Polenta s karamelizovanou cibuľou fotorecept
Foto: zirafninka1
Postup
-
1
Z koreňovej zeleniny uvaríme nesolený silný vývar.
-
2
Cibuľu nakrájame na kolieska, poriadne osolíme a necháme v cedníku "vypotiť" aspoň 30 - 40 minút. Občas premiešame. (Editácia: tento krok už vynechávam. Cibuľu jemne solím asi po 10 minútach karamelizovania)
-
3
Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja. Cibuľu ešte trochu vyžmýkame a pridáme do panvice.
-
4
Na slabom plameni pomaly karamelizujeme. Občas premiešame.
-
5
Cibuľa pomaličky hnedne, stráca objem.V závislosti od množstva cibule a veľkosti panvice to trvá 40- 60 minút.
-
6
Keď ma peknú zlatohnedú farbu pridáme 2 KL hnedého cukru. Premiešame a po cca 5 minútach prilejeme 3-4 lyžice vývaru a chvíľu deglazujeme. Odstavíme.
-
7
Z vývaru vyberieme koreňovú zeleninu a do horúceho vsypeme 1/2 hrnčeka kukuričnej krupice. Metličkou rozmiešame. Za častého miešania varíme na miernom plameni cca 30 minút. Podľa potreby pridávame vodu. Ak použijete jemnú krupicu tento čas sa skráti na 8-10 minút.
-
8
Polentu odstavíme, pridáme 1 - 2 PL lahôdkového droždia
-
9
a karamelizovanú cibuľku. Premiešame. Ak máme nesolený vývar možno bude treba polentu dosoliť.
-
10
Šampiňóny nakrájame na plátky. Na panvici potretej olejom ich opekáme do hneda.
-
11
Rozmarínové lístky nasekáme
-
12
a pridáme k hubám. Krátko spolu orestujeme a odstavíme. Dochutíme čiernym korením a soľou. So soľou opatrne, pretože chuť polenty je naozaj výrazná.
@Julica , cibuli prelej varici vodou, az zchladne, cibuli hodne vymackej, i v uterce, temer do sucha a pak smaz, netrva to tak dlouho.
Radim ctvrtky a z nich platecky, je to efektnejsi nez kosticky .
Jen co sezenu estragon, jdu do toho take , recept se mi libi.
lebo v tom nevidím zmysel...
dakujem