Pohánkový osúch
Pohánkový osúch

Pohánkový bezlepkový osúch

novalim - fotkanovalim, 6. mája 2022. Komerčný recept.
Pohánkový bezlepkový osúch
Foto: novalim

Pohánková múka je jednou z najobľúbenejších jednodruhoviek. My sme z nej upiekli výborný pohánkový bezlepkový osúch s rozmarínom a soľou, ktorý sa výborne Zobraziť celý popisPohánková múka je jednou z najobľúbenejších jednodruhoviek. My sme z nej upiekli výborný pohánkový bezlepkový osúch s rozmarínom a soľou, ktorý sa výborne hodí ako príloha ku kyslým polievkam. S príchodom grilovačkovej sezóny je tento bezlepkový osúch aj vhodnou voľbou k mäsu alebo zelenine.
Zdroj: www.novalim.sk

9
porcií
90 minút
príprava
15-18 minút
na 230 °C

Suroviny

200 g
100 g
2 zarovnané ČL
2 zarovnané ČL
100 ml (alebo cmar, zakysanka, prípadne bublinková voda)
250 ml
2 PL (+ na potretie)
trocha (na posypanie)
zopár vetvičiek




Postup

  1. 1

    Najprv v mise premiešame suché prísady – pohánkovú múku, bezgluténovú múku Promix Alfa, soľ a droždie. Potom do tejto zmesi pridáme olej, vodu a acidofilné mlieko (prípadne inú z uvedených alternatív) a varechou premiešame. Netreba dlho, stačí, kým sa všetky prísady prepoja. Vznikne hustá kašovitá hmota. Tú prikryjeme fóliou alebo igelitovým vreckom a necháme pri izbovej teplote kysnúť, kým celá zmes viditeľne nenarastie a na jej povrchu sa spravia bublinky.

  2. 2

    Opatrne ju vyklopíme na menší plech vystlaný papierom na pečenie, mokrými rukami alebo špachtľou ju rovnomerne rozotrieme po plechu, povrch pofŕkame olivovým olejom. Bezlepkový osúch necháme teraz opäť prikrytý fóliou asi pol hodinu podkysnúť.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 230 stupňov (ideálne v parnom režime). Podkysnutý osúch posypeme hrubozrnnou soľou, ozdobíme malými vetvičkami čerstvého rozmarínu a dáme ho piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 15-18 minút, kým sa na povrchu sfarbí do zlatohneda a jeho spodok bude rovnako zlatohnedý.

  4. 4

    Upečený pohánkový bezlepkový osúch necháme vychladnúť na mriežke. Potom ho rozkrájaný na obdĺžniky podávame ešte čerstvý k polievkam (výborne sa hodí napríklad ku kyslej fazuľkovej) alebo aj ako prílohu k mäsu či zelenine počas grilovačky. Nespotrebované kúsky sa dajú (zabalené v plastovom vrecku) dobre zmraziť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia