Plnený židovský husací krk

Autor receptu: pusta

Tento recept som našla vo výpiskoch mojej mamy, ktorá ho získala od židov a teda je aj veľmi, veľmi starý. Patrí medzi tradičné jedlá židovskej kuchyne a ja posúvam recept na túto delikatessu Vám.

4
porcie
120 + 12 hodín zaťaž minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Husací krk očistíme a tuk na vnútornej strane ponecháme.Kožu na užšom konci zošijeme. Pripravíme si plnku. Na husacej masti orestujeme posekanú cibuľu a na jemnučko posekanú petržlenovú vňať,necháme vychladnúť. Husaciu pečeň naškriabeme ostrým nožom, zbavíme ju blán a cievnej stopky. Rohlík pokrájame na kolieska, pokropíme husacím vývarom a vytlačíme. Do misy dáme vytlačený rohlík, naškriabanú husaciu pečeň, vajce, orestovanú cibuľku aj s petržlenovou vňaťou, osolíme, okoreníme a dobre spracujeme, prípadne zahustíme strúhankou.
  2. Pripravenú kožu z husacieho krku naplníme plnkou, ale nie na tesno, aby nám pri varení nepraskla. Zašijeme aj širší koniec kože a naplnenú husaciu kožu varíme v husacom vývare pomalým varom 1 hodinu. Vyberieme, necháme vychladnúť. Potom ho ešte opečieme na husacej masti do červena.
  3. Husací krk ešte zaťažíme dvomi doštičkami na 12 hodín a potom ho pokrájame na kolieska ako salámu. Podávame samostatne s krajcom domáceho chleba a kyslou uhorkou alebo ho použijeme ako súčasť studených mís.