Foto: cesminaz
Slané kysnuté pečivo plnené syrom. Veľmi chutné aj ako príloha k polievkam :-)
porcií
na 190 °C
Suroviny
1 kg |
|
100 g |
|
1 dl |
|
2 PL |
|
2 ks (do cesta) |
|
50 g |
|
1,5 PL |
|
cca 4,75 dl |
|
Plnka: | |
cca 350 g (alebo feta, kravská hrudka) |
|
3 - 4 PL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Na posyp: | |
|
Postup
-
1
V jednej miske premiesame najprv lyzicou muku a sol. Potom pridame zmäknute maslo,1dl olej, 2 bielky, 2 PL jogurtu a vo vlaznej vode rozmiesane kvasnice. Tie som si rozmiesala v 3 dl vody + 1 kl cukru. Tych zvysnych cca 1,75 dl vody som nalievala postupne. Vypracujeme polomäkke, jemne cesto, ktore sa oddeluje od misky. Poprasime ho mukou a este zoparkrat vymiesime do bochnika. Nakoniec ho dame na teplejsie miesto nakysnut cca 1 h..
-
2
Kym cesto kysne, si pripravime plnku. Potrebujeme 2 kolieska syra toj e cca 360 g dokopy. Syr som rozmrvila a aby bola plnka vlacnejsia, som pridala 3 poriadne PL smotany. Premiesala a osolila este podla potreby. Nakoniec dame plnku zatial bokom..
-
3
Ked cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku. Rozdelime ho na rovnake kusky, ktore znova vymiesime do bochnika. Cesto je naozaj vyborne, jemne a skoro vobec sa nelepi :-) Mne vyslo 23 ks..
-
4
Bochnicky nenechame uz kysnut, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochnik vyvalkame na velkost cca 13 cm, na hrubku 4 - 5 mm. Naplnime syrovou plnkou, zahneme obe boky a cesto zlahka zrolujeme. Pogaca ukladame na papierom vystlety plech dalej od seba..
-
5
Natrieme ich zltkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody a poriadne posypeme celym makom. Pogaca na vrchu ostrym nozom jemne pozakrajujeme, aby krajsie vyzerali :-) Netreba ich nechat podkysnut, ale hned ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. To si treba sledovat..
-
6
Po upeceni som Poğaça natrela kuskom masla.
-
7
Su vyborne, vláčne a mäkke. Hodia sa na desiatu, ranajky alebo na obed s dobrou polievkou.
Veru mas pravdu :-) ide pomaly leto,jar...aj na piknik,či vylet sa daju lahko zbalit so sebou ;-P @Terinka55 dakujem :-)
mňamiky mňáááám *****
Mila @Martakv dakujem za tvoj komentar,som velmi rada,ze sa ti recepty pacia :-) Jedlo,ktore spominas sa v kazdej domacnosti moze trosicku lisit,ale v podstate velky rozdiel tam nieje.Mam tu aj ja 1 recept s mletym mäsom a kapustou,ktory sa sice da este na konci zapiect,ale to nieje nutne.Jednoducho si ho dokoncis v panvici :-) Je to vyborne a velmi lahke :-) tu je link varecha.pravda.sk/recepty/zapecena-paradajkova-kapusta-s-...
Cerstve paradajky,alebo aj papriku pouzivam do jedal väcsinou v lete,ked uz je aj v zahrade dost a chut sa teraz v zime s tymi obchodnymi neda ani porovnat :-) alebo tu mam este jeden,ktory je sice bez mäsa,ale tiez velmi chutne jedlo varecha.pravda.sk/recepty/pikantna-kapusta-fotorecept/588...
Dufam,ze som pomohla :-) Pekny den. @Monty469 dakujem,je naozaj vyborne :-)