Polievka protichrípková - ekrazit č. 2

Autor receptu: frezia68

Síce Šrácov ekrazit proti neduhom sa mi veľmi páči, ale pre slabšie nátury pomáha aj tento silný vývar zo sliepky, hovädziny so špikovou kosťou a k tomu kopec zeleniny. Vyskúšajte. Ak chrípku nepoloží na lopatky, aspoň si pochutnáme.

6
porcií
10 minút
príprava
5 hod. minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak chceme dobrý vývar ( a nemáme odložený v mrazničke ),tak rozštvrtenú sliepku s hovädzím mäsom dáme pomaličky bublať už o 7.-ej hod. Pridám strúčiky cesnaku,cibuľu aj so šupkou,lebo pridá vývaru peknú farbu.Nové korenie a čierne korenie,prikryjem a nestarám sa,nech si buble.Zišiel by sa pomalý hrniec,ale........aj tak sa dá.Tu som nefotila,laptop na linke zavadzia a bolo ešte šero :-)
  2. Po dvoch hod. pozriem,či sliepka sa oddeľuje od kostí a v tom prípade vyberiem a varím len hovädzie.Ak je v celku,nech ďalej pomaly vrie.Aj tak časť mäsa pomeliem,či pridám k prívarku,tak nech je mäkké.A kto obľubuje špik,ten sa poteší,natrie na chlieb,osolí a baští.
  3. Očistenú zeleninu nakrájam na kolieska,kocky a či pásiky.Podusím na troche oleja,pridám strúhaný zázvor a podlejem časťou precedeného vývaru.Zvyšný vývar nechám vychladnúť,odmastím a uložím na horšie časy do mrazničky,veď sa zíde.
  4. Ak mám petržlen,vrch odrežem a dám do vody,na parapete onedlho pustí lístky a v kuchyni sa vňať zíde.Táto je z čerstvého petržlenu,je väčšia. Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !