Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. decembra 2016
Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vyborná kombinácia čerstvej kapusty a mäsa :-)

Suroviny

cca 1 - 1,5 kg
700 g
2 ks
5 - 6 strúčikov
4 PL (paradajkove pyré)
1 PL (paprikové pyré)
podľa chuti
podľa chuti
cca 750 ml
Okrem toho:
cca 300 g
cca 180 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme mensiu hlavkovu kapustu cca 1 - 1,5 kilovu. Dalej 2 cibule, 5 - 6 velkych strúčikov cesnaku a cca 700 g mleteho mäsa. Kapustu si nakrajame na rezance a cibulu a cesnak na mensie kocky..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu a cesnak. Pridame 2 kopcovite PL salçe a 1 kopcovitu PL paprikovej salçe. Cele to par minutiek nechame spolu poškvrcat/opiect. Potom pridame mlete mäso, osolime ,dame cierne korenie podla chuti a premiesame. Cele to cca.15 minut spolu dusime..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Napokon pridame kapustu a premiesame. Dobre osolime, lebo kapusta popije a zakryte dusime, kym nam kapusta celkom nezvädne. Ked nam kapusta uz celkom zvädla, podlejeme to cele cca 750 ml vodou. Nema tam byt primalo, ale ani privela vody. Pridame este 2 PL paradajkovej salçe a takto varime, kym bude kapusta polomäkka..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kym sa kapusta vari, si pripravime syry. Ja tu mam goudu, ale kludne mozte dat aj iny oblubeny syr. Dalej potrebujeme 1 koliesko tureckeho kravskeho syra, to je cca180 - 200 g. Ked tieto 2 syry zmiesate, tak vam po zapečeni a vychladnuti syr nestvrdne na gumu :-) Pridavam aj fotku paradajkovej a paprikovej salçe, co som pouzila ja..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja tu mam 2 sklene misy, ale mozte dat aj na jeden väčši plech. Nie je dobre, ked to date do nejakeho hlbokeho pekača. Bude to prilis vysoke a ani to nebude tak dobre vyzerat :-) Sklene misy som vytrela olejom a rozdelila do nich rovnako mäsovu kapustu. Zarovnala a na 1 som nasypala oregano. Takto som dala obe misy do rury, ktoru som uz dopredu rozohriala na 200 °C. Odkedy kapusta začne v mise bublať/piect sa, odvtedy počitame 15minut..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    O 15 minut misy vyberieme a posypeme vrch uz zmiešanym syrom. Nakoniec pokladieme nan kusky masla. Tu misu, co bola s oreganom, som znova na vrchu syra posypala oreganom. A cele dame znova do rury a nechame aj so syrom este zapiect. To je cca.15 minut..

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uz hotova zapečena kapusta :-) Vonia naozaj vynikajuco ;-P

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jedlo je vyborne :-) Štavu ma presne dost, nie je dobre, ked jej je privela. Vyborne sa hodi k tomu chleba alebo ine pečivo. Velmi chutne je to aj so zemiakmi na petrušky alebo s ryžou :-) Dobru chuť ;-P

    Zapečená paradajková kapusta s mletým mäsom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
Bude to určite vynikajúce, bezpochyby skúsim. Ale prosím - akým naším, alebo všeobecne dostupným syrom nahradím turecký syr? A zvedavosť mi nedá - prečo na jednu misu oregano a na druhú nie?
vynikajuce jedlo...a vyborny fotopostup...ako uz u Teba byva zvykom :)...u nas sa tato "firinda lahana" pravidelne pripravuje...hlavne dcera s rodinou ju ma v oblube...kto vyskusa, neobanuje
@Tiginko kolozvarska kapusta sa robi aj so sladkou kapustou...a to mozno castejsie ako s kyslou...tym myslim v krajine jej povodu
@Tiginko (30.12.2016 13:17)

pozvanie prijate :-), ja tiez robim z kyslej, netusila som, ze niekto robi aj zo surovej, ja len, ze kapusta+mlete maso, ty si zas otvor oci a precitaj si, ze variacia, ako strojarka by si mala poznat tento terminus technikus, este si pamatam aj permutacie a to tretie som zabudla :-), vidim, ze zas behas po nakupoch, zlakali ta zlavy? Aj ja som si peknu bundu kupila, aku zhanam uz dva roky, pridem v nej na tu kolozvarsku :-)
@cezminka , zase pekny, chutny recept. Neviem presne, ako sa robi kolozvarska kapusta, sledujem, citam, poucim sa :-). Toto tvoje jedlo niekedy spravim, kapustu lubim kazdu...
Pekneho Silvestra prajem :-). Aj ostatnym diskutujucim :-)...
...tak to musí byt balada, budúci týždeň robím , dík za rcp ... kapustu môžeme na každý spôsob... paradajkovu robievam len s mäsom , pridať syr ma ani nenapadlo...
Tak, @cesminaz , predostrela si nám dobrú papanicu, kapusta - hocijaká a mäso sa dobre znášajú:), a toto je taký kríženec koložvárskej a paradajkovej, aj keď sú tam rozdiely, len mám aj ja dotaz na teba, ten istý ako predo mnou - čím a či sa dá nahradiť ten kravský syr, lebo to, že strúhaný zvykne stvrdnúť, ma odrádza od jeho použitia najmä pri zapekaných pokrmoch, a ak by sa u nás podobný našiel, jasala by som:)
@Afataga (30.12.2016 19:28)

kombinácie milá kolegyňa :-)
Inak ako vidím ten kravský syr na obrázku, tak to bude u nás kravská hrudka - čerstvý kravský syr. Ten býva dostať v obchodoch, je taký mokrejší a trochu mrvivý.
Veselého Silvestra dievčatá, teda aj chlapci...
Dakujem velmi krásne všetkym za pozastavenie a milé slová :-) @Evelynba to oregano som dala len tak,koli chuti :-) Ale vyborne je bez neho aj s nim. @Afataga :-)) Mila @Janger a @Evanaaa syr je presne taky,ako pise @Tiginko ..je mokry a ten krúžok sa da rozmrviť. Mila @Tiginko dakujem za prianie :-) A zelam aj ja tebe a tvojej rodine v novom roku len to najlepsie :-) A pravdaze aj ostatnym prajem do noveho roku všetko dobré,no najmä vela zdravia ;-P
@Cesminaz (11.2.2017 07:16) Prišiel, ani to netrvalo dlho. Z troch tvojich jedál čo už sa mi v poradovníku tlačili do kuchyne som nakoniec vybrala toto a je parádne, fantastické! ♥ Výborná chuť, všetkého akurát. Syry som dala ako @jujoska , ale hustotu finálneho jedla som mala trošinku redšiu, lebo sa mi šťavy sprvu málilo, som decko vody pridala.. ale teraz aspoň môžem chodiť do kastróla chlebík namáčať ☺. Veľká vďaka za recept, pekný deň ti želám!


Už po niekoľký raz idem dnes znovu variť toto fantastické jedlo, ale inšie som chcela... reku či tie plechovky od tureckého syra @cesminaz aj nejako využívaš, alebo vyhadzuješ. Ja recyklujem čo sa dá a tieto plechovky sú také súce, primárne sa dajú využiť ako dózy, ale reku spýtam sa, či nemáš ešte nejaké tipy na ich upotrebenie.
@Katka 78 (25.1.2018 15:57)

@Katka som rada,ze vam jedlo chutí :-) Tie dózy využivam,ano. Pravdaze nie vsetky,lebo to by som uz mala nie za jeden vagon,ale za dva :-)) Umyjem dózu aj vrchnák a necham dobre vysušit.Mam v tom väčšinou a vlastne aj teraz - strúhanku,sušenú mätu,bazalku atd.Vlastne kedy čo :-) Sú fakt praktické.
@Cesminaz (25.1.2018 18:22) čiže tiež hlavne ako dózy. No jasné, ty by si ich mala niekoľkonásobne viac ako ja :-)) Niečo s nimi vymyslím. Ďakujem za info a pekný večer prajem.
Inak kapusta je už dovarená aj okoštovaná a samozrejme neskutočne chutná, ako vždy, máme ju fakt radi! Vďaka :-)
Tak dnes konecne tvoja kapusta, miesto oregana som dala saturejku a paprikovu pastu doma nedrzim, nahradila som chilli :-), ale iba 4 som dala a trochu papriky, syry gouda a balkansky. Vyborne, chutovo mi to pripomenulo, ked mama varievala paradajkovu kapustu a k tomu fasirky, toto je 2 v 1. Fotogenicke to moc nie je, ale o to lepsie, zaradujem do repertoaru.



Pridaj komentár k receptu: