Polenta s karamelizovanou cibuľou fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 18. januára 2012

Suroviny

750 - 800 ml
1/2 hrnčeka
400 - 500 g
2 KL
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Z koreňovej zeleniny uvaríme nesolený silný vývar.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu nakrájame na kolieska, poriadne osolíme a necháme v cedníku "vypotiť" aspoň 30 - 40 minút. Občas premiešame. (Editácia: tento krok už vynechávam. Cibuľu jemne solím asi po 10 minútach karamelizovania)

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja. Cibuľu ešte trochu vyžmýkame a pridáme do panvice.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na slabom plameni pomaly karamelizujeme. Občas premiešame.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľa pomaličky hnedne, stráca objem.V závislosti od množstva cibule a veľkosti panvice to trvá 40- 60 minút.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď ma peknú zlatohnedú farbu pridáme 2 KL hnedého cukru. Premiešame a po cca 5 minútach prilejeme 3-4 lyžice vývaru a chvíľu deglazujeme. Odstavíme.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z vývaru vyberieme koreňovú zeleninu a do horúceho vsypeme 1/2 hrnčeka kukuričnej krupice. Metličkou rozmiešame. Za častého miešania varíme na miernom plameni cca 30 minút. Podľa potreby pridávame vodu. Ak použijete jemnú krupicu tento čas sa skráti na 8-10 minút.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polentu odstavíme, pridáme 1 - 2 PL lahôdkového droždia

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a karamelizovanú cibuľku. Premiešame. Ak máme nesolený vývar možno bude treba polentu dosoliť.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Šampiňóny nakrájame na plátky. Na panvici potretej olejom ich opekáme do hneda.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rozmarínové lístky nasekáme

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a pridáme k hubám. Krátko spolu orestujeme a odstavíme. Dochutíme čiernym korením a soľou. So soľou opatrne, pretože chuť polenty je naozaj výrazná.

    Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

marcy
bóóóženku,to vyzerá luxusne ....jednoduché jedlo v Tvojom skvelom prevedení PALEC HORE :O)
julica
Vyzerá to výborne, len asi nevydržím hodinu karamelizovať cibuľu a polhodinu variť polentu - skrátim obe aspoň o polovicu. Inak výborný nápad dať droždie do kaše, mňam :)
mijaita
@Zirafninka , mas na mysli lahudkove drozdi TEBI ? To me jako kombinace s polentou docela oslovilo.
@Julica , cibuli prelej varici vodou, az zchladne, cibuli hodne vymackej, i v uterce, temer do sucha a pak smaz, netrva to tak dlouho.
Radim ctvrtky a z nich platecky, je to efektnejsi nez kosticky .
Jen co sezenu estragon, jdu do toho take , recept se mi libi.
alena45
nedávno som kúpila kukuričnú krupicu, len tak. Včul mám aj recept k nej, tak som rada. Ale cibuľku tiež budem robiť podľa seba, kto by to hodinu chystal. Nie je to chyba ?
zirafninka1
dakujem Vam. k tej cibulke.. ja som robila dvojnasobne mnozstvo... aj do ineho receptu.. mozno v polovicnom mnozstve to bude malinko kratsie...doteraz som to vzdy robila takto pomaly. preto neviem porovnat chut.. ano pouzila som to "tebi" drozdie.
stefanm
Už som kukuričnú kašu dávno,dávno nerobil a s karamelizovanou cibuľou vôbec ale toto sa mi celkom páči.Hlavne,že ju varíš v silnom zeleninovom vývare.To asi vyskúšam.A ešte jedna "drobnosť" : do google vyhľadávača som si dal vyhľadať tebou použité slovo "popremiešávme" (!) a hádaj koľko krát ho našiel?!?!Iba raz!!! a aj to pri tomto tvojom recepte.Takže si ho pravdepodobne použila prvý krát na svete práve ty!!!!Blahoželám! :)
renulienka
...krasny , napadity, ale pritom jednoduchy receptik,si sikulka a pacia sa mi tvoje receptiky...
zirafninka1
@stefanm to lebo si nedal este aj dlzen na o, e a popopremiesavame malo byt 2x...:))) ale dobre dobre.. nekric :))) uz je prec :) A dakujem obom.
garanco
Kukuričnú kašu varievam občas na večeru, ja si na ňu stále opražím malú cibuľku dochrumkava, ale manžel ju chce iba s maslom a mliekom. Dnes večer vyskúšam podľa Teba (len nedám huby, lebo nemám doma). Prečo do nej pridávaš aj droždie? ...a o lahôdkovom som ešte nepočula, budem sa musieť opýtať v obchode...
irenaw
krása, polentu máme radi, s tým droždím nepoznám. vyskúšam, keď už som ho konečne zohnala :), ukladám a ďakujem
palokuchki
@zirafninka , uz podla obrazku som si myslela, ze to bude tvoj recept. Zase si nesklamala a pridala si krasny a originalny recept.
bejgi
dobré jedlo, krásna fotka, mňam :)
liama
Joj, po prvej faze Dukana (2 dni) mam strasnu chut na nieco take fajnove. Snad si to raz uvarim. Pre istotu ukladam
eldina
ahoj,zaujíma ma,že načo tam má ísť to droždie?
lebo v tom nevidím zmysel...
dakujem
zirafninka1
Dakujem Vam. @eldina je to dochucovadlo. Nie je to klasicke drozdie. Je to lahodkove drozdie, zname aj ako Tebi ci nutricne drozdie.
tornadolue
Dnes som spravila na obed...fantasticke cosi! Inak toto je presne ten typ jedla, ktory by som si vybrala na jedalnom listku v restauracii, ale to by podaktori majitelia museli pochopit, ze v jednoduchosti je sila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia