Poctivý slepačí vývar zlatá polievka fotorecept

sdb - fotkasdb, 30. augusta 2014
Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept)
Foto: sdb

Traduje sa o ňom všeličo, často sa zamieňa s kuracím, ale jeho zázračné účinky na opicu, prechladnutie, alebo len vzpruha sú jednoznačne podložené množstvom spokojných papkáčov.

16
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 ks
2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
10 ks
6 ks
4 PL
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Polievka potrebuje v prvom rade kvalitné suroviny a v druhom čas. Sliepku dnes nie je jednoduché zohnať a už vôbec nie takú, že viete, že je dobrá (ideme ju vyvariť, takže čo kúpime, to v polievke bude), ale spoľahlivo môžem odporučiť dopyt na https://www.facebook.com/groups/SusedskySamozber/?fref=nf, zatiaľ sa vždy dodávateľ našiel :)

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sliepku dôkladne opláchneme, očistíme ak treba a môžeme naporcovať, ak chcete intenzívny vývar, pretože je dôležité, aby bola celá vo vode. Ja som neporcovala a spolu so sliepkou sa varili 4 litre vody. Dôležité je naozaj veľmi pomaly variť sliepku samotnú cca 1 hodinu (na stupni 3 - 4 z 9 v prípade digitálnych varných dosiek). Žiadne veľké bublanie, minimálny pohyb na hladine.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistíme si zeleninu. Opäť, množstvo je len doporučované a je úplne na vás, ako polievku uvaríte. My máme radi mrkvu a kaleráb, ale viac ako písané množstvo som nedala, aby to nebol zeleninový vývar. Nemáme radi zeler a petržlen, ale polievke dodá chuť. Pridajte akékoľvek bylinky či koreniny, na ktoré ste zvyknutí doma, alebo vám chutia. Všetko necháme v kuse (ideálne, aby boli zhruba rovnako veľké) a po hodine pridáme k sliepke všetko okrem mrkvy (korenie, zeleninu, bylinky aj soľ).

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po ďalšej polhodinke pridáme mrkvu a varíme ešte aspoň pol hodinku, stále na veľmi nízkom stupni ohrevu. Ak ste sliepku porcovali, môže jej stačiť na vyvarenie 1,5 hodiny, ale dve sú lepšie. 2,5 ešte lepšie. :) Výsledkom môjho varenia sú 4 litre jemného vývaru (3 litre z posekanej sliepky by boli výrazne intenzívnejšie), miska plná slepačieho mäska a zelenina.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievku si naporcujte do zaváračkových pohárov ešte horúcu a zavrite, takto vydrží v chladničke minimálne mesiac (alebo do spotrebovania zásob), prípadne zamrazte na drobné kocky (bez zeleniny, bude gumová), ktoré sú perfektné na zalievanie ryže do rizota, základom pre iné polievky a zápražky... Rovnako zeleninu môžete rozmixovať priamo do polievky a spraviť si hustejší základ, prípadne zvlásť a používať do omáčok či polievok.

    Poctivý slepačí vývar zlatá polievka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
Keďže moja manželka v kuchyni práve varí slepačiu polievku viem si vychutnať tento recept aj s vôňou, takže ako nádherne vyzerá tak aj nádherne vonia , skrátka nedeľa aká má byť.
Vyzerá ozaj výborne a iste tak aj chutí. Tiež bobkový list nedávam, ale u mňa nesmie chýbať na konci pred dovarením pridať vňať, petržlenovú alebo zelerovú, dodá správnu bodku :-)
Viem si ju živo predstaviť robievam takú istú, len všetko dám naraz variť a varím cele dopoludnie a pridám tri guľky nové korenie. Máš u mňa 5* , že si ju pripomenula aj iným. Je to liek.
Vyzerá výborne! Ja dávam len kúsok bobkového listu. U nás vňať musí byť! Nasekám čerstvú petržlenovú do misy a precedím na ňu vývar.
@sdb máš ju krásnu, presne takúto varievala maminka,keď bolo dostať na trhu živé sliepky. No z kúpenej by isto taká nebola. Ja tiež nedávam bobkový list, ale petržlenová vňaťka musí byť,dala by jej vyšší level.:)
Krásna polievočka, iste je s čerstvou sliepkou najlepšia, ale aj kuracia je lepšia ako žiadna, antibiotické účinky má vraj dokonca aj polievka z kocky či instantná, ale chuťovo sa samozrejme nič nevyrovná takej domácej sliepočke, mňam, narobil si mi chúťky...
to verím, že sáčkové polievky a bujóny bohužiaľ môžu mať antibiotické účinky...takáto skvelá domáca slepačia polievka má na rozdiel od nich imunitu povzbudzujúce účinky, vďaka obsahu kvalitných minerálov, v tuku rozpustných vitamínov a iných zdraviu prospešných látok
veru tak..
nie je sliepka..ako sliepka..!!
len kde vziať tú poctivú domácu..??ked dnes už poctivosť nie je v mode..!!
zlaté spomienky..na zlaté vývary..bo sme doma chovali..
a dnes..??
zostalo nám kupovať ten biznisový "des"..:-)
mňam, poctivá polievka bez chémie ) Ja varím slepačiu tak, že sliepku naporcovanú aj so zeleninou pečiem nasucho v rúre 30 min na 240 st. C, potom zalejem vodou a pomaly varím - "tiahnem" miernym varom 4-5 hodín.. polievočka ako lusk:)
Nádherná polievocka.Ja mám radsej hovädziu,ale z takej echt sliepky,to je ozaj skvost.@sjuz ,zaujímavý je tvoj postup.Nepocula som este.Myslím,ze je to fajn inspirácia.
ja pridávam ešte libeček (neviem či sa tak isto volá aj po slovensky), pestujem si ho doma na balkóne a je to tzv. prirodné maggi.. určite vyskúšajte, polievke dodá skvelú chuť.. ;)
joj no perfektnyyy vyvar.bozsky recept.akurat som dovarila polievocku je skvelaaa..len bobkovy list to som este nepocula davat do vyvaru ja som dala petrzlenovu vnatku.recept som si ulozila.diky moc :)
nie je na slepačiu z domácej sliepky ale také voňavky bobkový list, nové korenie fuj, zajtra varím ale bez toho
ostatnú zeleninu / 1 sliepka min. 1 kg koreňovej zeleniny

Pridaj komentár k receptu: