Poğaça / Syrové pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 14. marca 2017
Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Slané kysnuté pečivo plnené syrom. Veľmi chutné aj ako príloha k polievkam :-)

23 ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
100 g
1 dl
2 PL
2 ks (do cesta)
50 g
1,5 PL
cca 4,75 dl
Plnka:
cca 350 g (alebo feta, kravská hrudka)
3 - 4 PL
Na potretie:
2 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    V jednej miske premiesame najprv lyzicou muku a sol. Potom pridame zmäknute maslo,1dl olej, 2 bielky, 2 PL jogurtu a vo vlaznej vode rozmiesane kvasnice. Tie som si rozmiesala v 3 dl vody + 1 kl cukru. Tych zvysnych cca 1,75 dl vody som nalievala postupne. Vypracujeme polomäkke, jemne cesto, ktore sa oddeluje od misky. Poprasime ho mukou a este zoparkrat vymiesime do bochnika. Nakoniec ho dame na teplejsie miesto nakysnut cca 1 h..

    Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kym cesto kysne, si pripravime plnku. Potrebujeme 2 kolieska syra toj e cca 360 g dokopy. Syr som rozmrvila a aby bola plnka vlacnejsia, som pridala 3 poriadne PL smotany. Premiesala a osolila este podla potreby. Nakoniec dame plnku zatial bokom..

    Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku. Rozdelime ho na rovnake kusky, ktore znova vymiesime do bochnika. Cesto je naozaj vyborne, jemne a skoro vobec sa nelepi :-) Mne vyslo 23 ks..

    Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochnicky nenechame uz kysnut, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochnik vyvalkame na velkost cca 13 cm, na hrubku 4 - 5 mm. Naplnime syrovou plnkou, zahneme obe boky a cesto zlahka zrolujeme. Pogaca ukladame na papierom vystlety plech dalej od seba..

    Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrieme ich zltkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody a poriadne posypeme celym makom. Pogaca na vrchu ostrym nozom jemne pozakrajujeme, aby krajsie vyzerali :-) Netreba ich nechat podkysnut, ale hned ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. To si treba sledovat..

    Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upeceni som Poğaça natrela kuskom masla.

    Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Su vyborne, vláčne a mäkke. Hodia sa na desiatu, ranajky alebo na obed s dobrou polievkou.

    Poğaça / Syrové pečivo (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danila
hneď som vedela, že to je recept od teba, má tvoj rukopis.Mám skoro všetky recepty od teba uložené a odskúšané a vždy sa stretli s veľkým úspechom, tento nebude výnimka :-)
maska10
Pripajam sa k pochvalam,vyzeraju fantastycky a urcite tak aj chutia.Chcem sa opytat,ja davam do kolacov vzdy mlieko do kvasku a do chleba a bagiet vodu.Tu je pisana voda,je vtom nejaky zasadny rozdiel? Dakujem a davam5*Zelam vsetkym na vareche aj ked trosku zamraceny ,ale pekny den.
babka123
Veľmi chválim, postup precízne, zrozumiteľne a podrobne popísaný a ešte k tomu doplnené fotografiami. Veľká pomôcka pre začiatočníkov. Môže sa to naučiť aj kto má obe ruky ľavé.
haji
Krásná práce, postup, fota, nádherné dílo, hned bych ochutnala. Jsi šikulka!
salinka
@Cesminka , pockaj, pockaj, nie tak bystro! Este som nestihla vyskusat tvoje briosky, na ktore sa tesim a uz zase toto lakadlo. Vyzeraju naozaj dobre. Robila som tvoje pogaca- slane buchticky, som z nich nadsena su tieto vari este lepsie?
cesminaz
@Arnilka @Denyany @Kukulienka @Haji @Mitzy dakujem vam za nahliadnutie a milé komentare :-) velmi potesili. @Danila dakujem krásne,velmi sa tesim,ze si s receptami spokojna :-) nech vam aj nadalej chutí! @Maska10 do slaneho cesta (ako toto) davam väcsinou vzdy vodu,alebo pol na pol mlieko a vodu.Cisto z mlieka robim väcsinou sladke cesta :-) @Babka123 :-))) dobre si to napisala :-) Dakujem. @Salinka zlatá..tak musíš miesit rychlejšie ;-)) Briošky ti odporucam vyskusat,su naozaj fantasticke! Aj mne velmi chutia tie Pogaca co vravis.Ci su tieto este lepšie? Takto poviem..su tiez vyborne :-) Tie maju ine cesto/chut a tieto zas ine cesto a aj chuť. Pekny zvysok dna zelam všetkym :-)
mariaklara
na pohľad vyzerajú veľmi lákavo, keby sa tu dal ukázať palec hore, tak ho tam máš....:-)))) a ukladám do kk
jack
Paráda.No ja tiež neviem kedy to postíham,už som sa chystala na briožky a ty sem dáš toto?To nie je fér...
cesminaz
@Zinnajdha :-) číta sa to "Poača" alebo "Pohča" :-) kto ako. @Mariaklara dakujem :-) Mila @Elixir rada ta tu vidím! Od hladu najprv na slano a potom na sladko ako dezert ;-P @Jack :-) ale ved ty si šikovná a mas aj šikovnu pomocničku :-) Pekny večer prajem.
danda3
To je nádhera, pečivo priam láka na ochutnanie.
cesminaz
Ako vidím,Varecha ma znova nejaký problém :-/ Recepty vôbec nevidno,naskakuje len samá reklama.Uz vcera vecer som si to vsimla,ale myslela som si,ze to len mojmu mobilu trocha šibe :-) Teraz pozeram zasa a este stale to iste..idem cez laptop a tam to iste :-( Aj moje recepty su vsetky skryté...Prajem Vam,aby ste to čim skôr vedeli vyriesit,uz nech to zapríčinil ktokolvek :-)
martakv
Milá @Cesminaz , s obdivom čítam tvoje krásne spracované a určite veľmi chutné recepty hlavne z tureckej kuchyne. Viem, že to sem nepatrí, ale chcem ťa poprosiť o radu prípadne recept. Dnes som na TV paprika zahliadla reláciu o tureckej kuchyni a v nej pripravovali recept s mletým mäsom a kapustou (hlávkovou bielou). Nezachytila som názov ani celý postup a tak by som ťa chcela poprosiť o recept ak toto jedlo poznáš. Dávali tam aj paradajky, tuším aj pretlak a robili to na veľkej panvici. Ďakujem a prajem všetko dobré. Ostatným varecháčom sa ospravedlňujem :-)
cesminaz
@Martakv (18.3.2017 18:50)

Mila @Martakv dakujem za tvoj komentar,som velmi rada,ze sa ti recepty pacia :-) Jedlo,ktore spominas sa v kazdej domacnosti moze trosicku lisit,ale v podstate velky rozdiel tam nieje.Mam tu aj ja 1 recept s mletym mäsom a kapustou,ktory sa sice da este na konci zapiect,ale to nieje nutne.Jednoducho si ho dokoncis v panvici :-) Je to vyborne a velmi lahke :-) tu je link  varecha.pravda.sk/recepty/zapecena-paradajkova-kapusta-s-...
Cerstve paradajky,alebo aj papriku pouzivam do jedal väcsinou v lete,ked uz je aj v zahrade dost a chut sa teraz v zime s tymi obchodnymi neda ani porovnat :-) alebo tu mam este jeden,ktory je sice bez mäsa,ale tiez velmi chutne jedlo  varecha.pravda.sk/recepty/pikantna-kapusta-fotorecept/588...
Dufam,ze som pomohla :-) Pekny den. @Monty469 dakujem,je naozaj vyborne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia