Poctivý slepačí vývar zlatá polievka fotorecept

sdb - fotkaSdb, 30. augusta 2014 19:37
Ďalšie recepty »
Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept)Foto: sdb

Traduje sa o ňom všeličo, často sa zamieňa s kuracím, ale jeho zázračné účinky na opicu, prechladnutie, alebo len vzpruha sú jednoznačne podložené množstvom spokojných papkáčov.

16
porcií
20 min
príprava
200 min
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 ks
2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
10 ks
6 ks
4 PL
3 ks
TIP: Sledujte Varecha.sk na YouTube www.youtube.com/varechaTV

Postup prípravy

  1. 1

    Polievka potrebuje v prvom rade kvalitné suroviny a v druhom čas. Sliepku dnes nie je jednoduché zohnať a už vôbec nie takú, že viete, že je dobrá (ideme ju vyvariť, takže čo kúpime, to v polievke bude), ale spoľahlivo môžem odporučiť dopyt na https://www.facebook.com/groups/SusedskySamozber/?fref=nf, zatiaľ sa vždy dodávateľ našiel :)

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sliepku dôkladne opláchneme, očistíme ak treba a môžeme naporcovať, ak chcete intenzívny vývar, pretože je dôležité, aby bola celá vo vode. Ja som neporcovala a spolu so sliepkou sa varili 4 litre vody. Dôležité je naozaj veľmi pomaly variť sliepku samotnú cca 1 hodinu (na stupni 3 - 4 z 9 v prípade digitálnych varných dosiek). Žiadne veľké bublanie, minimálny pohyb na hladine.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistíme si zeleninu. Opäť, množstvo je len doporučované a je úplne na vás, ako polievku uvaríte. My máme radi mrkvu a kaleráb, ale viac ako písané množstvo som nedala, aby to nebol zeleninový vývar. Nemáme radi zeler a petržlen, ale polievke dodá chuť. Pridajte akékoľvek bylinky či koreniny, na ktoré ste zvyknutí doma, alebo vám chutia. Všetko necháme v kuse (ideálne, aby boli zhruba rovnako veľké) a po hodine pridáme k sliepke všetko okrem mrkvy (korenie, zeleninu, bylinky aj soľ).

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po ďalšej polhodinke pridáme mrkvu a varíme ešte aspoň pol hodinku, stále na veľmi nízkom stupni ohrevu. Ak ste sliepku porcovali, môže jej stačiť na vyvarenie 1,5 hodiny, ale dve sú lepšie. 2,5 ešte lepšie. :) Výsledkom môjho varenia sú 4 litre jemného vývaru (3 litre z posekanej sliepky by boli výrazne intenzívnejšie), miska plná slepačieho mäska a zelenina.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievku si naporcujte do zaváračkových pohárov ešte horúcu a zavrite, takto vydrží v chladničke minimálne mesiac (alebo do spotrebovania zásob), prípadne zamrazte na drobné kocky (bez zeleniny, bude gumová), ktoré sú perfektné na zalievanie ryže do rizota, základom pre iné polievky a zápražky... Rovnako zeleninu môžete rozmixovať priamo do polievky a spraviť si hustejší základ, prípadne zvlásť a používať do omáčok či polievok.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist