Pohánka s listovým špenátom fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 5. mája 2021

Mala som v chladničke uskladnený listový špenát v krabičke 100 g. Ako ho spracovať som sa inšpirovala na jednej českej stránke s malými úpravami Zobraziť celý popisMala som v chladničke uskladnený listový špenát v krabičke 100 g. Ako ho spracovať som sa inšpirovala na jednej českej stránke s malými úpravami (ďalšie ingrediencie).
Zdroj: www.toprecepty.cz

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 ml (1 hrnček)
400 ml (2 hrnčeky)
100 g čerstvý
1 ks
1 ks
3 strúčiky
2 PL mrazený
1/2 ks
1/2 bal.
kúsok
3 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pohánku prepláchneme na sitku studenou vodou, vsypeme do vriaceho vývaru, necháme minútu prejsť varom, prikryjeme pokrievkou a necháme cca 20 minút dôjsť. Zeleninový vývar som urobila z bujónovej kocky. Po uplynutí času v pohánke neostala žiadna tekutina, inak by som ju musela pred ďalším spracovaním scediť. Časť pripravených nakrájaných a umytých surovín:

    Pohánka s listovým špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na hlbokej panvici som rozpálila repkový olej, pridala som nahrubo nakrájanú červenú cibuľu. Po jej zaosklovatení som pridala na plátky nakrájaný cesnak, len minútku orestovala. Pridáme na kocky nakrájanú papriku, hneď pridáme aj pokrájanú neošúpanú cuketu a huby. Ak máme radi pikantné ako ja, aj kúsok sušenej chilli papričky.

    Pohánka s listovým špenátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme predvarenú pohánku a zamiešame.

    Pohánka s listovým špenátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na záver pridáme umyté špenátové listy a necháme ich len zvädnúť mierne posolené pod pokrievkou.

    Pohánka s listovým špenátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak máme, pridáme aj na sitku premytý mrazený hrášok. Krátko restujeme a chuť doladíme soľou a korením.

    Pohánka s listovým špenátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Môžeme konzumovať hneď alebo si pohánkovú zmes dáme do zapekacej sklenenej misky, posypeme strúhaným pecorinom alebo iným strúhaným syrom a dáme na 5 minút do rúry pod gril. Ja som nezapekala, pripravila som si k pohánke uhorkový šalát s cibuľkou, himalájskou soľou, trstinovým cukrom a vínnym octom.

    Pohánka s listovým špenátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pohánka je zdravá, obsahuje rutín na naše cievy. Pohánku mám stále v špajzi, používam ju aj ako zahusťovadlo do zeleninových polievok. Špenát obsahuje zase železo. Toto jedlo môžu aj vegetariáni.

Diskusia k receptu

marienka44
@farbuska (5.5.2021 19:47)

:-), dnes som ju ponúkla dcérke. Hoci nemá rada pohánku, zjedla a pochválila. K tomu smootie. Telo jej zaďakuje za takú potravu, povedala som jej. Ona pohánku v svojej kuchyni nepoužíva.