepku s hovädzím mäsom dáme pomaličky bublať už o 7.-ej hod. Pridám strúčiky cesnaku,cibuľu aj so šupkou,lebo pridá vývaru peknú farbu.Nové korenie a čierne korenie,prikryjem a nestarám sa,nech si buble.Zišiel by sa pomalý hrniec,ale........aj tak sa dá.Tu som nefotila,laptop na linke zavadzia a bolo ešte šero :-)
- Po dvoch hod. pozriem,či sliepka sa oddeľuje od kostí a v tom prípade vyberiem a varím len hovädzie.Ak je v celku,nech ďalej pomaly vrie.Aj tak časť mäsa pomeliem,či pridám k prívarku,tak nech je mäkké.A kto obľubuje špik,ten sa poteší,natrie na chlieb,osolí a baští.
- Očistenú zeleninu nakrájam na kolieska,kocky a či pásiky.Podusím na troche oleja,pridám strúhaný zázvor a podlejem časťou precedeného vývaru.Zvyšný vývar nechám vychladnúť,odmastím a uložím na horšie časy do mrazničky,veď sa zíde.
- Ak mám petržlen,vrch odrežem a dám do vody,na parapete onedlho pustí lístky a v kuchyni sa vňať zíde.Táto je z čerstvého petržlenu,je väčšia. Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !