Pľúcka na smotane so žemľovou knedľou

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 21. januára 2016
Pľúcka na smotane so žemľovou knedľou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 ks
200 ml
50 g
6 ks
200 ml
3 ks




Postup

  1. 1

    Pľúcka dobre opláchneme a uvaríme. Vodu zlejeme, pľúcka dáme do druhej vody, pridáme soľ, bobkový list a varíme asi hodinu. Nakrájame na kocky.

  2. 2

    Na oleji opražíme cibuľu, pridáme pľúcka. Podlejeme vývarom z pľúc. Pridáme zátrepku zo smotany a múky, ochutíme octom a cukrom, trochou mletej papriky a korenia.

  3. 3

    Rožky nakrájame na kocky. Druhú cibuľu nasekáme nadrobno, popražíme ju na oleji, ešte teplú pridáme k rožkom a premiešame. Pridáme mlieko, vajíčka, koreniny, soľ a nasekanú petržlenovú vňať.

  4. 4

    Potom vyformujeme knedle, zabalíme do fólie, vložíme do vriacej vody a varíme. Uvarené nakrájame a podávame k pľúckam.

Diskusia k receptu

majkab
pľúcka máme radi a aj by sme si dali,len poraďte kto vie, kde sa dajú kúpiť ???
abdul
Pajšle, postrach školských jedální. Tak si to pamätám. Oatatným dobrú chuť.
nadas
to sú bravčové alebo hovädzie? ešte som toto jedlo nevarila
boxik
Pajšlík , pre 50 percent stravníkov pohroma pre druhých nebeská manna, ja som patril medzi tých druhých.Pľúcka na smotane robím aj dnes keď ich kúpim, dnes je to už nie je problém, lenže tento spôsob kde sú pľúca naporcované na veľké kusy sa mi veľmi nezdá pretože majú dosť špecifickú koexistenciu a tá mi v tejto forme nesedí , lepšie je ich tak klasicky pokrájať na drobné kúsky , vtedy je to mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia