Plnený baklažán fotorecept

evusik - fotkaevusik, 29. júna 2010
Plnený baklažán (fotorecept)
Foto: evusik

Takýmto receptom hovorím skladačka - poskladám čo mám v chladničke a v komore a čo mám rada.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
Plnka:
100 g
100 g
za hrsť
1 ks
2-3 strúčiky
2 ks
1 ks
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažán prekrojíme po dĺžke, vydlabeme a osolíme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso nakrájané na menšie kocky (alebo šunku), keď mäso zbelie, pridáme nasekanú dužinu z baklažánu (ak má väčšie jadierka tie nedávame, použijeme len čistú bielu dužinu), pridáme nasekané a horúcou vodou sparené hríby (alebo šampiňóny z konzervy) a krátko podusíme. Okoreníme, osolíme. Keď treba podlejeme vodou.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rajčiny zalejeme horúcou vodou a po chvíľke ošúpeme. Jednu nakrájame na kocočky a druhú na kolieska. Keď je základ hotový musí v ňom zostať trochu šťavy, ktorú vypijú chlebové krutóny - pridáme sparenú, ošúpanú a na kocky pokrájanú rajčinu, chlebové krutóny (starší chleba na kocky nakrájaný a pomaly oprážaný na troche oleja) na kocky nakrájaný tvrdý syr, pretlačený cesnak a čerstvé bylinky. Podľa potreby dochutíme. Nevariť len premiešať aby sa syr moc neroztiekol - veď to ide ešte do trúby.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasolený baklažán umyjeme pod vodou a osušíme. Naplníme zmesou a preložíme plátkami slaniny. Dáme piecť na 200°C asi 20 min.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom dáme na vrch kolieska rajčiny a posypeme syrom. Zapečieme. Výborné je to aj bez mäsa a slaniny ako čisto zeleninové jedlo. A odporúčam v žiadnom prípade nevynechať krutóny tie sú na tom najlepšie. Takto plnenú robím aj cukínu.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
tak na toto mam chut hned a zaraz!
tinca
@evusik , krásny recept, ale ja som robila raz plnený baklažán a mne to moc nechutilo. Sto ľudí sto chutí, ale plnka chutná aj krásne fotky:-)) Mohla by som urobiť trebars cukinu??
evusik
@tinka ja tiež častejšie robím cukínu, hlavne preto, že ju mám na záhrade
tankaa
evusik ako to mam urobit ked chcem odpisat niekomu konkretnemu ako napr. ked mi pises tak je na predu ten@ a moje meno ja vzdy vypisujem meno
alzbetka2
@ tankaa , aj mne radili...dáš ctrl+alt+v z ľavej strany, alebo len alt+v z pravej strany klávesnice a napíše sa @ a meno už len dopíšeš
oblizprst
Ja robím krutónky bez oleja a v mikrovlnke. Kto má beztukovú diétu, môže využiť.
tabeaa
super, práve sa pečie v trube az na male obmeny, namiesto mäsa som dala lahodkove tofu, ete nejake olivy a pouzila lupane paradajky s konzervy, tak uz sa tesim na ten zdravy obediik mnamka..dakujem za inspiraciu
evusik
@tabeaa hneď by som si dala, ja totiž takéto jedlá milujem... tak dobrú chuť k obedu :-)
peroxid20
mnam plnil som ho uz vseliak ale kuracim este nie rozhodne spravim
evusik
dobrý článok.... ja sa snažím baklažán spotrebovať hneď ako ho kúpim, pretože sa mi už stalo, že akonáhle som ho mala v chladničke 2-3 dni začal hniť.... nabudúce ho skúsim obmotať fóliou ako radíš, uvidím čo to spraví....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha