Plnený židovský husací krk

pusta - fotkapusta, 4. marca 2011

Tento recept som našla vo výpiskoch mojej mamy, ktorá ho získala od židov a teda je aj veľmi, veľmi starý. Patrí medzi tradičné jedlá Zobraziť celý popisTento recept som našla vo výpiskoch mojej mamy, ktorá ho získala od židov a teda je aj veľmi, veľmi starý. Patrí medzi tradičné jedlá židovskej kuchyne a ja posúvam recept na túto delikatessu Vám.

4
porcie
120 + 12 hodín zaťaž minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
1 ks, včerajší
1 ks, z nevykrmenej husi
1 ks
1 PL
podľa potreby
1/2 ks, malá
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Husací krk očistíme a tuk na vnútornej strane ponecháme.Kožu na užšom konci zošijeme. Pripravíme si plnku. Na husacej masti orestujeme posekanú cibuľu a na jemnučko posekanú petržlenovú vňať,necháme vychladnúť. Husaciu pečeň naškriabeme ostrým nožom, zbavíme ju blán a cievnej stopky. Rohlík pokrájame na kolieska, pokropíme husacím vývarom a vytlačíme. Do misy dáme vytlačený rohlík, naškriabanú husaciu pečeň, vajce, orestovanú cibuľku aj s petržlenovou vňaťou, osolíme, okoreníme a dobre spracujeme, prípadne zahustíme strúhankou.

  2. 2

    Pripravenú kožu z husacieho krku naplníme plnkou, ale nie na tesno, aby nám pri varení nepraskla. Zašijeme aj širší koniec kože a naplnenú husaciu kožu varíme v husacom vývare pomalým varom 1 hodinu. Vyberieme, necháme vychladnúť. Potom ho ešte opečieme na husacej masti do červena.

  3. 3

    Husací krk ešte zaťažíme dvomi doštičkami na 12 hodín a potom ho pokrájame na kolieska ako salámu. Podávame samostatne s krajcom domáceho chleba a kyslou uhorkou alebo ho použijeme ako súčasť studených mís.

Diskusia k receptu

pusta
dakujem, aj tá spomienka, ked to mama robila, je aj dnes úžasná
hubarka35
prvý krát som sa stretla s takýmto receptikom no podla popisu je to vyborná mnamka,až slinky sa mi zbiehaju....
hubarka35
prvý krát som sa stretla s takýmto receptikom no podla popisu je to vyborná mnamka,až slinky sa mi zbiehaju....
evanaaa
Tak táto sa mi páči ešte viac ako tá ryžová, najbližšie ak budem piecť hus ( kačku ), naplním.
pusta
hubarka, to teda mňamka je, mne sa zbiehajú slinky aj po toľkých rokoch
pusta
evanaaa, schválne som vložila dva spôsoby, jeden reštauračný a jeden domáci a zatiaľ ten domáci sa páči viac. ja by som rada skúsila ten z reštaurácie, ten domáci totiž poznám - a ešte dnes mi tečú slinky...
pusta
týmito receptami som chcela len poukázať na to, že židia dokážu uvariť delikatesu z každej časti zvieraťa - napr. hus - krk naplniť, prsia použiť zvlášť samostatne v celku alebo v kombinácii s inými časťami, stehná na šolet, kožu z chrbta a odrezkov na prípravu husacích oškvarkov, droby na polievku, pečeň samostatne alebo do paštiky, židovských vajec, cibeles, aj husacie oškvarky sa ešte používajú do dalších delikates a o využití husacej masti ani nehovoriac...
katamama
Rada chodím na tvoje recepty pusta, máš tu samé dobré veci.
pusta
katamama, ááále, ved to nie sú moje recepty, ale tradičné recepty vynikajúcej židovskej kuchyne, odskúšala som, uvarila, chutili, vložila som. ja som ich nevymyslela, len som sa o ne chcela podeliť, tak som ich vložila aj pre iných. inak ti dakujem, teší ma to.
pusta
jarunka, nie je to náročné na prípravu, skôr na čas, ale ten výsledok - ten za to stojí, skrátka mňam-mňam.
bozulka
Podobne takto robím aj ja a nielen z husacej kože,ale aj z morky a vlastne zo všetkých koží ktorú sťahujem z hydiny.My to máme veľmi radi teplé aj studené.Ale ja nikdy nevarím len pečiem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia