Slepačia polievka z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny fotorecept
Foto: pusta
Môj najlepší priateľ mi dal mladú domácu sliepku z vlastného chovu, aj vlastnoručne dopestovanú zeleninu, všetko v bio kvalite, tak som si ho uctila Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ mi dal mladú domácu sliepku z vlastného chovu, aj vlastnoručne dopestovanú zeleninu, všetko v bio kvalite, tak som si ho uctila v nedeľu slepačou polievkou, ktorú som varila jeho technológiu, ako ma v minulosti on sám naučil a vývar bol nádherne čistý, číry, priezračný farbu mal ako zlato, voňavý, liečivý a úžasne chutný. Ako zavárku som si spravila už večer predtým domáce strúhanie zo semoliny, ako si želal :-) Podobný recept už tu mám, pridávam ho ako inšpiráciu.
príprava
na 60 °C
Suroviny
1200 g |
|
300 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
15 guličiek |
|
5 guličiek |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1 zväzok |
|
4 - 5 vetvičiek |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
na strúhanie: | |
100 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1/4 hlávky |
|
Postup
-
1
Očistila som si všetku zeleninu do polievky.
-
2
Vybrala som sliepku priamo z mrazničky a...
-
3
...vložila som ju do dostatočne veľkého hrnca. Na obrázkoch je dobre vidno aká je dokonale zmrznutá na kosť, droby som odložiila na iné chutné jedlo.
-
4
Pridala som všetku zeleninu, tie klinčeky som zapichla do cibule, ktorej som nechala spodnú šupku, dá polievke peknú farbu. Cibuľu zvyknem opiecť rozrezanú na polovicu skoro do hneda do hovädzej polievky, do slepačej to nerobím.
-
5
Všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody, prihodila som ešte niekoľko ľadových kociek z mrazničky a pridala som ešte paradajku až po fotení, z nej je vývar krásne čistý.
-
6
Pridala som soľ a všetky koreniny.
-
7
Pridala som petržlenovú a zelerovú vňať/mala som sušenú/.
-
8
Potom som dala hrniec s pripravenými surovinami na platňu, na najslabší plameň a varila som 4 hodiny sotva znateľným varom, len miernym čerením, po celý čas prikryté pokrievkou. Toto ma naučil pre rokmi môj najlepší priateľ, táto jeho technológia má hned viacero výhod, všetko sa dáva naraz, sliepka ešte zmznutá, netreba zbierať žiaden šum, sliepka a zelenina sú naraz uvarené, mäsíčko zo sliepky je mäkkučké ako masielko,zelenina nie je rozvarená, zostáva trochu al dente a vývar je neskutočne číry, priehľadný, voňavý, nádherne zlatej priehľadnej farby. Odvtedy slepačiu polievku inak nevarím. Som mu vďačná, že ma túto technológiu ako židovský šéfkuchár naučil a dovolil mi ju zverejniť.:-) Okrem toho môžem v kľude pripraviť v nedeľu kopu iných chutných vecí, nemusím sa v ničom naháňať alebo môžem zatiaľ pri kávičke spolu s ním relaxovať ako aj teraz :-).
-
9
Uvarenú sliepku som vybrala z vývaru a ked mierne vychladla, obrala som z nej to úžasné mäsíčko do polievky.
-
10
Vybrala som z polievky uvarenú zeleninu.
-
11
Vývar som scedila cez husté polievkové sito, časť vývaru odkladám zmraziť na neskoršie použitie.
-
12
Časť vývaru som odobrala na zavárku, nikdy nezaváram do vody, ale do horúceho vývaru, je potom zavárka ešte chutnejšia. Pridala som domáce strúhanie zo semoliny a nechala som ju variť po zovretí už len tiahnutím stále prikryté asi 10 - 12 minút, potom som vypla plameň a ešte 5-7 minút som nechala zavárku dôjsť. Semolina je na zavárku i cestoviny ako stvorená, priam ideálna, oveľa lepšia ako z inej múky.
-
13
Toto je moja porcia úžasne chutnej, nádherne voňavej a čírej slepačej polievky :-)
-
14
...a toto priateľova, bola som spravodlivá a dala som obom rovnako, vlastne on si ešte 2x pridal tej polievky ako zlato a priezračnej, až tak mu chutila, veľmi ma za ňu pochválil, so slovami, že je ako keby ju varil on sám :-) Odporúčam vrelo skúsiť tento jeho spôsob varenia, garantujem rovnako fantastický výsledok aj vám - Dobrú chuť prajem!
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu.
okrem toho nie je identická, má navyše kel a miesto macesových knedličiek je v nej domáce strúhanie zo semoliny :-)
neopísala som recept od nikoho iného, ale postupovala som len podľa vlastného receptu:-))))) nechválim sa cudzím perím!
a že tu podobný recept už mám, som poctivo napísala už hned v úvode, čo ti zrejme uniklo :-) dala som ho iba ako inšpiráciu.:-)
žiadny tebou očakávaný argument som ti predsa nenapísala a ani nemienim :-)
dakujem.
chcela som napísať-akú radosť mám v nedeľu z takejto polievky...ale nemám slov..ty si tu sama opísala sliepku..vývar..polievku aj priateľa v takých superlatívoch -že len mlčky sedím-a... závidím...všetko..:-)
ale doprajem...
silne emočne detailne popísaný postup dám prečítať vnučke-začína sa učiť pripravovať nedeľný obed..bude vedieť ako..
želám pokojný svatomartinský deň...
je to výnimočný, priamy a obdivuhodný človek so všetkými ľudskými i charakterovými kvalitami.
teší ma, že recept posúvaš svojej vnučke :-)
dakujem za uznanie.
pokojný pohodový svätomartinský deň prajem aj ja tebe!
máš pravdu, je to sviatočný a nedeľňajší obed k slávnostne prestretému stolu :-)
Dakujem za tvoje krásne uznanie.
Pokoj a mier ľuďom dobrej vôle prajem aj ja.
no, svojou šikovnosťou som si vôbec nie istá...ale tajomstvá v mojej kuchyni celkom iste mám, a rada sa o ne podelím i s ostatnými.
vážim si tvoje úprimné slová, aj uznanie, ktorým si ma poctila.
dakujem ti.
ty si daj ingrediencie podľa seba, ako ty uznáš za vhodné :-)
dakujem.
áno, je to nová technológia spôsobu varenia proti bežne zaužívanej, ty varíš kratšiu dobu síce, predpokladám, že klasickým spôsobom a neprikryté,, pri ktorom dávaš zeleninku neskôr a zbieraš iste aj šum z polievky, avšak tu netreba.
či sa už varí tak, či tak, polievka je naozaj chutná.
dakujem.
dakujem za uznanie a 5*****
Pozerala som práve teraz tzv. Slow cooking - tak sa varí len od nedávna, kým toto je stará tradícia židovskej kuchyne.
som rada, že potvrdzuješ kvalitu tejto technológie varenia zmrznutej sliepky a teší ma, že si túto židovskú polievku už opakovane niekoľkokrát varila, teda môžeš potvrdiť podľa vlastnej skúsenosti jej výhody. polievka týmto spôsobom varená je skutočne výborná :-)
to ja dakujem tebe, a dakujem aj za rozšírenie môjho vedomostného obzoru. :-)
Srdečne Ťa zdravím do Zürichu!!!
poteší ma, ak vyskúšaš a dáš vedieť, či je to naozaj tak.
dakujem.
neboj, ja som bojovník zo starej gardy, nezutekám :-) aj ked je to niekedy ťažké...
dakujem ti zo srdca za toľké uznanie, úprimné,milé a povzbudivé slová.
a varila si ju podľa tohoto receptu? zmrznutú sliepku myslím v ľadovej vode a pomaly?
teším sa úprimne spolu s tebou, naozaj niet za čo mne dakovať.
to ja dakujem tebe za fantastickú a potešujúcu správu pre mňa.
mimochodom dnes spešne uvarila touto technológiou aj ďalšia varecháčka a bude variť už len takto :-)
presvedčila si sa sama, aká výhodná je technológia varenia môjho najlepšieho priateľa, všetko ide naraz do nej, nezbierala si žiaden šum, perfektná čistá a chutná polievka a mala si 5 hodín pre seba k dobru :-)
verím, že ju ešte budeš variť práve a rada. :-)))))
dakujem za uznanie a krásne foto, ktoré si pridala
tá škola je veru k nezaplateniu, to sama vieš...
áno, stará dobrá klasika, a ešte k tomu z mladej domácej sliepky, tak je to :-)
aj ja sa tu dobre bavím, čím sa sa zamestnávajú isté kucháročky...
a smejem sa na tom z chuti, čo všetko behá sliepkam po rozume :D
aspoň robia niečo užitočné :-)))
dakujem ti @jerica .
dakujem ti za pochvalu i za uznanie - tvoj názor odborníka si veľmi vážim.
dakujem ti za otázku.
neviem ti poradiť,kým mi nenapíšeš podrobne postup prípravy a nerozoberieme krok za krokom spoločne.
som rada, že máš krásny číry vývar.
dakujem za správu.
to vie každá gazdiná :-)
aj dobrého veľa škodí.
ukáž mi, prosím...
múka nie je latinská :-)
Semolina je prastarý druh pšenice, veľmi zdravý.
aký máš problém?
nepáči sa ti, tak nerob, nejdedz!!!