Plnený veľkonočný baranček (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

S dcerou sme planovali co upiect, nieco slovenske tradicne na Velku noc pre moje australske vnucatka. Vymysleli sme si tohoto baranceka plneneho pudingovo-slahackovou plnkou. Dneska bola skuska, aby sme vedeli do coho ideme. S vysledkom sme boli spokojne. Tak mozno aj vas niekoho s tymto receptom inspirujem.

8-10
porcií
15+90kysnutie minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky som si pripravila muku, sol, zltka, kvasnice a mandlove lupienky.
  2. Vo vlaznom mlieku som rozpustila maslo a med.
  3. Mlieko s medom a maslom som vyliala na muku a mixerom som vymiesila jemne cesto. Cesto som dala na hodinu na teple miesto nakysnut.
  4. Vykysnute cesto som premiesila na doske.
  5. Formu na baranceka ktoru som si uz velmi davno priniesla zo Slovenska som potrela maslom.
  6. Premiesene cesto som dala do vymastenej formy. Prstami som cesto ponatahovala aby som ho dostala do vsetkych kutov formy. Uplne sa mi to nepodarilo na prvykrat. Ale po niekolkych pokusoch to celkom dobre dopadlo.
  7. Cesto som nechala vo forme este pol hodinu nakysnut. Vrchnu cast formy som tiez vymastila maslom a cesto som s nou prikryla.
  8. Baranceka som piekla v zatvorenej forme vo vyhriatej rure 180C 45 minut.
  9. Upeceneho baranceka som vylozila na mriezku a nechala som ho vychladnut. Vrch a boky baranceka som zarezala do rovna.
  10. Pokym sa mi barancek piekol uvarila som si puding. Teply puding som prikryla potravinarskou foliou.
  11. Baranceka som prerezala na polovicu. Z vnutornej strany som nozom obrezala cesto asi 1,5 cm dookola. Vnutorne cesto som potom vybrala.
  12. Vychladeny puding som rucne preslahala a vyslahala som si slahacku.
  13. Puding so slahackou som zmiesala dokopy. Polovicku cesta co som vybrala som nakrajala na male kusky a primiesala som ho do plnky.
  14. Baranceka som naplnila plnkou
  15. a zlepila som ho. Takto zlepeneho som ho nechala lezat este pol hodinu aby plnka stuhla. Zostalo mi asi pol salky plnky. Do tejto plnky som zamiesala zbytok cesta co som vybrala z baranceka. To bolo akurat tak pre nas na ochutnavku.
  16. Odrezala som koniec aby ste videli ako vyzera v reze. Tento bude pre nas, tak nevadi, ze uz bude narezany. Teraz pojde do mraznicky a tam pocka na Velku noc. Zajtra sa mozem pustit do dalsieho baranceka pre moju nevestu.