Polievka Mrvenica

haninka - bez fotkyhaninka, 7. marca 2010

Je to vlastne zeleninová polievka s hubami a závarkou. Zaujímalo by ma ako sa volá v iných kútoch Slovenska.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 -3 ks
podľa chuti
podľa chuti
2 ČL
2 PL
3 - 4 PL
1




Postup

  1. 1

    Do osolenej vody vložíme očistenú, nakrájanú zeleninu, zemiaky a huby a uvaríme.

  2. 2

    Pridáme závarku zu strúhaného cesta a opäť povaríme. Strúhané cesto / polohrubá múka a vajíčko, štipka soli/

  3. 3

    Zahustíme zápražkou ./ Mletá paprika, hl. múka/ Na dno taniera vložíme nadrobnučko pokrájanú petržlenovú vňať a zalejeme polievkou.

Diskusia k receptu

starka
Poznám dva názvy : Rajbanička a Hríbové melence
js9mxd
Najlepšie sú z čerstvých hríbov a minimálne 5 druhov.
haninka
Vďaka. Neviete mi prosím vysvetliť ten názov - melence?
evusik
melence preto, lebo voľakedy sa cesto nestrúhalo ale trhalo - melnilo, preto trhance alebo melence.
garanco
Hneď sa mi vybavili moji rodičia, otec nosil huby, mama varila a ja si chuť a vôňu tej polievky viem vždy vybaviť./Takáto závarka do polievky sa u nás volala mrvenička./
hanina
Asi ste tiež z Liptova, alebo sa mýlim? Zdravím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia